....................., myśli że deszcz pada... pewnie znasz to przysłowie......płynie deszcz po szybie
[Rower] Zjazdówka do 6k
Lomek ile masz lat i jaką masz masę własną..bo obawiam się że gloria klockiem będzie i frajdy nie zaznasz...6 koła to już coś jest i można pomyśleć co i jak....jak masz szansę na nowy na gwarancji rower to warto pomyśleć...a może zamiast dh wymiataczy które właściwie ograniczają na początku niż rozwijają pomyśl o rowerku z klasy Enduro Wink
..skoku mało nie mają a masa odpowiednia.. rejon 13-15kg za kpl rower więcej progresu na początku zapewni niż 20kg w geo dh.
prawda jest taka że mało kto łapie od młodego ze cieżki, a czasami i przyduży rower to podwójny krok w tył, dlatego między innymi nie uda sie tutaj raczej z nikogo młodego zrobić takiego np Brycelanda persfadując lżejszy i zwinniejszy sprzet zamiast ciężkiego klocka. to nie francja elegancja i nie ameryka. glorka raczej by chłopaka prowadziła niż on ją
Spaced pisze:Rozwiazaniem kompromisowym mogłby byc tez nowy scott voltage bo rama sie nadaje zeby do dh na poczatek jej uzywac, a jak sie zechce latac to tez mozna przestawic.
Schodek pisze:Dobrze dobrany rower pasuje jak garnitur szyty na miarę u krawca.
Schodek pisze:Lomek już wie co chce kupić a reszta może nie popełni błędu przy swoich zakupach.... i posprawdza dokładnie ile zbędnej masy kupią za swe pieniądze.
Dxx pisze:nie do końca można pisać o modzie parę lat temu, wtedy nie było po prostu dobrego i lekkiego sprzętu do dh/fr i wszyscy śmigali na klockach... mówię o dawniejszych czasach jak 5 lat mniej więcej.
a jeśli dziś są możliwości, technologia, ceny nie z kosmosu to po co ma się chłopak męczyć - myślenie żeby zaczynał na czołgu, bo my tak mieliśmy uważam za bez sensowne... bez obrazy.
niech czerpie więcej frajdy z jazdy... jazdy bo kiedyś trzeba zaznaczyć że to bardziej na spadaniu polegało Smile
Oczywiście nie mówię że ma jeździć na rowerze enduro 15kg w dh ale po co ma jeździć na ponad 20kg ... a że radę da, dla chcącego nic trudnego.
Schodek pisze:Masa,rozmiar,geo ma znaczenie...tak jak napisałem rower który ma 40% masy prowadzącego jest ograniczeniem kolosalnym na tym etapie, i nie chodzi o to czy ma suport 3mm niżej czy widły mają 2 mm mniej i czy ktoś na świecie tak jezdzi. !!
Schodek pisze:..w wielu sportach dzieciaki zaczynają zabawę i posługują się ekwipunkiem dostosowanym do wieku i umiejętności...to jest tak oczywiste że aż się dziwię że bijecie pianę w taki sposób ?
Schodek pisze: ..mowa była o kimś kto z ht wchodzi w dziedziny zawieszone a jego wiedza i poziom jazdy nie są zawodnicze, zaczyna dopiero przygodę z fullem i dla takiej osoby po uwzględnieniu jego predyspozycji polecę taki rower jaki poleciłem...klasa enduro - dla tych co się tak świetnie znają może mieć różne parametry i geo, jeden rower ma nerwowe kąty a inny prowadzi się elegancko na pełnych prędkościach... zupełnie nie wiem czemu tego nie rozumiecie ?? Scott ma mega uniwersalną geometrię i jak tylko chcesz to możesz na nim właściwie wszystko... od zabaw w parku po trudne trasy fr/dh !! Wątpisz w to to znaczy że daleka droga przed tobą aby osiągnąć pełną frajdę z jazdy na rowerze...
Schodek pisze:ta dualówka to wyczynowy rower składany pod Ciebie do ścigania się w 4x, mający proporcje do Twojej budowy anie Kuby 10-o latka. Nie chcesz chyba powiedzieć ze rower dla Ciebie jest idealny dla syna ??
Schodek pisze:Ty wywodzisz się z XC a ja z ulicy. Ty wolisz 4x i ściganie się między szarfami na czas a ja lubię dziki las..nie neguję Twojej wiedzy i doświadczenia ale padam na kolana jak czytam że rower dla Ciebie jest też dobry dla dziecka 10 lat ?? Macie taki sam wzrost i proporcje ??
Aram na ramie Kolbiego - w proporcji. czy bardzo się mylę ??
Wybacz ale nie sądzę aby Kuba miał takie długie ręce jak dorosły tata, a to że sięga do kiery i jakoś sobie radzi nie świadczy że ma władze nad tym co robi.
Miałem iść spać ale mnie zaintrygowałeś.
178 wzrost 225 z ręką
Na wstępie przepraszam jeśli zbyt oschle się zwracałem w temacie. Każdy z nas ma swój styl i formę, często pisząc nie jesteśmy w stanie idealnie oddać emocji, są zle odbierane mimo że w spotkaniu w oczy jeden gest,uśmiech potrafi rozładować napięcie wywołane ścieraniem się poglądów.
Magiczne słowa - "jak ten rower będzie jezdził..?? " czesto padają w tym temacie i nie tylko
Panowie rower sam nie jedzie,rower sam to ma generalnie kłopoty aby stać !! Potrzebny jest łącznik między gripami a pedałami.
Geometria roweru ułatwia lub utrudnia jazdę !! to jest tak oczywiste w zestawieniu z proporcjami "łącznika' a tu 7 kartek gniecie się farmazony...
proporcja ?? co to znaczy??
napisałeś Wojtek 178 cm i sięgasz na 225cm
masz swój rower poskładany pod siebie i sadzasz na nim kogoś innego,nawet o podobnym wzroście ale w większym /mniejszym zasięgu ramion i nagle okazuje się że jego pozycja jest bardziej lub mniej pochylona a co za tym idzie prowadzenie roweru się zmienia>wiesz doskonale o tym wiec napisze ile ja mam
184 cm i 245 przy ścianie , niby tylko 6 cm więcej ale aż 20cm w ramionach !!
Czy istnieje szansa że rower dla mnie będzie mało wygodny dla Ciebie i odwrotnie ??
Enduro KTM które miałeś miało złe proporcje dla Ciebie ale spoko dla mnie, ty szurałeś klejnotami o rurę a ja miałem spory zapas.
To są uwagi dotyczące dobierania roweru do siebie,do swojej masy,wzrosty i siły !! Jak ktoś ma praktykę i doświadczenie to może sobie pozwolić na ściganie się na dowolnym sprzęcie ale jeśli ktoś dopiero zaczyna to warto mu dobrać odpowiedni rower w proporcjach !!
Dlatego zwróciłem uwagę na rower Kuby, nie dla tego że coś po złości chciałem napisać...znajdzie się masa innych powodów do złości jak się człowiek postara

tu jest link do foty z pinka gdzie doskonale widać co znaczą proporcje i swoboda kierowania...
http://www.pinkbike.com/photo/4522010/
...a co miał Ci powiedzieć że miał kłopoty w lesie ?? hehe są świadkowie i wystarczydiabeł pisze:hehe, nie rozśmieszaj mnie. Do dziś się śmieje do rozpuku jak przypomni mi się twoja opowieść jak to pojechałeś Kollbiego na frirajdzie
"ej,śmiej się,śmiej..."
zadedykuję Ci pewien kawałek
http://www.youtube.com/user/prostotv?bl ... 6VKNC8jgDY
reszty już nie mam ochoty komentować, sądzę że jak się jakiś mod postara to posprząta ten temat solidnie i zostawi istotne info w w nim zawarte.
A co do ogórkowych zawodów - cały czas są na takim samym poziomie a większość mastersów z 2007 kąsa do dziś więc wybacz ale nie było to miłe w ich stronę...
raz jeszcze przepraszam jeśli ktoś poczuł dotknięty się gdzieś tam głęboko w środku...tak bywa !
Udanego sezonu bez kontuzji i na dobrym sprzęcie
Michał Chodkowski
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Dlaczego między Schodek napisał pojawiło się Dxx napisał ... proszę o nie mieszanie mnie w tą zadymę 
Tak przy okazji niech jakiś mod po tej całej kłótni wykasuję ten nie związany z tematem spór, tak się składa że rower o którym głównie tu mowa interesuję mnie. Juz chyba połowa wątku jest nie na temat.

Tak przy okazji niech jakiś mod po tej całej kłótni wykasuję ten nie związany z tematem spór, tak się składa że rower o którym głównie tu mowa interesuję mnie. Juz chyba połowa wątku jest nie na temat.
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]