ja chodzilem kiedys na japonska szermierke. zajebista sprawa tyle , ze troche droga ale jak masz kase i trafisz na dobrego trenera/sensei to powinno Ci sie spodobac.
jak chcesz cos skutecznego i praktycznego zeby sie obronic na ulicy to polecam ju jitsu (dżu dżitsu) ;)
najpierw idziesz na 2 lata kickboxingu... tam cie wyucza jak solidnie przyjebac.
potem idziesz na krav-maga, tam cie naucza jak kolesiowi wyrwac sledzione i wygiac reke w druga strone :] i juz nie ma mocnych.
ewentualnie vale tudo - czyli tajski box, napieprzanka na gole piesci, pach pach krotkimi i dobic z buta :]
ja osobiscie jestem pacyfistycznie nasstawiony i chodze na capoeire, bede potem laski rwal na gwiazde bez rak :D
najpierw idziesz na 2 lata kickboxingu... tam cie wyucza jak solidnie przyjebac.
potem idziesz na krav-maga, tam cie naucza jak kolesiowi wyrwac sledzione i wygiac reke w druga strone :] i juz nie ma mocnych.
ewentualnie vale tudo - czyli tajski box, napieprzanka na gole piesci, pach pach krotkimi i dobic z buta :]
ja osobiscie jestem pacyfistycznie nasstawiony i chodze na capoeire, bede potem laski rwal na gwiazde bez rak :D
tajski boks jest wypas w ****.....ale nie chial bym sie napierac z jakims typem:P....
ja cwiczylem CAPOEIRE przez 2 lata.tez jest sopko.jak ktos nie wie to jest akrobatyka z tancem i sztuka walki.
btw tajskiego boksu, to jest sztuka walki typowo do klatki, widzialem ostatnio kumpla kumpli, kolesie to trenuja, mordy takie ze strach przejsc obok :D
barTiq - to polecam krav maga, jak komus zlamiesz noge w droga strone to juz raczej do nikogo przez najblizszy czas sie nie bedzie rzucal
a jesli liczysz na szybkie efekty to klasycznie kickboxing polecam, i nastawienie na lowkicki i ciosy piesciami
krav maga jest chyba najbardziej praktyczne. Podstawowy kurs 6 tygodni chyba.... czy jakos tak. Musze sie qmpla zapytac bo ja na nic nie chodze:p ale jakos nikt nie chce sie ze mna bic :D
It's not the bike you ride, it's how you ride your bike
silent: w 6 tygodni to niczego sie nie nauczysz.... do kravmagi trzeba miec podstawy... tam cie nie ucza jak wyprowadzic kopniecie, tylko gdzie ma to kopniecie dojsc zeby byl maksymalny efekt