Przyczyny łamania haków

quake
moderator
Kontakt:

Post autor: quake »

Yogi:
no ok mistrzu gadam bzdury...wszystko co pisze na forum wymyslam na poczekaniu...
wybacz ze wszystkich tak wprowadzam w blad...haki sa po to zeby sie lamac...gites :]

a tak na serio to stalowy (zrobiony przez normalnego czlowieka bez obliczania wytrzymalosci itd.) hak jak jebnie to pewnie razem z rama...no ale widze ze kolege Yogi'ego stac na wymiane ramy zamiast kupienia jednego durnego haka...ewentualnie kilku szprych i przerzutki (jeszcze mi sie to nie zdazylo)...

NARA
Yogi
Kontakt:

Post autor: Yogi »

quake pisze:Yogi:
...ewentualnie kilku szprych i przerzutki (jeszcze mi sie to nie zdazylo)...

NARA

zalezy kto jak jezdzi :)

ja jestem brutalny wobec swojego sprzetu (mowie samej jezdzie). Uzywam go tyle ile potrafie i nie stekam ze oj bo cos sie stanie. Natomiast staram sie aby sprzet byl w jak najlepszym porzadeczku.

Ps
za naprawe za same wypadki z hakami wydalem rownowartosc polowy ramy.
[s]
SANTA CRUZ JACKAL
na części
www.skocz.pl/Rower4sale
za0_DR/FR
Kontakt:

Post autor: za0_DR/FR »

HAk jest po to żeby sie łamał. Jak są za duże przeciążenia na nim, to pęka lub się wygina, np źle wyregulwana przerzutka, mocne uderzenie, czy luzy na przerzutce. Lepiej żeby się hak połamał niż hak w ramie. Yogi połamałem juz 3 haki i ai razu nie udało mi się przy tym zniszczyć przerzutki ani szprych. Teraz mam 4 hak który przerobiłem z haka od Authora Azona, troszkę podszlifowałem i jest cacy. Jak nie chcecie dużo kasy wydawać, to kupcie jakiś w miare podobny hak taniej, pilnik imadło połamany na wzór i jechane.
Dam dupy za gar zimnej zupy....
Xxsin
moderator
Kontakt:

Post autor: Xxsin »

A ja mam źle wyregulowaną przerzutkę i się nie łamie. A co ma hak do chronienia przerzutki to ja nie wiem :/
sck
Kontakt:

Post autor: sck »

Xxsin pisze:A ja mam źle wyregulowaną przerzutkę i się nie łamie. A co ma hak do chronienia przerzutki to ja nie wiem :/
stary w zle wyregulowanej przerzutce moze sie zdazyc tak, ze zaklinuje sie lancuch, a wtedy ty naciskajac na pedal pociagniesz ja razem z nim. mnie sie tak niedawno przytrafilo - wysunal sie jeden z trzpieni na pantografie przerzutki, przez co jej pozycja lekko sie przekrzywila. to wystarczylo, zeby szlag trafil moj stalowy hak, a przerzutka sie powyginala w kilkunastu miejscach. o dziwo udalo mi sie ja naprawic i dziala dobrze (sram centera).
Kontakt:

Yogi:
no mistrzu...rozumiem...jestem ciota...ide do psychologa bo boje sie skoczyc z kraweznika wiesz? moze mi pomoze...a mamusia mi dzisiaj nie dala kaszki:( buuuu;(;(...
dobra Kochaniutki ide zmienic pieluche i troche postac na miescie zeby laski na mnie lecialy...wlasnie w taki sposob polamalem mojego poprzedniego boxxera...
buziaczek:*
pa Misiaczku :*
Yogi
Kontakt:

quake czlowieku zachowuj sie jak dorosly czlowiek chyba ze jak 90% na tym forum masz ok 15 lat. nie napisalem ze jestes ciota (po Twojej ostatniej wypowiedzi zaczynam miec watpliwosci co do Twojej orientacji seksualnej) a po drugie po co sie chwalisz ze zniszczyles boksera ? a po co mi to wiedziec to Twoj problem :) rozmawiamy o hakach a nie o Twoich osiagnieciach w rozwalaniu czesci chyba ze to przez hak "zlamales" boksera to gratualcje zdolny z Ciebie czlowiek

powodzenia i nie lap cisnienia :)

ps
nigdy nie napisalem ani nie powiedzialem ze jestem mistrzem.
[s]
SANTA CRUZ JACKAL
na części
www.skocz.pl/Rower4sale
quake
moderator
Kontakt:

wiesz..to Twoje
"zalezy kto jak jezdzi :)"
zabrzmialo bardzo wymownie...dlatego troche sie oburzylem...
nie chce sie tutaj z Toba klocic...ale tez nie lubie jak ktos osadza moje umjejetnosci tylko po tym ze przy okazji lamania haka nie zmielilem przerzutki...;)
Antur
Kontakt:

Post autor: Antur »

Lepiej złam hak niż serce z powodu złamania XTka albo czegoś niedajbóg drożeszgo. Hak sie opłaca tylko wtedy gdy przerzutka przekracza jego wartość ;)
GG: 3435208 |||
http://www.pinkbike.com/photo/1003501/
KFP
Kontakt:

Post autor: KFP »

śmieszy mnie to gadanie że wymieniany hak ma chronić przerzutki... on nie jest od tego aby pękać po to aby przeżutka się nie rozjebała tylko po to że gdyby hak w ramie Alu był na stałe to by się rozjebała rama, w ramach cr-mo w wiekszości się nie robi wymienianych haków tylko są na stałe bo są wytrzymałe a producent w dupie ma że przezutka pęknie ;) (są wyjątki - ramy z poziomymi hakami gdzie można przesówać koło razem z adapterem do zacisku tarczówki i hakiem przerzutki)

zawsze można sobie kupic przerzutke robioną w technologii CNC za ponad $300 :D jak kogoś stać na taki wydatek + sprowadzenie ze stanów
Tassadar
Kontakt:

Post autor: Tassadar »

Chrabał pisze:Bo hak jest własnie po to żeby się pogiął i złamał, oszczędzając w ten sposób przerzutkę, a zwłaszcza ramę.
Jak ktoś jest głupi i sobie dorabia nowy hak ze stali i jeszcze się tym podnieca, że ma taki pancerny to gratuluję pomysłowości i zrozumienia istoty sprawy.
:D:D:D świetne z tą przerzutką!!! znaczy się jak się wkręca w koło to oszczędzasz jej męczenia w twoim rowerze? :>
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=22&t=74297
mateusz_ch
Kontakt:

Post autor: mateusz_ch »

Ja zlamalem dwa ,dzisiaj zalozylem nowy i przerzutka mi sie wkrecila w kolo i sie wygial (nowiutki:() i przerzutka tez:? ale juz jest lajt tylko lepiej nieskiej przerzutki nie wrzucac. Czy hak do KONY jest taki sam jak do draga?? bo tak mi sie wydawalo jak ogladalem Stab. O wlasnie robi ktos moze stalowe haki do draga??
mateusz_ch
Kontakt:

Post autor: mateusz_ch »

sorka glupie pytanie nie czytalem wczesniejszych postow:P
Xxsin
moderator
Kontakt:

Post autor: Xxsin »

sck To chyba mnie czeka regulacja przerzutki :/

A z tymi hakami to ja uważam, że w ich budowie mieli udział obcy. TO SPISEK PRZECIWKO BIKEROWCOM!!! Może ufole boją się, że jak wyskoczymy to strącimy ich statek :P :P
Yogi
Kontakt:

CK biker pisze:Ja zlamalem dwa ,dzisiaj zalozylem nowy i przerzutka mi sie wkrecila w kolo i sie wygial (nowiutki:() i przerzutka tez:? ale juz jest lajt tylko lepiej nieskiej przerzutki nie wrzucac. Czy hak do KONY jest taki sam jak do draga?? bo tak mi sie wydawalo jak ogladalem Stab. O wlasnie robi ktos moze stalowe haki do draga??
nie trzeba od razu robic stalowego wystarczy zeby byl z dobrego alu zrobiony. jesli jestes zinteresowany to jeden ze sklepow w Łodzi ma/mial haki do dragstara obrabiane CNC za ok 20zł jesli chcesz podam Ci tel na priva.
[s]
SANTA CRUZ JACKAL
na części
www.skocz.pl/Rower4sale
JIBer
Kontakt:

Post autor: JIBer »

ja w poincie wygiolem jeden. najpierw byl 1" patyk prosto w przezutke :/ hak troche sie wygiol ale podprostowalem mlotkiem :P potem spotkal sie z murkiem... acera wyszla razem z gwintem i trzeba bylo kupic nowy za 25 zl :/
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=list&function=myphotos&photouserid=59304
sck
Kontakt:

yogi ten jeden ze sklepow w lodzi niestety juz nie ma tych hakow. przynajmniej jak bylem jakis czas temu to kolo powiedzial ze juz nie ma i nie bedzie.
Kontakt:

zapomnialem jeszcze dodac mala, aczkolwiek przydatna ciekawostke. otoz sa w sprzedazy stalowe haki sunrace'a mocowane pod os kola + jeszcze jedna srube zabezpieczajaca przed obracaniem, ktora nalezy juz dopasowac do ramki. wystarczy troszke porzezbic szlifierka i ewentualnie wiertarka. w przypadku dragstara bylo to dziecinnie proste. sprawdzona konstrukcja, a cena - tylko 5zl.
Kontakt:

sck pisze:yogi ten jeden ze sklepow w lodzi niestety juz nie ma tych hakow. przynajmniej jak bylem jakis czas temu to kolo powiedzial ze juz nie ma i nie bedzie.
jesli masz na mysli ten sam sklep na lipowej to macie zonka bo haki byly wyjebanee niestety za chuuja nie pasowaly do pitbulla bo napewno wtedy bym kupil
[s]
SANTA CRUZ JACKAL
na części
www.skocz.pl/Rower4sale
ODPOWIEDZ