Avid Elixir Luzy
Avid Elixir Luzy
Siema!
Macie jakies sposoby jak usunąć luzy z klamki w avid elixir 5 ?
Macie jakies sposoby jak usunąć luzy z klamki w avid elixir 5 ?
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
W ogóle nie pojmuję tych ciągłych, powtarzających się przy każdym temacie o hamulcach, narzekań na luzy w klamce
Rozumiem, że luzy na sworzniu klamki dotyczą jej minimalnego ruchu góra - dół, tak?
Bo jeśli o to chodzi, to w czym Wam coś takiego może przeszkadzać?
Na trasie luz 1,5mm = "O nie!.. tracę kontrolę nad hamowaniem!"
Sprzedawanie hampla z tego powodu to już tak kosmiczny absurd, że (L O L)^infinity

Rozumiem, że luzy na sworzniu klamki dotyczą jej minimalnego ruchu góra - dół, tak?
Na trasie luz 1,5mm = "O nie!.. tracę kontrolę nad hamowaniem!"

Sprzedawanie hampla z tego powodu to już tak kosmiczny absurd, że (L O L)^infinity
Doprecyzuj. Jedni mają ustawione klamki prawie pionowo w dół, inni wręcz poziomo... Góra - dół, przód - tył będzie znaczyło to samo...
Jak to jest luz w "martwym skoku" to faktycznie może przeszkadzać i zestaw naprawczy klamki rozwiąże Twój problem. To się samo z siebie tak od razu nie wyrabia. Albo pracowało w mega syfie albo za dużo się z klameczką brandzlowałeś dla zabicia czasu...
http://rowerowy.com/narzedzia_serwis/se ... elixir5rcr
Jak to jest luz w "martwym skoku" to faktycznie może przeszkadzać i zestaw naprawczy klamki rozwiąże Twój problem. To się samo z siebie tak od razu nie wyrabia. Albo pracowało w mega syfie albo za dużo się z klameczką brandzlowałeś dla zabicia czasu...

http://rowerowy.com/narzedzia_serwis/se ... elixir5rcr
Musisz to rozebrać żeby ocenić... Jak popychacz wyleci z gniazda tłoka to wymieniaj wszystko.
Wymiana całego zestawu moim zdaniem jest najbardziej opłacalna - masz nowy tłoczek, uszczelki. Można kupić ten popychacz razem z gniazdem dźwigni - pewnie tam jest luz, ale to jest czterdzieści parę złotych...
Wymiana całego zestawu moim zdaniem jest najbardziej opłacalna - masz nowy tłoczek, uszczelki. Można kupić ten popychacz razem z gniazdem dźwigni - pewnie tam jest luz, ale to jest czterdzieści parę złotych...
Kulka na popychaczu od strony tłoczka ma wchodzić na wcisk, z drugiej strony - od strony dzwigni, pomiędzy nią a kulką popychacza jest taki kapturek, który jak jest "zdrowy" to trzyma popychacz w dźwigni bez luzu.Dylski_ pisze: Mi sie wydaje, że luz jest miedzy popychaczem a tłoczkiem..
Jak wypada to coś się musiało wytrzeć, albo pęknąć (gniazdo popychacza)
Kosmicznej technologi tam nie znajdziesz... Mam Cody i Elixiry, konstrukcje podobne. Jak się fest ubłoci to rozkręcam, czyszczę i daję pół kropli rohloffa na przeguby. Klameczki działają jak złoto...
-
- Kontakt:
Jeśli chodzi o wypadanie w pozycję "serwisową" (czy jak tam się ją zwie) - miałem podobnie w Juicy 7. Bardzo denerwujące, bo jedziesz na tarce, szukasz hamulca, a go nie ma bo klamka się wychyliła. Ja tego nigdy nie rozwiązałem, bo zmieniłem hamulce, ale raczej trzeba wymienić wnętrzności klamki (wątpię, byś kupił jeden poszczególny element).
Kup samochód. Niech ma rozklekocone zawieszenie, rozstrojony gaźnik, a co tam... jak jedziesz z punktu A do B to nie przeszkadza, nie? Chodzi o fakt, że coś takiego występuje, a nie powinno. Rozwiązaniem jest wymiana sworznia, ale problem bardzo szybko powróci. Jedyna klamka, jaka nie ma tych problemów, to Code (nie wiem jak najnowsze Guide'y).=Pietr3k= pisze:W ogóle nie pojmuję tych ciągłych, powtarzających się przy każdym temacie o hamulcach, narzekań na luzy w klamce![]()
Na trasie luz 1,5mm = "O nie!.. tracę kontrolę nad hamowaniem!"![]()