Jaki amor do XC ?!

konex
Kontakt:

Post autor: konex »

wookie85 Dokładnie, spotkałem się zreszta z wieloma rezygnacjami z Reby ze względu na tą niedogodność. Zresztą dobre V-ki będą lepsze niż ch**** tarcze. Tarcza to jeednak inna kasa i masa. Nie każdy ich do XC potrzebuje.
Pedro 47
Kontakt:

Post autor: Pedro 47 »

Duke... Chyba najbardziej sprawdzony, niezawodny. Pozatym może ta Reba, choc nie jezdziłem ale RS robi naprawde solidne amorki do XC. Marzocchi MX Pro Eta... Z tym chyba byłoby najmniej roboty. Psylo zabardzo pompuje. Maniciaki cza smarować częściej ze wzgledu na brak kąpieli. I osobiście nie brałbym Sida... Zawodnik. Konstrukcja leciutka i przez to niezbyt wytrzymała. Jak trafisz na małe drzewko (co sie zdaza) to może byc "kuku". Duke/Reba/MX Pro. Z tych wybrałbym najładniejszego :)
http://tablica.pl/oferta/rama-specialized-big-hit-fsr-1-rozmiar-m-stan-bdb-ID2AUgz.html#60bfe7734a;r:;s:
konex
Kontakt:

Pedro 47 W zasadzie wszystkie typy pokrywają sięz moimi, szkoda że Duke'a już nie będzie :(
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

ja mam stare Judy w krosówce, ale od paru lat amory z tej grupy są klasy marketowej :| jak xc to sid ...

wookie85 a niby dlaczego nie to forum???
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
Sulring
Kontakt:

Post autor: Sulring »

Dlaczego pike nie moze byc do xc? Wagowo dobry amor ktory nie wazzy wiecej niz 2 kg spoko sie nadaje. Nikt tu nie mowi o sciganiu. Ja tam lubialem w rowerze do xc miec 110i wiecej. A jak chcialem jechac gdzies dalej z sakwami to sie skrecalo na 75 i nie ma co narzekac. PIke to nastepca psylo wiec jak psylo sie nadaje to pike czemu nie? Reba tez calkiem fajna. Ogolnie do xc mozna wziasc prawie kazdy amor i bedzie dobry. Zawieszenie w rowerze do xc nie jest zeby sie bujac na podjezdzie tylko tez zeby tlumic na zjazdach ktorych zalicza sie wiecej niz nie ktorzy na ,,dualowkach'' i to znacznie szybciej. Wiec nie mowcie ze 100+ to za duzo.
Ssij pento
lizzard king
Kontakt:

Post autor: lizzard king »

maniotu sida najprostszego zorganizuj... takiego z 2003 roku, one fajnie dzialaly i sa calkiem lekkie
Mawet
Kontakt:

Post autor: Mawet »

Surling- pike do xc to raczej się nie nadaje, waży ponad 2 kg (choć to nie problem)Pike generalnie ma przeznaczenie enduro i freeride.
Po drugie pike to nie następca psylo, bo są to zupełnie inne amortyzatory. Już recon jest bliższy psylo

Ps co to znaczy "lubiałem"??
http://mawet.pinkbike.com/album/2010/
Sulring
Kontakt:

fakt lubialem ;] heh lubilem ;] Poprawka. Nie widzialem nigdy recona. A pike do xc mozna by uzyc bo lock out i regulacja skoku wiec jakki problem. Choc osobiscie nigdy nie blokowalem amora. Niech na podjezdzie tez pracuje (mam na mysli tlumienie nie pompowanie)
Ssij pento
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

Pike ma os 20 mm i przez to sie nie nadaje , jakby mial zwykla os to moze jeszcze ale i tak z masa nie najlepiej.

Psylo to byl jednak starszy brat Pike, pewnie ze zmienili ale te amorki sa do siebie podobne i Pike jest jego lepsza ewolucja poprostu , nastepca.
www.mm-foto.pl
konex
Kontakt:

SulringNie doliczyłeś chyba rury sterowej. Jest za ciężki do XC, zresztą czy znasz jakąś ramę do XC na 140mm skoku. Bez sensu koować amor 95-140 żeby jeździćna skręconym na 95 bo rama będzie choperem. Widelec dostosowuje się do ramy a nie ma do XC takich ram. Zresztą my mówimy o XC, a nie o tym jak ty jeździsz. Możesz na Dowhilówce jeździć w XC...ale po co ? Chodzi tu o sprzęt dostosowany do tej dyscypliny, a nie naginanie. Nie potrzeba tak pancernego amora w XC.
Sulring
Kontakt:

To nie jest taki pancerny amor/ A ramy sa rozne. Jam ialem w ramce 17' do xc 120 mm skoku i wcale ie bylo chopera. A sadze ze 2 cm wyzej by duzo nie zmienily. Nawet lubie takie ostrzejsze pochylenie. Co do sztywnej oski i z tym da rade teraz sztywna os ma tez zacisk wiec nie ma zadnych problemow jak dlamnie.
Ssij pento
K@M!L
Kontakt:

Post autor: K@M!L »

to bedzie zaraz forum o kolażówkach...=// brawo
LoL

http://tiny.pl/tsb2 <= JumP
http://tiny.pl/t6cd

http://tiny.pl/tsb8 <= BikE
Sulring
Kontakt:

Re up: A masz cos do szosy? To ejst forum dla ludzi ktorzy uzywaja rowet lekko extramal a xc mzoe byc bardziej hardcorowe czasem od dh ktore nie ktorzy tu jezdza.
Ssij pento
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

Sulring i jest masa lekkich piast do xc na os 20mm :D chlopie daj spokoj co z tego ze zacisk nikt w xc nie uzywa osi 20mm bo to bez sensu a to ze cos odbiedy nadaje sie do xc to mozna wiecej takich przykladow podac ;].

I do jazdy xc , sciagania sie amorek ponad 100 to przesada i gdybys byl na jakis zawodach odczul bys to od razu , w crosie nikt nie jezdiz na czoperach bo takei rowery zle sie prowadz poprostu a duzy skok uposledza szybka jazde.
www.mm-foto.pl
Xxsin
moderator
Kontakt:

Post autor: Xxsin »

Mi się wydaje że psylo "ewoulował" w reba/pike, nie samego pike ;]
Dragon-kr
Kontakt:

Post autor: Dragon-kr »

Chrabał....fakt ;-P ********* mi się z innym amorkiem.....przepraszam wszystkich za wprowadzenie w błąd....

ale i tak polecam SID'a , któryś z niższych modeli...cena już nie będzie wygórowana, a działa kozacko(WC i TEAM napewno- jeździłem na nim...co do RACE...podejżewam że działanie będzie mieć podobne)....więc poszukaj sobie jakiegoś SID'a
Dragon-kr
Kontakt:

Post autor: Dragon-kr »

K@M!L szosa jest dobrym treningiem dla zjazdowców.....dlatego tylu zawodników DH jeździ na szosie....niekoniecznie w PL :-)
za0_DR/FR
Kontakt:

Post autor: za0_DR/FR »

www.bikepl.com

Tam ci doradzą!!
Dam dupy za gar zimnej zupy....
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

K@M!L a dlaczego by nie??? to też rower ... przeszkadza Ci topic to nie wchodź. Proste!
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
ODPOWIEDZ