Czas zakupić bloki do FR. Mam zaufanie do shimano, więc z tej firmy będę szukał czegoś w okolicach 600 pln z tarczami i adapterami. Wiadomo najlepiej nowe ale jak sie trafi jakaś dobra okazja z używek to też może być. Ważę 83 kg, więc zdecydowałem, że nie będę się szczypał tylko założę tarcze 203mm na przód i na tył.
Wybrałem spośród wielu rodzajów hampli kilka, które mnie najbardziej interesują;
1) SLX m665 - można tanio kupić nowe. Trochę starszy model ale w miarę dobry i fajnie wygląda (tak wygląd też ma znaczenie)
2) SLX m666 - model trochę nowszy ale za bardzo nie widzę większej różnicy między kolejną propozycją
3) SLX m675 - najnowszy - klocki ice tech i inne bajery ale nie wiem czy warto?
Ze swojej strony i kolegów polece xt m785. Koszt nowego kompletu z metalikami ok 820zł (żywiczne 750). Więc tu polecałbym poszukac używanych hebi i do tego tarcze xt, koszt używanej tarczy xt 203mm, ok 80-90zł
m666 i m675 to to samo nic w m675 nie zmieniono poza odcieniem koloru
Ja od siebie polece m675,jeżdżę na najtańszych żywicznych klockach od shimano z tarczą 203mm i siła jest ogromna (duża) ale pewnie też dla tego że mało waże.
@ off_road, używasz tych xtr'ów w DH? Sprawdzają się? Jak z modulacją i siłą? Nie przegrzewają się ? Który model i rocznik masz? Chcę nowymi xtr'ami zastąpić The One i nie wiem czy warto
Warto jest sprawdzić która klamka Ci pasuje. Nowe SLX mają super klamkę, jednak ma ona taki moment przełamania jakby, w momencie kiedy krzywka puszcza rolkę tłoczka. Nie każdy to lubi, jeśli jednak pasuje Ci to to zdecydowanie ostatnia opcja.
EZrider pisze:Warto jest sprawdzić która klamka Ci pasuje. Nowe SLX mają super klamkę, jednak ma ona taki moment przełamania jakby, w momencie kiedy krzywka puszcza rolkę tłoczka. Nie każdy to lubi, jeśli jednak pasuje Ci to to zdecydowanie ostatnia opcja.
Czasem muszę jechać rowerem z SLXami 675 i właśnie to o czym mówisz to masakra