Kluby Rowerowe w Polsce

Samuel
Kontakt:

Kluby Rowerowe w Polsce

Post autor: Samuel »

Witam serdecznie,

Mam takie pytanie, czy ktoś się orientuje ile w Polsce jest legalnych klubów rowerowych (posiadających osobowość prawną? ) Co te klubu oferują, który Waszym zdaniem jest aktualnie najlepszy w Polsce, jakie mają fundusze itp.

Pytam z ciekawości, bo chciałbym zobaczyć czy coś się zmieniło w Polsce pod tym względem.

Pozdrawiam
Samuel
Lord_92
Kontakt:

Post autor: Lord_92 »

To zależy o jakiego rodzaju kluby pytasz, bo raczej nie ma takich uniwersalnych zrzeszających kilka dyscyplin kolarskich, a jeśli są to główna sekcja się wyróżnia, a pozostałe są "4fun". Jeśli chodzi o kolarstwo szosowe to nic na ten temat Ci nie powiem, choć wydaje mi się że jakiś tam kroczek do przodu poszedł. Największy progress spośród dyscyplin kolarskich na pewno nastąpił w kolarstwie górskim xc. Natomiast jeśli pytasz o dyscypliny grawitacyjne, to bardziej mówimy tutaj o stowarzyszeniach niż klubach i tutaj też można odczuć coraz większy wysyp tego typu inicjatyw, co bardzo cieszy. Jeśli chodzi o kluby kolarstwa grawitacyjnego to na pewno prym wiedzie Wieża Anna - Szczawno Zdrój, szczególnie w 4x. W zasadzie to nasza krajowa wizytówka przy organizacji międzynarodowych zawodów o randze Pucharu Świata i dodatkowo całkiem przystępne wyniki w PŚ. Pomimo wielu narzekań nie jest jeszcze tak źle :)

Pozdr
facebook.com/AntidoteBikepark
kontakt@antidotebikepark.pl
Samuel
Kontakt:

Głownie właśnie chodzi mi tutaj o kluby/stowarzyszenia, które posiadają osobowość prawną :). Przede wszystkim interesują mnie kluby, które działają w Downhillu :))

Tak masz rację co do Wieży Anna - Szczawno Zdrój - muszę się zgodzić, na pewno wiodą prym w Polsce :)

A jeśli chodzi o kluby/stowarzyszenia Downhillowe ?
Lord_92
Kontakt:

w Małopolsce to przede wszystkim Gravity Revolt, ale takich mniej widocznych jest już trochę(których działalność polega np. jedynie na załatwieniu terenu pod trasy i ich utrzymywaniem), więc będziesz musiał poczekać na wypowiedzi innych :)

Pozdr
JakubRudy
Kontakt:

Post autor: JakubRudy »

Gravity Revolt, Bart Bass chyba jet legalny, KS Dębnicki...
Teraz powstał (ale jeszcze nie jest nagłośniony) kolejny klub.
Niedługo wszystko będzie już ładnie opisane.
Rower:
http://tiny.pl/q97gw - pinkbike
Sell:
http://tiny.pl/h4vx4 - allegro
deviz
Kontakt:

Post autor: deviz »

fun ride team ( ale ostatnio cisza o nim)
Z Sącza będzie jeszcze jeden team, ale papierki czekają na złożenie ;)
trochę tego jest ;)
Slavvduro
Banan725135650
Kontakt:

Post autor: Banan725135650 »

JakubRudy pisze:Teraz powstał (ale jeszcze nie jest nagłośniony) kolejny klub.
Niedługo wszystko będzie już ładnie opisane.
Z tego co się orientuję to powstało co najmniej kilka nowych klubów/stowarzyszeń, ale tak jak wspomniałeś - jeszcze wszystko nie jest nagłośnione. Poczekajmy do pierwszej edycji Pucharu Polski - do tego czasu wszystko powinno być jasne i odpowiednio nagłośnione.

Lord_92 pisze:bardziej mówimy tutaj o stowarzyszeniach niż klubach i tutaj też można odczuć coraz większy wysyp tego typu inicjatyw, co bardzo cieszy.
Dokładnie! Niech się dzieje! :)
JakubRudy
Kontakt:

Post autor: JakubRudy »

Banan725135650 - Zgadzam się.
Przed pierwszym Pucharem Polski zapewne wszystko będzie nagłośnione :)
Rower:
http://tiny.pl/q97gw - pinkbike
Sell:
http://tiny.pl/h4vx4 - allegro
Samuel
Kontakt:

Dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzi,

Po prostu zastanawiam się, czy kluby które mają osobowość prawną wykorzystują to.... Czy starają się o pomoc z Miasta/Gminy, wiem na pewno, że można pozyskać bardzo ładne fundusze z UE, teraz gdzieś w marcu ma być nabór wniosków do dotacji, która wynosi 50 tys. zł.

Bardzo fajnie, że coś zaczyna się dziać, mam nadzieję że spowoduje to troszkę większą popularność Naszego sportu w PL, i być może jakieś zainteresują się przynajmniej troszkę media.

Pozdrawiam
greg2405
Kontakt:

Post autor: greg2405 »

Funbike w Toruniu...
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

http://www.velonews.pl/sport/ludzie/307 ... k-sie-chce

Ciekawy artykuł o nowo powstałym klubie BMX RC w Jaśle, może Cię zainteresuje ;)
http://brooce.pinkbike.com
Lord_92
Kontakt:

Samuel

Wszyscy doskonale wiedzą o tych mykach :) Tylko kwestia czasu i zaangażowania dużej ilości osób, żeby powstało stowarzyszenie(kluby rządzą się nieco innymi prawami, dlatego mówimy praktycznie tylko o stowarzyszeniach). Teoretycznie fajna sprawa z dotacjami tylko jednak takie jednorazowe wpływy sporo nie zrobią, bo samo utrzymywanie księgowości trochę kosztuje, gdzie w przypadku braku sponsorów jest ciężko, jeśli nie ma się w swoich szeregach księgowego :) a dotacje od gminy przynajmniej tu gdzie ja mieszkam to są groszowe sprawy, tak jest wszędzie jeśli w niewielkiej gminie znajdują się jakieś znacznie większe kluby/stowarzyszenia sportowe np. piłkarskie, siatkarskie, które wchłaniają większą część środków do podziału.
beorn
Kontakt:

Post autor: beorn »

Lord_92 pisze:Teoretycznie fajna sprawa z dotacjami tylko jednak takie jednorazowe wpływy sporo nie zrobią, bo samo utrzymywanie księgowości trochę kosztuje, gdzie w przypadku braku sponsorów jest ciężko, jeśli nie ma się w swoich szeregach księgowego

Wiesz co ja zajmuję się prowadzeniem klubu Gravity Revolt, sam go rozliczam, pisze wnioski o dotację i również je rozliczam itd.A nie jestem księgowym, ani wg. nie mam takiego wykształcenia :)) Wystarczy, że ktoś wytłumaczy i przede wszystkim trzeba mieć do tego cierpliwość i chęci :)).

Prowadzę klub w tym roku minie 3 lata, w pierwszym roku Naszej działalności uzyskaliśmy dotację w wysokości 5 tys. zł w ubiegłym roku 8 tys. zł, a na ten rok udało nam się pozyskać 13 tys. zł - Myślę, że to już jest spora kasa gdy ma się w klubie dajmy 15 osób, do tego jakieś zniżki w sklepach rowerowych itp.

Nam to pomogło w tamtym sezonie na prawdę sporo, do tego na organizację zawodów dostaliśmy dodatkową kasę, więc myślę że jeżeli się chce to na prawdę można małymi kroczkami iść do przodu ! :)
http://www.dhshop.pl - profesjonalny sklep i serwis rowerowy
greg2405
Kontakt:

Post autor: greg2405 »

beorn pisze:Wiesz co ja zajmuję się prowadzeniem klubu Gravity Revolt, sam go rozliczam, pisze wnioski o dotację i również je rozliczam itd.A nie jestem księgowym, ani wg. nie mam takiego wykształcenia ) Wystarczy, że ktoś wytłumaczy i przede wszystkim trzeba mieć do tego cierpliwość i chęci ).

Prowadzę klub w tym roku minie 3 lata, w pierwszym roku Naszej działalności uzyskaliśmy dotację w wysokości 5 tys. zł w ubiegłym roku 8 tys. zł, a na ten rok udało nam się pozyskać 13 tys. zł - Myślę, że to już jest spora kasa gdy ma się w klubie dajmy 15 osób, do tego jakieś zniżki w sklepach rowerowych itp.

Nam to pomogło w tamtym sezonie na prawdę sporo, do tego na organizację zawodów dostaliśmy dodatkową kasę, więc myślę że jeżeli się chce to na prawdę można małymi kroczkami iść do przodu !
GRATULUJĘ SAMOZAPARCIA!! Widać wystarczą chęci:-)
ODPOWIEDZ