Koszt dorobienia stalowego haka do ramy?
Koszt dorobienia stalowego haka do ramy?
Jaki jest orientacyjny koszt dorobienia stalowego haka do ramy? Kiedyś słyszałem, że ludziom w signach fr trzaskały i niektórzy sprawiali sobie stalowe. Mój ma już wyżłobienie w dragstarze od zacisku piasty (bo był krzywy) i albo go na razie zeszlifuje albo postaram się o coś mocnego z twardego materiału.
Czy ktoś z was dorabiał gdzieś hak? Jakie koszta?
Czy ktoś z was dorabiał gdzieś hak? Jakie koszta?
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
http://www.velo.pl/produkty/?m=1&id=1674
Zawsze mam problem z hakami, ostatnio do nowej ramy okrutnie nie chcialo mi sie dorabiac i zamontowalem takie cuś na szybkości. Patent speca, nawet jest oznaczenie i chyba dziala bo jak narazie sie wszystko trzyma
Zawsze mam problem z hakami, ostatnio do nowej ramy okrutnie nie chcialo mi sie dorabiac i zamontowalem takie cuś na szybkości. Patent speca, nawet jest oznaczenie i chyba dziala bo jak narazie sie wszystko trzyma

bierzesz blachę stalową o konkretnej grubości i niesiesz do jakiegoś ślusarza, żeby zrobił dwa otwory - jeden na oś koła, a drugi na hak - gwint 10x1.
Odbierasz, zapinasz do imadła, bierzesz kątówkę i rzeźbisz. Roboty jakaś godzinka (z wykończeniem pilnikiem włącznie) i masz hak nie do zabicia.
Jak robisz ze zwykłej stali, to warto by było go oksydować, albo pomalować jakąś lepszą farbą ochronną.
Odbierasz, zapinasz do imadła, bierzesz kątówkę i rzeźbisz. Roboty jakaś godzinka (z wykończeniem pilnikiem włącznie) i masz hak nie do zabicia.
Jak robisz ze zwykłej stali, to warto by było go oksydować, albo pomalować jakąś lepszą farbą ochronną.
teoria teorią, a widziałeś kiedyś takie skutki stalowego haka...? Bo ja nie. Sam miałem hak do Signa FR2 z 6mm stali. Wyciął mi go kumpel pracujący w firmie robiącej stojaki na narzędzia itp itd. Dałem mu wzór, on go pomierzył, dał kumplowi siedzącemu na takim stanowisku, który wprowadził dane do programu i wyciął to laserowo w stali. Hak był niestety jednej grubości (nie było wcięć pod ramę, więc wystawał po założeniu poza jej obrys), ale w niczym to nie przeszkadzało, jedynie z 1ką był problem, ale to szczegół.agressor pisze:stalowy hak moze ci uszkodzic rame, nie zlamie sie tylko zaora sasiadujace aluminium. lepiej zrob aluminiowy i kup przezutke z krotkim wozkiem