Witam
Piszę tutaj, bo nie wiem do kogo mam się zwrócić. Jestem z mazur mam 16 lat. Uprawiałem już inny sport przez 5 lat, ale w końcu zorientowałem się że nie sprawia mi to przyjemności, przestałem przykładać się do treningów, olałem sprawę. Zajarałem rowerem, i WIEM że będę uprawiał ten sport tak długo, jak pozwoli zdrowie. Problem w tym, że przez nasze tereny ciężko jest nam uprawiać tego rodzaju kolarstwo.. Oczywiście znajdą się w lesie pagórki, robię z kumplami co mogę ,ale przecież minutowe zjazdy nie wystarczą by dogonić czołówkę. Potrzebne są zgrupowania, poznawanie nowych tras a samemu w dodatku bez trenera ( moim jedynym trenerem są filmiki ) ciężko jest to osiągnąć. Poza jazdą ćwiczę codziennie.
Chciałbym prosić was o pomoc.
Jak mogę dostać się do jakiegoś teamu/klubu i zacząć normalnie trenować ?
Jak zacząć.. ?
-
- Kontakt:
Nie ma w polsce teamów/klubów, które cię przyjmą i wyszkolą jak nie zaczniesz miec wczesniej wyników. Na razie pod opieką taka w pl jest kilka osób w grupie z Rafałem Wypiórem i to tyle. Zacznij jeździć, buduj trasy i jak zrobisz progres wyjeżdząj na zawody i kręć filmy promujące to co robisz. Na początek rób kondycje i technike, sporo ludzi na prawde duzo wyrobiło sobie na lokalnych trasach. Ba mam ziomka, który całe zycie na bmx jezdził i przesiadka na mtb na zadziwiajacy poziom łatwo mu poszła. Jasne nic nie zastapi gór ale dopóki nie masz kasy na regularne wyjazdy to korzystaj z tego co masz
Tak naprawdę zaczynając teraz jesteś w dużo lepszej sytuacji niż np. ludzie którzy kiedyś uczyli się wszystkiego na własnych błędach (wliczając w to mnie). Najczęściej bez dostępu do filmów instruktażowych, artykułów o treningu czy technice no i taniego sprzętu...
Od siebie mogę polecić film "Fundamentals", niby stary ale nadal jedna z najlepszych produkcji nt. techniki jazdy. Znajdziesz na youtubie.
Bardzo dobra jest też seria filmów z Fabienem Barelem - pięknie rozrysowane najważniejsze elementy jazdy z podziałem na najmniejsze szczegóły.
Do tego książka "Jazda rowerem górskim" Lopes'a - sprzed paru lat, ale naprawdę sensownie napisana.
Jak podchodzisz do tego sportu na poważnie to przejrzyj też artykuły jakie pojawiały się na głównej na Pinkbike'u, dotyczące treningu ukierunkowanego typowo pod rower.
Ważne jest też to, na co Spaced zwrócił uwagę - często nie ma tak naprawdę znaczenia, na jakim rowerze ćwiczysz i gdzie. Sporo umiejętności jest uniwersalnych i jak technika jazdy i czucie roweru wejdzie w krew, to przesiadka na inny rower i nowe trasy powinny pójść całkiem gładko
Od siebie mogę polecić film "Fundamentals", niby stary ale nadal jedna z najlepszych produkcji nt. techniki jazdy. Znajdziesz na youtubie.
Bardzo dobra jest też seria filmów z Fabienem Barelem - pięknie rozrysowane najważniejsze elementy jazdy z podziałem na najmniejsze szczegóły.
Do tego książka "Jazda rowerem górskim" Lopes'a - sprzed paru lat, ale naprawdę sensownie napisana.
Jak podchodzisz do tego sportu na poważnie to przejrzyj też artykuły jakie pojawiały się na głównej na Pinkbike'u, dotyczące treningu ukierunkowanego typowo pod rower.
Ważne jest też to, na co Spaced zwrócił uwagę - często nie ma tak naprawdę znaczenia, na jakim rowerze ćwiczysz i gdzie. Sporo umiejętności jest uniwersalnych i jak technika jazdy i czucie roweru wejdzie w krew, to przesiadka na inny rower i nowe trasy powinny pójść całkiem gładko

http://miki-ck.pinkbike.com/ Freeride!
-
- Kontakt: