specialized demo 8 2010 - dobór rozmiaru
-
- Kontakt:
specialized demo 8 2010 - dobór rozmiaru
Witam,
Zastanawiam się nad zakupem ramy demo 8 z 2010 roku, i mam parę pytań. Jaki rozmiar byście polecili? Mam około 176 cm wzrostu, do tej pory jeździłem na big hicie 2007 r. rozmiar m, i wydaję mi się że rama była ok, a demo w rozmiarze s jest już sporo większe od bh (bh brakowało trochę stabilności przy większych prędkościach), na ramie ma być zbudowany rower raczej do zabawy niż do typowego ścigania, nie wiem czy nie wylądowała by w nim nawet jedno pólka, ale to wyjdzie w praniu. Drugie pytanie tyczy się zawieszenia preferuje skoczniejsze rowery, jak to się ma Do demo?. Na bazie tej ramki chciałbym stworzyć rower na którym da się przyjemnie pośmigać na lokalnych traskach, oraz można było skutecznie pojeździć w górach.
Pozdrawiam, z góry dzięki za odpowiedzi
Zastanawiam się nad zakupem ramy demo 8 z 2010 roku, i mam parę pytań. Jaki rozmiar byście polecili? Mam około 176 cm wzrostu, do tej pory jeździłem na big hicie 2007 r. rozmiar m, i wydaję mi się że rama była ok, a demo w rozmiarze s jest już sporo większe od bh (bh brakowało trochę stabilności przy większych prędkościach), na ramie ma być zbudowany rower raczej do zabawy niż do typowego ścigania, nie wiem czy nie wylądowała by w nim nawet jedno pólka, ale to wyjdzie w praniu. Drugie pytanie tyczy się zawieszenia preferuje skoczniejsze rowery, jak to się ma Do demo?. Na bazie tej ramki chciałbym stworzyć rower na którym da się przyjemnie pośmigać na lokalnych traskach, oraz można było skutecznie pojeździć w górach.
Pozdrawiam, z góry dzięki za odpowiedzi
Pozdro
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
don corneo mógł byś podesłać zdjęcie jak wygląda ten setup z 66, bo właśnie też o tym amorze myślę:) Co do wielkości chciałbym zachować jakiś kompromis między stabilnością roweru a jego zwinnością. A jeszcze takie pytanie jest w tej ramie miejsce na tuleje redukcyjne? bo na zdjęciach wygląda jak by elementy ramy niemal się opierały o damper.
Pozdro
Tu akurat dane ze strony średnio się mają do rzeczywistości. Z amorem 565mm (66 180mm) big hit M ma bazę około 1170.mALpaDH pisze:bh miał odpowiednio 1148 wb
Demo są dość długie, S-ka będzie miała ciut większą bazę niż big hit M. Z tym że suport pójdzie w dół i kąt główki wyostrzy, a to też wpływa mocno na stabilność.
http://miki-ck.pinkbike.com/ Freeride!
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Na zwinność roweru wiele rzeczy jeszcze wpływa. A tak demo jest długie ale TT nie liczy bezpośrednio. W dh liczy się reach, nie TT.mALpaDH pisze:Ja nie twierdzę że jedno półka zwiększa zwinność, po prostu wole 1 półkowe amory, wg danych demo w rozmiarze s ma 1175 mm długości, oraz 587 mm długości górnej rury, m-ka ma aż 1195mm oraz 607 mm, wydaje mi się że to taki trochę "dyliżans" będzie. bh miał odpowiednio 1148 wb oraz 585 rurę.
Jak większość współczesnych rowerów, jakos jazdy to nie zabijadon corneo pisze:
Ja na Twoim miejscu brałbym raczej S. Mam 183 cm i M'kę z 66 RC3 z 2010 i wydaje mi się dość długa. Co prawda jeszcze jej nie objeździłem bo jestem w trakcie składania.

-
- Kontakt:
No to teraz pytanie czy podane wymiary dla demo S też są rzeczywiste czy wyssane z palca.miki_ck pisze:Tu akurat dane ze strony średnio się mają do rzeczywistości. Z amorem 565mm (66 180mm) big hit M ma bazę około 1170.
don corneo dzięki za fotki bardzo fajnie się to prezentuje. Mam tylko pytanie o te podkładki pod mostkiem czemu ich tak dużu? Po prostu jeszcze nie docinałeś sterówki czy może kokpit jest bardzo nisko?
no tak na pewno wiele rzeczy na to wpływa, jednak wydaję mi się, że baza kół, kąt główki oraz wysokość suportu jest tu bardzo ważna. No nic poczekam jeszcze na opinie może ludzi którzy objechali ten rowerek.Spaced pisze:Na zwinność roweru wiele rzeczy jeszcze wpływa. A tak demo jest długie ale TT nie liczy bezpośrednio. W dh liczy się reach, nie TT.
Pozdro
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Może jeszczę odkopie temat.
Mam pytanie odnośnie statusa, w sumie ta ramka wydaję się idealna do tego co potrzebuje, kąt główli 64,5* bb 355 mm wb 1189 mm, po zastosowaniu tulejek offsetowych , kąt by zmalał gdzieś do 64*, bb 345, odpowiadała by mi taka geometria bardzo. Może sięktoś coś wypowiedzieć na jej (ramy) temat? Jakiej długości siedzi tam damper?, bo znalazłęm dwie informacje sprzeczne, jedna podaje 8,75" (222 mm), druga podaje 8,5" (216 mm), oraz jak tam jest z zawieszeniem chodzi mi o jego skoczność?
Pozdro,
Mam pytanie odnośnie statusa, w sumie ta ramka wydaję się idealna do tego co potrzebuje, kąt główli 64,5* bb 355 mm wb 1189 mm, po zastosowaniu tulejek offsetowych , kąt by zmalał gdzieś do 64*, bb 345, odpowiadała by mi taka geometria bardzo. Może sięktoś coś wypowiedzieć na jej (ramy) temat? Jakiej długości siedzi tam damper?, bo znalazłęm dwie informacje sprzeczne, jedna podaje 8,75" (222 mm), druga podaje 8,5" (216 mm), oraz jak tam jest z zawieszeniem chodzi mi o jego skoczność?
Pozdro,
Pozdro