Witam,
w związku z tym, że doświadczyłem zacięcia klamki przy hamowaniu dotarło do mnie, że coś jest nie tak i postanowiłem zabrać się za serwis.
Przy rozbieraniu okazało się, że element - ten do którego przykręca się czerwone pokrętło regulacyjne ma wyłamane zęby. Znalazłem klamkę - dawcę organów, z której to częściami mógłbym zastąpić uszkodzony element.
Mam problem i nie wiem jak zabrać się za demontaż części która jest popychana(zaznaczyłem elementy na poglądowym zdjęciu), bo wg. instrukcji powinienem najpierw zainstalować pokrętło, które zostało uszkodzone, a potem właśnie część, której nie potrafię wyciągnąć. Nie chcę wpychać na siłę w odwrotnej kolejności, aby bardziej nie zaszkodzić niż pomóc.
Ktoś miał podobny problem i mógłby podpowiedzieć? ewentualnie uświadomić mnie, że myślę, albo robię coś źle?
z góry dzięki za pomoc! pozdrawiam!
Serwis klamki Avid Code (2009/2010)
Z tego co pamietam, jezeli najpierw zamontowales pokretlo razem z tym kolem zebatym to dasz rade wlozyc popychacz, ale musisz oczywiscie zwrocic uwage na ustawienie zebow wzgledem siebie, i wsadz sobie cos "pod pokretlo" zeby je podwazyc, tak zeby kolo zebate powiazane z nim siedzialo jak najglebiej.
właśnie tak jak napisałeś głosi instrukcja, z tym, że ja najpierw wyjąłem stare pokrętło to z kołem zębatym, tyle, że wyjąłem je bardzo łatwo, gdyż miało wyłamaną większość zębów. teraz chciałbym wyjąć w jakiś sposób popychacz, który nie wiadomo dlaczego siedzi dosyć mocno w klamce, a później oczywiście złożyć wszystko wg. instrukcji już z nowym pokrętłem
http://www.pinkbike.com/photo/8281895/
Jak sie zaklinowal popychacz/tłoczek, to odkrec przewod jezeli jeszcze tego nie zrobiles i przez otwor w klamce przez ktory przelewa sie plyn wypchnij go jakims malym imbusem. Segera lepiej sciagnij pozniej, bo inaczej bedziesz szukal czesci po calym pomieszczeniu. Ew. sciagnij, ale podloz szmate zeby zlapac czesci.
EDIT: Chyba, ze tloczek nie zaklinowal sie "wcisniety" to wtedy moga po prostu mocno trzymac uszczelki. Usuwasz segera i jakimis cienkimi kobinerkami ciagniesz delikatnie za to drugie kolo zebate. Ja uzywam kombinerek wedkarskich do usuwania haczykow : )
EDIT: Chyba, ze tloczek nie zaklinowal sie "wcisniety" to wtedy moga po prostu mocno trzymac uszczelki. Usuwasz segera i jakimis cienkimi kobinerkami ciagniesz delikatnie za to drugie kolo zebate. Ja uzywam kombinerek wedkarskich do usuwania haczykow : )