Tarcze...Jak to jest?
Co by nie zakładać kolejnego tematu dotyczącego tarcz spytam tutaj: Myślę o wymianie moich hayesow na formule the one. Czy jest konieczność wymiany tarcz, czy te po hayesach dadzą radę (203mm)? I czy warto inwestować w The One, bo myslalem tez o code ale zbyt duzo negatywnych opinii na necie przeczytałem?
Witam :P Odświeżam temat bo nie chce tworzyć nowego podobnego.
A więc zakupiłem jednak Hamulca Hydraulicznego (Accent Scraper 180mm mam nadzieje że dobry :P)
i teraz tak mam pare pytań bo instrukcja serwisowania w pudełki jest cala rozmazana to zapytam sie tu
Po jakim przebiegu wymienia sie płyn hamulcowy (dot)?
Ile taki płyn może kosztować?
Jak Zamontować tarcze? Tak jak pokazuje taka mała strzałeczka?
Po jakim czasie wymienia sie tarcze?
A więc zakupiłem jednak Hamulca Hydraulicznego (Accent Scraper 180mm mam nadzieje że dobry :P)
i teraz tak mam pare pytań bo instrukcja serwisowania w pudełki jest cala rozmazana to zapytam sie tu
Po jakim przebiegu wymienia sie płyn hamulcowy (dot)?
Ile taki płyn może kosztować?
Jak Zamontować tarcze? Tak jak pokazuje taka mała strzałeczka?
Po jakim czasie wymienia sie tarcze?
Lomek odpowiem od konca - jak sie zuzyje, tak, 20-30zl na stacji benzynowej(dot4), jak sie hamulec zapowietrzy albo poczujesz ze cos jest nie tak z hamulcem, badz gdy czyscisz klocki/tarcze to przy okazji mozesz wymienic. Bardziej bys sie przejmowal klockami bo jak bedziesz duzo jezdzil to najprawdopodobniej wymiana co sezon do poltora moze krocej
Co do hampla, ilez taki wynalazek?

Co do hampla, ilez taki wynalazek?
Większa tarcza hamuje mocniej ale to jest minimalna różnica, przy dobrych hamulcach raczej tego nie poczujesz (chodzi głównie o grzanie się tarcz). Większą tarcze oczywiście zakłada się na przód . Bo tył jest mniej ważny i tak ma tyle siły żeby zatrzymać koło. Przodem nie zatrzymujesz tarczy nagle (Raczej ;p).
Pozdr
Pozdr
Vermin, Baca.
Nareszcie ktoś poparł moje zdanie i napisał do rzeczy na temat wielkości tarcz.
B.Z. moje gratulacje.
Oczywiste, że im większa tarcza tym większa siła. Ale...
Dodatkowa waga i to dużo wagi.
Trzeba pomyśleć czy na serio potrzeba jest większa, biorąc pod uwagę przed wszystkim grzanie. No mnie na forum próbowali od pomysłu tarcz 203/203 w XC odciągnąć ale się nie udało i nie żałuję. Jest tam troszkę wagi ale inna jakość życia. Dużo słabiej mogę nacisnąć klamkę/później zacząć hamować.
B.Z. moje gratulacje.
Oczywiste, że im większa tarcza tym większa siła. Ale...
Dodatkowa waga i to dużo wagi.
Trzeba pomyśleć czy na serio potrzeba jest większa, biorąc pod uwagę przed wszystkim grzanie. No mnie na forum próbowali od pomysłu tarcz 203/203 w XC odciągnąć ale się nie udało i nie żałuję. Jest tam troszkę wagi ale inna jakość życia. Dużo słabiej mogę nacisnąć klamkę/później zacząć hamować.
mosbergusdzieki za odp
A płyn to sie nalewa przez strzykawke i taką dziórke w klamce czy nie? i niewiem ile mam go dolac :/
No raz hamplu dałem zdrowo w dupe, tarczy nie szło sie tyknąć, to chyba przypalone :/ a da sie troche pojezdzic zeby ta warstwa przypalona sie zdarła czy ona sie nie zedrze?mosbergus pisze:1. Mało płynu w hamplu
2. Może coś się wcisnęło między tarcze a klocek, przypalone ?
3. Przy dużych tarczach to normalne, bo je trochę "wichruje"
A płyn to sie nalewa przez strzykawke i taką dziórke w klamce czy nie? i niewiem ile mam go dolac :/