dobry olej na niskie temperatury

lukasz_olawa
Kontakt:

Post autor: lukasz_olawa »

Bluzzgumich :wink: W każdym razie cieszę się że znalazłeś :D

A tak podsumowując: Spectro to nie to samo co Marzocchi, tylko najlepszy zamiennik :) Jednak jest to olej niedostępny na polskim rynku :x , tak więc trzeba kombinować z innymi olejami :|

A wracając do tematu niskich temperatur, to może jednak na zimę nie brać trochę gęstszego Castrola Synthetic 5w, tylko coś rzadszego. Z takich lepszych olejów dostępnych na naszym rynku trochę rzadsze niż Marzocchi i Castrol według tabelki są Motorex Racing Fork Oil 5w albo Motul Fork Oil Factory Line (Light 5w). Ja tam na Castrola nie narzekałem, ale jak już powaznie rozważać ten temat, to w zimnym każdy olej będzie gęstniał, takze trzeba wziąć coś rzadszego. Ale koniecznie patrz żeby to był olej SYNTETYCZNY. Jeszcze raz powtarzam: Oleje mineralne o wiele bardziej reagują na zmiany temperatury. POZDR
Moja fura: http://www.pinkbike.com/photo/1059373/
FULL RULEZZZZ :)
Bluzzgumich
Kontakt:

Post autor: Bluzzgumich »

lukasz_olawa
Zastanawiam sie tylko, czy maniakalne trzymanie się tezy,
że, "Spectro to nie to samo co Marzocchi" podpada bardziej
pod obsesję czy oszołomienie ? :mrgreen:
Prawdziwy biker szcza nie zsiadając z roweru.
siwy-84
Kontakt:

Post autor: siwy-84 »

kumpel zalatwil mi olej za darmo castrol super fork oil light 5 W (okrągła butelka 0,5L) i jest owiele lepszy od castrtol fork oil 5W (prostokątna butelka 0,5L). ten w okraglej butelce jest o wiele zadszy, zalalem amora dzisiaj i wystawilem rower na balkon (temp -6C*) po godzinie wnioslem do domu i jest minimalna roznica w pracy, to oznacza ze nie zgestnial tak bardzo jak ten w prostokatnej. niby dwa podobne castrole 5W a jednak jest ogromna roznica w gestosci no i w pracy amora
Bluzzgumich
Kontakt:

Zauważę tylko, że wg. tabelki pana lukasz_olawa
ten syntetyk 5W castrola ma minimalnie większą lepkość
niż firmówka Marzocchi nominalnie oznaczana jako 7,5W ...
lukasz_olawa
Kontakt:

Bluzzgumich pisze:Zastanawiam sie tylko, czy maniakalne trzymanie się tezy,
że, "Spectro to nie to samo co Marzocchi" podpada bardziej
pod obsesję czy oszołomienie ?
I tutaj Cię gościu już Cię nie kumam :/ Napisałeś że jedno i drugie to to samo. Ja pokazałem Ci ze to Jeden olej i drugi są jedynie podobne ale to nie jest dokładnie to samo, a ty mówisz że mam obsesję albo ze jestem oszołomiony :x Przemyśl to sobie i naucz się że czasem TY też mozesz się pomylić albo możesz być nie doinformowany :x , a nie maniakalnie trzymasz się tezy że to to samo a nie jest :lol: I już masz dowody i dalej gadasz ze to jest identyczne i że to jest dokładnie to samo :P Kto tu jest maniakiem? A moze jesteś poprostu tylko trochę oszołomiony :P

Zauważę tylko, że wg. tabelki pana lukasz_olawa
ten syntetyk 5W castrola ma minimalnie większą lepkość
niż firmówka Marzocchi nominalnie oznaczana jako 7,5W ...
A co do tej wypowiedzi zgoda. Ale mi Castrol też nie reagował jakoś drastycznie na zmiany temperatury. A gęstość wcale nie musi być idealnie taka jak orginalnego oleju. Przy takich minimalnych różnicach nawet nie poczujesz różnicy :]

siwy-84 Ten Castrol co piszesz to mineral czy syntetyk jest??
Bluzzgumich
Kontakt:

lukasz_olawa "Ja pokazałem Ci ze"
- masz na myśli tę tabelkę ? Piszesz to na trzeźiwo ?
lukasz_olawa
Kontakt:

Bluzzgumich Tak pisze na trzeźwo :P Po sylwestrze muszę odpocząć ;)

Co mi takiego pokazałeś?

Że castrol ma trochę większą gęstośc? -To zgoda. W tym topicu wybieramy jakiś olej na zimę, więc mogłem poradzić coś rzadszego i potem w jednym poście to sprostowałem, ale mi na syntetycznym Castrolu o nominalnej gęstości 7,5w (pomieszana gęstość 5w i 10w czyli był jeszcze gęstszy niż ten co radziłem) amor (Junior T 2003) chodził dobrze i nie narzekałem. Zimą tłumienie nie zamulało, a latem z oleju nie robiła się woda. Ale dobra poprawiam się drugi raz:
lukasz_olawa pisze:A wracając do tematu niskich temperatur, to może jednak na zimę nie brać trochę gęstszego Castrola Synthetic 5w, tylko coś rzadszego. Z takich lepszych olejów dostępnych na naszym rynku trochę rzadsze niż Marzocchi i Castrol według tabelki są Motorex Racing Fork Oil 5w albo Motul Fork Oil Factory Line (Light 5w). Ja tam na Castrola nie narzekałem, ale jak już powaznie rozważać ten temat, to w zimnym każdy olej będzie gęstniał, takze trzeba wziąć coś rzadszego. Ale koniecznie patrz żeby to był olej SYNTETYCZNY. Jeszcze raz powtarzam: Oleje mineralne o wiele bardziej reagują na zmiany temperatury. POZDR
A jeżeli próbujesz mi wcisnąć, ze Spectro i Marzocchi to te same oleje, to nigdy się nie zgodzę i będziemy się tak kłucić do usranej śmierci :lol: Tabela mówi sama za siebie. W tych samych temperaturach różne gęstości, więc jakim cudem to mogą być te same oleje ? Faktem jest że Spectro najlepiej się nadaje na zamiennik orginalnego oleju Marzocchi, ale tego nigdy nie zaprzeczałem, kilka razy pisałem że to najlepszy zamiennik i gdyby w polsce można było kupić Spectro, to napewno bym kupił :P

Tak więc nie wiem o co Ci chodzi. Ja pisze wszystko jasno, a jak się pomylę, to się poprawiam. A ty tobisz skróty myślowe i niedomówienia typu
Bluzzgumich pisze:"Ja pokazałem Ci ze"
a na dodatek idziesz w zaparte :P
lukasz_olawa
Kontakt:

Bluzzgumich Tak pisze na trzeźwo :P Po sylwestrze muszę odpocząć ;)

Co mi takiego pokazałeś?

Że castrol ma trochę większą gęstośc? -To zgoda. W tym topicu wybieramy jakiś olej na zimę, więc mogłem poradzić coś rzadszego i potem w jednym poście to sprostowałem, ale mi na syntetycznym Castrolu o nominalnej gęstości 7,5w (pomieszana gęstość 5w i 10w czyli był jeszcze gęstszy niż ten co radziłem) amor (Junior T 2003) chodził dobrze i nie narzekałem. Zimą tłumienie nie zamulało, a latem z oleju nie robiła się woda. Ale dobra poprawiam się drugi raz:
lukasz_olawa pisze:A wracając do tematu niskich temperatur, to może jednak na zimę nie brać trochę gęstszego Castrola Synthetic 5w, tylko coś rzadszego. Z takich lepszych olejów dostępnych na naszym rynku trochę rzadsze niż Marzocchi i Castrol według tabelki są Motorex Racing Fork Oil 5w albo Motul Fork Oil Factory Line (Light 5w). Ja tam na Castrola nie narzekałem, ale jak już powaznie rozważać ten temat, to w zimnym każdy olej będzie gęstniał, takze trzeba wziąć coś rzadszego. Ale koniecznie patrz żeby to był olej SYNTETYCZNY. Jeszcze raz powtarzam: Oleje mineralne o wiele bardziej reagują na zmiany temperatury. POZDR
A jeżeli próbujesz mi wcisnąć, ze Spectro i Marzocchi to te same oleje, to nigdy się nie zgodzę i będziemy się tak kłucić do usranej śmierci :lol: Tabela mówi sama za siebie. W tych samych temperaturach różne gęstości, więc jakim cudem to mogą być te same oleje ? Faktem jest że Spectro najlepiej się nadaje na zamiennik orginalnego oleju Marzocchi, ale tego nigdy nie zaprzeczałem, kilka razy pisałem że to najlepszy zamiennik i gdyby w polsce można było kupić Spectro, to napewno bym kupił :P

Tak więc nie wiem o co Ci chodzi. Ja pisze wszystko jasno, a jak się pomylę, to się poprawiam. A ty tobisz skróty myślowe i niedomówienia typu
Bluzzgumich pisze:"Ja pokazałem Ci ze"
a na dodatek idziesz w zaparte :P
Bluzzgumich
Kontakt:

lukasz_olawa zaczęło mi coś walić wódą od monitora
- chyba jeszcze nie dość odpocząłeś po sylwestrze ...
lukasz_olawa
Kontakt:

Bluzzgumich No i znowu nie napisałeś o co Ci chodzi :P

Chcesz mnie obrazić czy zrobić ze mnie jakiegoś oszołoma?? Ja Ci daje konkretne argumenty, a ty piszesz że ci od monitora wódką wali :/ Najłatwiej unieść się honorem i próbować zrobić ze swojego rozmówcy głupka jeżeli się nie może odeprzeć jego argumentów i ty właśnie ze mnie próbujesz zrobić idiotę :x Tak to ja nie mam zamiaru rozmawiać, bo nie chcę sie zniżać do pewnego poziomu :/ Wogóle ile Ty chłopie masz lat??
Bluzzgumich
Kontakt:

lukasz_olawa
"Ci daje konkretne argumenty" - konkretenie to mam je ważyć,
czy liczyć (bo chyba potrzebuje kalkulatora) ?
"ile Ty chłopie masz lat" - właśnie mi jajka zarosły,
więc sam sobie policz :-)
lukasz_olawa
Kontakt:

Bluzzgumich Wiesz co... Poprostu mi Cię żal :/ Widzę że nawet nie nadajesz się na rozmówcę :/ Przez takich jak Ty na forum robi się tylko bałagan. Pewnie w następnym poście znowu walniesz jakąś super inteligentną wypowiedź typu:
Bluzzgumich pisze:właśnie mi jajka zarosły,
więc sam sobie policz
Dlatego ja się odłączam od tej rozmowy, bo nie ma z kim pogadać i nie mam zamiaru zniżać się do twojego poziomu. Poza tym widżę że jesteś tu nowy, więc pzypominam że na forum są moderatorzy i wyłapują ludzi sprawiających kłopoty :) Licz się ze słowami i patrz co piszesz. A w nowym roku życzyłbym Ci trochę rozumu, bo jak narazie to co piszesz w ostatnich postach to żenada.
Ja już nic tu nie będę pisał, bo na pytanie w topicu już odpowiedziałem, a leje na to co Ty tu napiszesz. Między nami to już koniec rozmowy i mam nadzieję że już nigdy mi się nie napatoczysz na dh-zone :evil:
ODPOWIEDZ