Odchudzenie Intensa M3

Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

BikerJG na kierze to on paredziesiat gram ledwie zbije. Lekka jest.

Do detek to ja bym sie bał bo jak bomber lubi ciezej pojechac to pójda.
Siodlo selle nie jest u ciebie 1 razowe? Wolalbym ta nowa tioge spyder pod grawitacje (bo sa 2 wersje na nowy sezon)
Mawet
Kontakt:

Post autor: Mawet »

ja bym zmienił
-korbę na xt, czy nawet nowego slx, zyskasz jakieś 300-400g
-siodło na choćby WTB silverado (zysk 450 g)
-pedały na np. HT (zyskasz 100g)
-dętki na coś o wadze ok 200 g (500 g zysku)
-obręcze na mavica 721 (zysk 100g wg tego co Ty podajesz, natomiast wg moich informacji s-type waży bliżej 700gr, więc zysk może wynieść nawet 200g)
Zysk ogólny ok 1.5kg
Na początek zacząłbym od dętek i siodełka, potem korba, pedały i obręcze.
http://mawet.pinkbike.com/album/2010/
Bomber_GD
Kontakt:

Post autor: Bomber_GD »

Po paru godzinach myślenia doszedłem do wniosku, że do wymiany pójdą na pewno dętki, siodło sztyca na thomsona, korbę zostawiam, pedały na te darthmoory złote co do opon i obręczy nie jestem pewien ale opony chciałem cieńsze i chyba kupie High Rollery 1ply 72tpi 42a i jestem jakieś 400gram na oponach do przodu, sprężynkę na ti, kiera na sunlina, mostek na sunlina zintegrowany z 888. Jeśli zmienię jeszcze obręcze to mam jakieś 1,6-1,7kg do przodu co wy na to ?
KefirQn
Kontakt:

Post autor: KefirQn »

Bomber_GD to po co wypisujesz taki temat skoro nie masz kasy na odchudzanie ? piszesz prosisz o porady to nie pisz o byle gownie ze nie mam siana to nie wymienie w ogole po co zakladac temat i prosic a potem wybrzydzac ze to zle to zle na to nie mam kasy itp itd stary po co ?

chcesz zmienic heble Juicy 7 ze stalowym oplotem
Kiera , Carbonowa eastona lub sunline v1
sztyca thomsona albo lzejsza jakas
detki mozesz lzejsze
obrecze tez dt swiss 1750 albo jakies inne do AM bo jak masz technike itp to ich szybko nie wykonczysz lekkie i dobre
Korba FSA gravity Light
napinasz e13 lg1 albo MPR
Damper jakiegos dhx z ti springiem
mostek sunline v1 albo jakis inny np tioga xcube
dupogniota to jakiegos seleitay albo jakiegos tld

sa konkrety.
Części rowerowe na sell: smietana.dh@gmail.com Pisz czego szukasz :)
Konan1994
Kontakt:

Post autor: Konan1994 »

Wymień dętki i siodełko. Moim zdaniem rower jest wyjebany i na pewno jazda na nim będzie super... co wolicie wagę czy jakość? ja jakość :wink:

a tak po za tym, piękny rower!
Spaced
moderator
Kontakt:

Bomber bo po ty kiere chcesz wymieniac? Dla 30-40g? Nie ma sensu bo masz dosc lekka kiere. Wydaj te pieniadze lepiej. Wiem, ze sunline lans ale nawet carbonowy easton wazy 225 czyli ubytek na masy bylby minimalny. Opony to bralbym jednak 2ply maxxisy albo schwable w twardej sciance (dosc lekkie). Ew. ogarnij jaka wage ma miec ten nowy dh continental bo 1ply to nie ma sensu.

KefirQn bo on nie ma kasy na wszystko. Mozna odchudzic rower bez wydawania tony forsy.
Do tego po co ma damper zmieniac? DHX bez sprezyny byly pewnie 50g lzejszy. A dt 1750 to kompletne koła, nie obrecze. Do tego pamietam jak Bomber jezdzi, a drobny chłop nie jest to pomysł absurdalny po prostu.

Panowie Bomber chce odchudzic rower ale nie ma nielimitowanego burdżetu wiec proponujcie mu sensowne spadki masy na biku, a nie róbcie liste wszystkich elo lekkich czesci jakie na bike mozna wrzucic bo to sie z celem mija.
Aram
Kontakt:

Post autor: Aram »

Konan1994 pisze:co wolicie wagę czy jakość? ja jakość
Można mieć jedno i drugie
www.mtb.interia.pl
Michal4X
Kontakt:

Post autor: Michal4X »

Spaced pisze:nie róbcie liste wszystkich elo lekkich czesci jakie na bike mozna wrzucic bo to sie z celem mija.
nie ze sie czepiam ale zeby konkretnie odchudzic rower trzeba miec na to kase..

Bomber_GD zdziwiony ze taka waga wyszla? Ja nie, po co kupiles Cody a nie np. Ulitimate ktore sa lzejsze i moze minimalnie slabsze.. Trzeba myslec ZANIM sie zlozy rower, jak teraz juz go takiego zlozyles to ja nie widze sensu zeby zmieniac cos innego niz detki i siodlo ;]..
Spaced
moderator
Kontakt:

Michal4X zbicie 1.5kg z 19.5kg roweru to konkretne odchudzanie? Trzeba miec jakas kase zeby to zrobic? Sry ale nie wiem w jakim swiecie ty zyjesz. Znam ludzi z bikami ponizej 18kg złozonymi na cięższej ramie za całkiem rozsadne pieniadze. Zreszta czytac ze zrozumieniem nie umiesz. Jak bomber ma kiere 290g to jaki jest sens płacic 500zl za cos lzejszego o 50g jak moze za te 500zl kupic cos na czym ubije znacznie wiecej wagi. Wlasnie jak tak sie mysli to rzeczywiscie odchudzanie drogo wychodzi bo zamiast zbijac mase tam gdzie tanio to sie walczy o te zupelnie niewazne 50g.

A co do ultimate bedacych tylko troche slabszych od code... Wez młotek i pieprznij sie w czoło. To sa hample do XC, znacznie słabsze od juicy zwyklych. Róznica tutaj jest kolosalna.
Bomber_GD
Kontakt:

Kolego KefirQn jeśli już tak gadamy o pieniądzach to po sprzedaży swoich nieruchomości mam prawie 80tyś. zł więc nie opowiadaj mi o tym że nie mam pieniędzy. Pomiędzy niechęcią wydawania a nieposiadaniem forsy jest wyjebista różnica. Poza rowerem chce kupić motor i auto.

I tak jak Spaced już napisał mały nie jestem i mega lekkich kół nie wsadze. Kolejna sprawa do kolegi KefiraQn to jeśli byś przeczytał uważnie temat to byś wiedział, że nie chce zmieniać hamulców i korby.

Tak czy siak muszę zmienić sztycę bo mam o za małej średnicy i chce kupić Thomsona. Stery już mam zamówione bo muszę mieć niższe żeby półka górna w całości łapała lagi. Siodełko też zmieniam bo moje jest juz niewygodne kupuje Selle Italia SLR ti. Mostek na sunlina integracja z 888. Pedały Darthmoor Fever.

Dylemat pozostaje przy kierownicy i kołach. Dętki zmienię na pewno ale co z obręczami i oponami !? Obręcze to jedynie wchodzi w grę mavic 721. Co do opon to mam te Intensy które razem ważą dokładnie 2120 i jest to jednooplot kevlar i dawały rade na lighcie.
Spaced
moderator
Kontakt:

Bomber_GD oblookaj opinie o Stansa kołach bezdetkowych na ridemonkey. Lekkie koła bardzo. Ew. jakbys sie o wydatki pokusił to 09 deemaxx i fulcrum tez bezdetkowe koła, a lekkie.
Konan1994
Kontakt:

Post autor: Konan1994 »

AramDH pewnie że można mieć :wink: tylko trzeba zapłacić sporo wiecej... a jak widzisz kolega chce odchudzić rower za możliwie jak najtaniej.
KaczorAC1
Kontakt:

Post autor: KaczorAC1 »

Czyli rozbieżności co do opon się wyjaśniły... Ja miałem 2 ply...

Spaced ma rację , z kierą nie warto się bawić. Za te pieniądze kup lepiej Ti Springa.
Bomber_GD
Kontakt:

No więc ja jeżdżąc na dętkach zrobionych do 2,7 w oponach 2,5 z jednoopltoem nigdy nie miałem snake'a i ogolnie nigdy nie mialem dziury w detce natomiast zastanawia mnie jakie lzejsze opony kupic czy 2,35 high rollery 1oplot wytrzyma z cienszymi detkami ?
KaczorAC1
Kontakt:

Post autor: KaczorAC1 »

Broń boże Maxxisa 2.35... To opona XC ! Maxxisowe 2.50 jest jak 2.35 normalnych opon. Strasznie dziwne rozmiarówki wg. mnie mają... Teraz sam kupiłem Intensa 2.35 i powiem Ci szczerze że opona jest spoko ! Waga 1880 komplet i oponka jest jak 2.5 maxxisa...
quilong
Kontakt:

Post autor: quilong »

mi sie ten rower strasznie podoba, na Twoim miejscu zmienil bym obrecze na single tracky, mavici ex721 lub co w tym stylu(kazdy ma swoje zdanie do tego ktora obrecz jest najlepsza itp, poprostu cos lzejszego) zmienil bym tez opony(zawsze te mozesz miec na zamiane) i kupil bym np maxxisy highrollery rozmiar 2,3 (wiem wiem niby malutka ale o wiele lzejsza, maxxisy 2.5 waza chyba podobnie do intensow) ja jak zmienilem z tylu opone z 2.5 na 2.3 to rower wydal sie 2 razy lzejszy (mialem maxxisa mobstera 60a) i jeszcze wymienil bym siodlo na jakies do cc, mam teraz takie i kurde jest brzydkie ale o dziwo najwygodniejsze na jakim siedzialem(dodatkowo waskie wiec nie przeszkadza) i lekkie, co do reszty sprzetu to mysle ze wymiana to walka z wiatrakami (no zawsze mozna korby amora itp itd ale chyab nie o to Ci chodzi) ...po co wymieniac cos co jest swietne tylko dlatego ze cos innego jest lzejsze, ja na twoim miejscu zrobil bym tak a kase co moglbys wydac na inne czesci przeznaczyl bym na jakeis rowerowe wypady(zreszta chyab moja wersja odcudzania jest najtansza z mozliwych)
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20382844
Lisek-Tm
Kontakt:

Post autor: Lisek-Tm »

Bomber_GD caly sezon jezdzilem na maxxisach High Roller 2.35 42a 1ply wlasnie z cienkimi detkami i mialem tylko jednego snejka. naprawde dobrze sie jezdzilo. jak chcesz zbic na wadze to polecam takie rozwiazanie ;p
Bomber_GD
Kontakt:

No tak ale ja chciałbym mieć oponę mniej więcej taką jak 2,3 Intensa czyli 2,5 Maxxisa a taki Maxxis 2,5 to minimalnie waży 1000g to już lepiej kupić intensy 2,3 i mam 350g w kieszeni.
Spaced
moderator
Kontakt:

Bomber_GD schwable ;)
ODPOWIEDZ