Kluby Rowerowe w Polsce
Kluby Rowerowe w Polsce
Witam serdecznie,
Mam takie pytanie, czy ktoś się orientuje ile w Polsce jest legalnych klubów rowerowych (posiadających osobowość prawną? ) Co te klubu oferują, który Waszym zdaniem jest aktualnie najlepszy w Polsce, jakie mają fundusze itp.
Pytam z ciekawości, bo chciałbym zobaczyć czy coś się zmieniło w Polsce pod tym względem.
Pozdrawiam
Samuel
Mam takie pytanie, czy ktoś się orientuje ile w Polsce jest legalnych klubów rowerowych (posiadających osobowość prawną? ) Co te klubu oferują, który Waszym zdaniem jest aktualnie najlepszy w Polsce, jakie mają fundusze itp.
Pytam z ciekawości, bo chciałbym zobaczyć czy coś się zmieniło w Polsce pod tym względem.
Pozdrawiam
Samuel
To zależy o jakiego rodzaju kluby pytasz, bo raczej nie ma takich uniwersalnych zrzeszających kilka dyscyplin kolarskich, a jeśli są to główna sekcja się wyróżnia, a pozostałe są "4fun". Jeśli chodzi o kolarstwo szosowe to nic na ten temat Ci nie powiem, choć wydaje mi się że jakiś tam kroczek do przodu poszedł. Największy progress spośród dyscyplin kolarskich na pewno nastąpił w kolarstwie górskim xc. Natomiast jeśli pytasz o dyscypliny grawitacyjne, to bardziej mówimy tutaj o stowarzyszeniach niż klubach i tutaj też można odczuć coraz większy wysyp tego typu inicjatyw, co bardzo cieszy. Jeśli chodzi o kluby kolarstwa grawitacyjnego to na pewno prym wiedzie Wieża Anna - Szczawno Zdrój, szczególnie w 4x. W zasadzie to nasza krajowa wizytówka przy organizacji międzynarodowych zawodów o randze Pucharu Świata i dodatkowo całkiem przystępne wyniki w PŚ. Pomimo wielu narzekań nie jest jeszcze tak źle 
Pozdr

Pozdr
facebook.com/AntidoteBikepark
kontakt@antidotebikepark.pl
Głownie właśnie chodzi mi tutaj o kluby/stowarzyszenia, które posiadają osobowość prawną
. Przede wszystkim interesują mnie kluby, które działają w Downhillu
)
Tak masz rację co do Wieży Anna - Szczawno Zdrój - muszę się zgodzić, na pewno wiodą prym w Polsce
A jeśli chodzi o kluby/stowarzyszenia Downhillowe ?

Tak masz rację co do Wieży Anna - Szczawno Zdrój - muszę się zgodzić, na pewno wiodą prym w Polsce

A jeśli chodzi o kluby/stowarzyszenia Downhillowe ?
w Małopolsce to przede wszystkim Gravity Revolt, ale takich mniej widocznych jest już trochę(których działalność polega np. jedynie na załatwieniu terenu pod trasy i ich utrzymywaniem), więc będziesz musiał poczekać na wypowiedzi innych
Pozdr

Pozdr
-
- Kontakt:
Z tego co się orientuję to powstało co najmniej kilka nowych klubów/stowarzyszeń, ale tak jak wspomniałeś - jeszcze wszystko nie jest nagłośnione. Poczekajmy do pierwszej edycji Pucharu Polski - do tego czasu wszystko powinno być jasne i odpowiednio nagłośnione.JakubRudy pisze:Teraz powstał (ale jeszcze nie jest nagłośniony) kolejny klub.
Niedługo wszystko będzie już ładnie opisane.
Dokładnie! Niech się dzieje!Lord_92 pisze:bardziej mówimy tutaj o stowarzyszeniach niż klubach i tutaj też można odczuć coraz większy wysyp tego typu inicjatyw, co bardzo cieszy.

Dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzi,
Po prostu zastanawiam się, czy kluby które mają osobowość prawną wykorzystują to.... Czy starają się o pomoc z Miasta/Gminy, wiem na pewno, że można pozyskać bardzo ładne fundusze z UE, teraz gdzieś w marcu ma być nabór wniosków do dotacji, która wynosi 50 tys. zł.
Bardzo fajnie, że coś zaczyna się dziać, mam nadzieję że spowoduje to troszkę większą popularność Naszego sportu w PL, i być może jakieś zainteresują się przynajmniej troszkę media.
Pozdrawiam
Po prostu zastanawiam się, czy kluby które mają osobowość prawną wykorzystują to.... Czy starają się o pomoc z Miasta/Gminy, wiem na pewno, że można pozyskać bardzo ładne fundusze z UE, teraz gdzieś w marcu ma być nabór wniosków do dotacji, która wynosi 50 tys. zł.
Bardzo fajnie, że coś zaczyna się dziać, mam nadzieję że spowoduje to troszkę większą popularność Naszego sportu w PL, i być może jakieś zainteresują się przynajmniej troszkę media.
Pozdrawiam
http://www.velonews.pl/sport/ludzie/307 ... k-sie-chce
Ciekawy artykuł o nowo powstałym klubie BMX RC w Jaśle, może Cię zainteresuje
Ciekawy artykuł o nowo powstałym klubie BMX RC w Jaśle, może Cię zainteresuje

http://brooce.pinkbike.com
Samuel
Wszyscy doskonale wiedzą o tych mykach
Tylko kwestia czasu i zaangażowania dużej ilości osób, żeby powstało stowarzyszenie(kluby rządzą się nieco innymi prawami, dlatego mówimy praktycznie tylko o stowarzyszeniach). Teoretycznie fajna sprawa z dotacjami tylko jednak takie jednorazowe wpływy sporo nie zrobią, bo samo utrzymywanie księgowości trochę kosztuje, gdzie w przypadku braku sponsorów jest ciężko, jeśli nie ma się w swoich szeregach księgowego
a dotacje od gminy przynajmniej tu gdzie ja mieszkam to są groszowe sprawy, tak jest wszędzie jeśli w niewielkiej gminie znajdują się jakieś znacznie większe kluby/stowarzyszenia sportowe np. piłkarskie, siatkarskie, które wchłaniają większą część środków do podziału.
Wszyscy doskonale wiedzą o tych mykach

Lord_92 pisze:Teoretycznie fajna sprawa z dotacjami tylko jednak takie jednorazowe wpływy sporo nie zrobią, bo samo utrzymywanie księgowości trochę kosztuje, gdzie w przypadku braku sponsorów jest ciężko, jeśli nie ma się w swoich szeregach księgowego
Wiesz co ja zajmuję się prowadzeniem klubu Gravity Revolt, sam go rozliczam, pisze wnioski o dotację i również je rozliczam itd.A nie jestem księgowym, ani wg. nie mam takiego wykształcenia

Prowadzę klub w tym roku minie 3 lata, w pierwszym roku Naszej działalności uzyskaliśmy dotację w wysokości 5 tys. zł w ubiegłym roku 8 tys. zł, a na ten rok udało nam się pozyskać 13 tys. zł - Myślę, że to już jest spora kasa gdy ma się w klubie dajmy 15 osób, do tego jakieś zniżki w sklepach rowerowych itp.
Nam to pomogło w tamtym sezonie na prawdę sporo, do tego na organizację zawodów dostaliśmy dodatkową kasę, więc myślę że jeżeli się chce to na prawdę można małymi kroczkami iść do przodu !

http://www.dhshop.pl - profesjonalny sklep i serwis rowerowy
GRATULUJĘ SAMOZAPARCIA!! Widać wystarczą chęci:-)beorn pisze:Wiesz co ja zajmuję się prowadzeniem klubu Gravity Revolt, sam go rozliczam, pisze wnioski o dotację i również je rozliczam itd.A nie jestem księgowym, ani wg. nie mam takiego wykształcenia ) Wystarczy, że ktoś wytłumaczy i przede wszystkim trzeba mieć do tego cierpliwość i chęci ).
Prowadzę klub w tym roku minie 3 lata, w pierwszym roku Naszej działalności uzyskaliśmy dotację w wysokości 5 tys. zł w ubiegłym roku 8 tys. zł, a na ten rok udało nam się pozyskać 13 tys. zł - Myślę, że to już jest spora kasa gdy ma się w klubie dajmy 15 osób, do tego jakieś zniżki w sklepach rowerowych itp.
Nam to pomogło w tamtym sezonie na prawdę sporo, do tego na organizację zawodów dostaliśmy dodatkową kasę, więc myślę że jeżeli się chce to na prawdę można małymi kroczkami iść do przodu !