Początki w DH na HT, ocena sprzętu oraz proponowane trasy

clkFR
Kontakt:

Początki w DH na HT, ocena sprzętu oraz proponowane trasy

Post autor: clkFR »

Witam wszystkich :)

Po dłuższej przerwie (ok. 6-7 lat bez jeżdżenia) mam zamiar wrócić na rower.
Jesienią 2012 udało mi się kupić HT na ramce Duncon Amstaff 14". Wymieniłem w nim kilka rzeczy (suport na Gigapipe DH, napinacz na Truvativ Boxguide, widelec na Drop Off IV 2005 albo 2006 130mm na QR20, oponki na Maxxis Minion). Koła są na obręczach Double Track, z przodu piasta Dartmoor DeeForce, z tyłu standardowa Shimano (chyba 475). Hamulce to Hayes HFX-9, tarcze 180/160, stery DaBomb Director.

Kiedyś jeździłem trochę DJ/Street, teraz już mnie tam nie ciągnie, widocznie się starzeję (27 latek pękło :) ), wolałbym pojeździć średnio-lekkie FR :). Jeśli chodzi o umiejętności to nie zabiję się na pierwszym lepszym dropie (powiedzmy do max 1,8m), i nie mam problemów z bunny hopami.

Chciałbym się tutejszej społeczności MTB zapytać czy przy wzroście 187cm i masie niecałych 90kg mogę bez obaw spróbować na moim rowerze sił w lekkim DH/FR?

I druga sprawa, może nawet ważniejsza :)
Gdzie w okolicach Zgierza/Łodzi/Ozorkowa można sobie fajnie pojeździć?
Czy są tutaj ludzie z tych okolic, z którymi można by się wiosną gdzieś ustawić? Wiem, że jest coś w Łagiewnikach, ale nie wiem jak tam dojechać. Wiem, że jest Rudzka. Wiem, że jest Kamieńsk. I w zasadzie tyle. Nie wiem tylko, które z tych tras są dobre do nauki i "obywania" się z prędkością.

Będę wdzięczny za porady, i kontakt od osób jeżdżących w okolicy ;)
Gulczas
Kontakt:

Post autor: Gulczas »

Uważaj na amor bo dropy lubiły pękać na koronie.
Przede wszystkim trzeba mieć chęci na jazdę! :D
clkFR
Kontakt:

@Gulczas

W sumie to amor mam zamiar dopiero kupić w niedzielę:

http://allegro.pl/marzocchi-drop-off-iv ... 66003.html

Przy okazji może ktoś napisać ile jego zdaniem jest wart ten marcok z aukcji? :)

W tym momencie mam założone Duro, ale jego "praca" mi się niezbyt podoba, stąd ten pomysł na Drop Off ;)
zawada1200
Kontakt:

Post autor: zawada1200 »

to zależy ile masz kasy na zakup. Drop off widać, że zadbany ale dopłacisz na serwis. Trochę zła pora, ale zawsze można znaleźć okazję.
clkFR
Kontakt:

Chęci do jazdy na pewno mam więcej niż pieniędzy ;)
Na amor nie chcę wydać więcej jak 600-700zł dlatego patrzę tylko na używki.
Chcę pojeździć sezon, może 2 na sztywniaku a jak się wkręcę na dobre to zainwestuję w fulla.
Przeglądam allegro od jesieni, i ten drop off to po prostu pierwsze co się trafiło sensownego, tzn. ma odpowiedni skok do mojej ramy, odpowiednia sterówka, dobry stan itd. A że akurat na początek sezonu... pech ;)
Michu_M
Kontakt:

Re: Początki w DH na HT, ocena sprzętu oraz proponowane tras

Post autor: Michu_M »

Drop off na początek zły nie jest. 700 zł to taka ni jaka trochę cena bo trochę dopłacisz i znalazł byś jakieś 66 lub domaina.
Jeśli o trasy chodzi to Łagiewniki i Rudzka to najbardziej popularne miejsca, jeszcze jest Zgierz- tam tez trochę jest.
clkFR
Kontakt:

@Michu_M
Patrzyłem też na 66 i Domainy, ale nie chcę do Amstaffa ładować więcej jak 150mm skoku. Podobno tego Drop Offa łatwo zrobić 150mm więc wydaje się być w sam raz.

Co do miejscówek to właśnie wiem, że jest coś w Łagiewnikach, ale nie wiem gdzie dokładnie - jakby ktoś dokładnie opisał dojazd ze Zgierza, albo dał linka do map google ze współrzędnymi GPS to byłbym wniebowzięty :D

A w samym Zgierzu jakie jeszcze są miejscówki? Możesz podać więcej szczegółów? ;)
Space86
Kontakt:

Post autor: Space86 »

Z miejscówek w okolicach Zgierza jest jeszcze Malinka - tam jest ośrodek sportów zimowych i z tego co pamiętam to był tor saneczkowy i trasa zjazdowa narciarska - czy li po sezonie można śmigać na rowerku po fajnej miejscówce :}
BlackForest
Kontakt:

Post autor: BlackForest »

ja bym poszukał innego drop offa niż IV z uwagi na to że posiada wewnętrzną regulacje tłumienia ;)
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

clkFR pisze:Przy okazji może ktoś napisać ile jego zdaniem jest wart ten marcok z aukcji?
Niewiele. Kiepsko to pracuje, a ze stalowymi lagami będzie ciężkie (waga podana na aukcji nijak się ma do rzeczywistości).

W takim budżecie znalazłbyś np. Pike'a w dobrym stanie, który dużo przyjemniej pracuje.
clkFR
Kontakt:

Malinka, właśnie :) Dzięki Space86

miki_ck, trochę mi teraz namieszałeś w głowie.
W ogóle nie pomyślałem o RS Pike, a wygląda na znacznie lepszą opcję.

EDIT:
Zakupiłem Pike'a 409 :)
ODPOWIEDZ