Pierwsze pytanie [koła/rama]:
Udało mi się dorwać Deetraksy w dobrej cenie z teoretycznie jedynie bębenkiem do wymiany. Mam poziome haki w rowerze, Deetraks z tyłu jest na szybkozamykacz, w hakach jest około 1mm luzu. Czy coś tam pakować (jakąś tulejkę poszerzającą oś) czy nic nie powinno się dziać? Jak zamknę szybkozamykacz mocno to uderzenie boczne (testowe, ręką) nie przesuwa koła w ramie.
Drugie pytanie [piasty]:
wymiana bębenka/ślizgu w piaście Deetraksa, luz poprzeczny na bębenku, mam delikatne przetarcie (0,5mm na oko, z jednej strony, nie naokoło) pod łożyskiem ślizgowym bębenka, wymiana ślizgu bębenka rozwiąże problem (zakładam że na ślizgu też jest jakiś luz) czy korpus piasty do śmieci? Docelowa konfiguracja to single speed założony na bębenek (adapter).
Trzecie pytanie [amortyzator]:
dotyczy amorka, Marzocchi DJ3 80mm, chciałbym go opchnąć i kupić coś na oś 20mm. Jaką kasę mogę za niego dostać (stan całkiem całkiem, na dole nieco porysowany do podkładu) i co polecacie z amorków z osią 20mm w nienajgorszej cenie? Pike, Argyle ..? Rama to Specialized P2. Docelowy użytek głównie dirt, chciałbym skok 100mm w górę. Odpada syf typu RST itp, w grę wchodzi nówka/używka, chciałbym pozostać na pułapie około 1000.
Btw: czy nie ma ktoś adaptera z osi 20mm/9mm w hakach pasujący do Deetraks? Chciałbym zanim wymienię amorek sobie pojeździć, a obecne piasty nie są w najlepszym stanie :S
Czwarte pytanie [części do ramy]:
z zupełnie innej paczki, poszukuję zaślepek do łożysk w dolnym łączniku damper/rama do Gianta DH Team 2003. Oczywiście jesli ktoś miałby komplet łożysk to też byłbym zainteresowany. Niestety uzyskać u Gianta te części jest rzeczą jak dotąd niemożliwą...
Piąte pytanko [hamulce]:
potrzebna porada: padł mi hamulec, miałem Hayes HFX9 203mm niestety padła klamka (śruba trzymająca dekielek puściła i wylało mi DOT po przewodzie... lakier w paru miejscach znikł..) a tłok tez w nienajlepszym stanie, nie da się go rozkręcić do tego (śruba tak zapieczona że poszedł łeb imbusa) więc decyzja o wymianie zapadła. Na co wymienić? Z tyłu mam Deore XT (takie jak Grimeca) 4 tłoczkowe, pracuje bardzo dobrze i nie widzę potrzeby wymiany. Cena jak najniższa, ale albo analogicznie do Hayesa duże 2 tłoczki, albo 4 tłoczkowiec. Saint M810? Jakieś inne propozycje? Może ktoś ma do opchnięcia do kompletu Deore XT na przód z klamką?

Rower Giant DH team 2003 + Marzocchi 888, nie jest to najlżejszy sprzęt, ja ważę około 75kg.
Btw: w związku z tym mogę komuś tanio opchnąć jeśli ma potrzebę przewód z łamaną końcówką na przód do Hayesa HFX9, kupowany kilka lat temu na CRC, stan bdb odrobine rys na górnej śrubie.
Dzięki za pomoc, propozycje i zainteresowanie, pozdro