[Damper] Fox DHX 5.0 - olej, jaki i ile.

Maćko_9
Kontakt:

Post autor: Maćko_9 »

Już sprawdzone i wszystko działa :)

dzięki za pomoc :)
Pupgo
Kontakt:

Post autor: Pupgo »

Dla potomnych- co zrobiłeś, że jest teraz ok?
Mervis
Kontakt:

Post autor: Mervis »

Mógłby mi ktoś podać linka do zdjęcia ustawienia shimów DHX 4.0
Bo chciałbym sobie shimy ustwić pod zawieszenie gianta glory Fr 2008
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

hehe i uważasz, że ze zdjęcia pistona np z Demówki wyczytasz jaki setup jest pod Glorkę? ;>
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Mervis
Kontakt:

Post autor: Mervis »

Off road źle mnie zrozumiałeś bo źle to napisałem, mi chodziło oto że kto ma glorke fr moze robił zdjęcia swojego shim stack jest zadowolony i chętnie się podzieli, a jak z okazji nudy rozbiorę swój damper, bo chciałbym mu poprawić pracę, chociaż sam w sobie damper świetnie chodzi a to w ramach takiej ciekawości, jedynie chciałbym osiągność jakość lepszą wartość pomiędzy bujaniem a kleistością, albo za szybko odbija, albo za wolno i nie wyrabia ta jakbym chciał, ale to czepianie się na siłę a może jednak coś się da zmienić :)
Saint_pl
Kontakt:

Post autor: Saint_pl »

to i ja się zapytam :) czy macie dostęp do jakiś aftermarketowych zestawów shimów i w oparciu o nie dokonujecie modyfikacji, czy poprostu działacie na tych co są seryjnie w damperze ?
off_road
moderator
Kontakt:

Ja działam na tych pierwszych jeśli zachodzi taka potrzeba oryginały zwykle z "dawców" później już tylko precyzyjny pomiar jaką mamy grubość :)

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Saint_pl
Kontakt:

żeby nie zaczynać nowego tematu napisze tu. Mam taki problem ze swoim Dhxem 5.0 gdy go uginam dosyć szybko to przy zmianie poruszania się tłoka słychać jakieś jakby stukanie, ta zmiana kierunku jest jakaś dziwna nie jest to płynne tylko takie lekkie zacięcie, ciężko to opisać. Najpierw myślałem, że jest zapowietrzony, więc dzisiaj go przelałem nowym olejem lecz to nic nie dało i nie mam już pomysłów. Wiecie co to może być ?
off_road
moderator
Kontakt:

1. Sprawdziłeś czy piston się nie odkręcił?
2. Propedal czasem sie tłucze gdy się zamyka w fazie przejścia z jednego ruchu w przeciwny ale to częsciej w roco słychać niz w DHX ;)

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

off_road pisze:2. Propedal czasem sie tłucze gdy się zamyka w fazie przejścia z jednego ruchu w przeciwny ale to częsciej w roco słychać niz w DHX
mój DHX ma tak cały czas i za to go nie lubie :/
Saint_pl
Kontakt:

obmacałem cały piston :D i wydawało mi się wszystko ok, ale w rękach to mogło być nie wyczuwalne, sam nie wiem . Drugie pytanie gdzie to mogę wysłać na naprawe ? bo jak w cultbike mają mi tylko azotem nadmuchać to dziękuje. I czy to czasem nie jest z gatunku ten typ tak ma ? bo jeśli tak to chyba zaczne innego dampera szukać.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

w moim przypadku "mój typ tak ma". Dawałem go na serwis, potem sam go otwierałem, i wszystko w porządku, a to cholerstwo i tak puka w okolicach propedala przy zmianie kierunku oleju. Olałem to i się przyzwyczaiłem, i tylko zazdroszcze jak inni mogą upuścić cicho tył roweru a u mnie to sie odzywa :evil: ;p
ODPOWIEDZ