Wrocław - Poszukiwanych 10 kolarzy (enduro, dh) do badań

Ruda
Kontakt:

Wrocław - Poszukiwanych 10 kolarzy (enduro, dh) do badań

Post autor: Ruda »

Witam, jestem studentką fizjoterapii i właśnie rozpoczynam przygotowania do pracy magisterskich.

Poszukuję 10 mężczyzn, uprawiających ekstremalne kolarstwo górskie (enduro, downhill), w celu wykonania badań do pracy magisterskiej.

Badania dotyczą działania i czynności mięśni pośladkowych (wielkiego i średniego) na tle mięśni prostowników grzbietu, czyli sprawdzenie czy wyczynowa jazda na rowerze zaburza pracę mięśni, co dalej mogłoby powodować bóle w okolicy miednicy albo kręgosłupa lędźwiowego. Moim celem jest wykazać, że włączenie ćwiczeń wzmacniających mięśnie pośladkowe może zapobiec lub opóźnić wystąpienie zmian w kręgosłupie lędźwiowym.

Badania będą wykonywane w Centrum Rehabilitacji Andrzeja Czamary na ul. Kościuszki 4 we Wrocławiu, prawdopodobnie w okresie lipiec/sierpień (chodzi o to aby badane osoby były "roztrenowane", więc okres letni będzie chyba najbardziej optymalny, ale oczywiście wszystko jest kwestią dogadania się). Badani rowerzyści muszą być pełnoletni, uprawiać kolarstwo zjazdowe minimum 3 lata i trenować względnie systematycznie (tzn. podtrzymujący trening przez cały rok). Zależy mi również aby NIE MIELI stwierdzonych żadnych zmian w obrębie kręgosłupa (wypukliny, przepukliny, dyskopatie itp.)

Badanie będzie wykonane metodą elektromiografii powierzchniowej (EMG), tzn. na skórę zostaną przyklejone elektrody w okolicy badanych mięśni (urządzenie do EMG odczytuje tylko sygnały z mięśni, więc nic pod nimi nie czuje). Następnie trzeba będzie biec na bieżni przez 15 min. (z niską prędkością) lub też jechać na trenażerze rowerowym. W czasie tych czynności aparat zapisze jak pracują mięśnie. Czas jednego badania to ok. 1 godzina, w tym krótka rozmowa i pomiary długości nóg, ruchomości w stawach. Na pewno będziemy musieli wykonać badanie kontrolne 2 tygodnie albo 3-4 tygodnie później (zależy od wyników), żeby badania były wiarygodne.

Zapraszam każdego rowerzystę, który chce wspomóc naukę :D a przy okazji jest to szansa, żeby dowiedzieć się czegoś nowego o swoim organizmie.

Po bardziej szczegółowe info proszę pisać na maila beata@karmian.org albo dzwonić 795 588 558

Będę wdzięczna za każde zgłoszenie oraz jeśli puścicie moją prośbę wśród znajomych. Gratisem do badań mogą być darmowe porady fizjoterapeutyczne. I czekolada :)

Pozdrawiam, Beata

PS mam nadzieję, że wpisałam post w dobrym dziale, jeśli coś jest nie tak, to proszę Moda o podpięcie go tam, gdzie powinien być.
ODPOWIEDZ