Odchudzenie Intensa M3
Odchudzenie Intensa M3
Witam otóż po złożeniu roweru i wstawieniu go na wagę przeżyłem stan przedzawałowy i postanowiłem się nikomu nie żalić ile ten rower waży w każdym razie o jakieś dobre 2,5kg za dużo. Poniżej podaję dokładną specyfikację sprzętu oraz jego przybliżoną wagę a także zdjęcie na którym brak tylko korby z pedałami i napinacza.
Na pewno w grę nie wchodzi wymiana ramy, amora (przedniego), hamulców, korby i napinacza. Cała reszta może iść do wymiany na pewno będę zmieniał siodło, sztycę i mostek co do reszty podejrzewam że pokieruję się waszymi radami. Muszę zejść na wadze maxymalnie dużo.
Thank you from the mountain (xD).
Amortyzator : 888rc2x Wc 2007 3350 gram
Rama : Intense m3 M Polerka
Damper : Manitou swinger 6 way 500lbs 1200 gram
Sztyca : Truvativ XR 200 gram
Stery : Fsa pigh dh pro 150 gram
Kierownica : Tioga dl2001 dh 290 gram
Mostek : Truvativ huseefelt 305 gram
Korba : Race face evolve dh X type 1250 gram
Napinacz : Blackspire 305 gram
Siodło : Setlaz dh 700 gram
Obręcze : Sun rims s type 1300 gram
Piasty : Hope pro 2 500 gram
Szprychy : Dt alpine 3 + nyple 500 gram
Kaseta : Sram pg 970 dh 11-26 260 gram
Łańcuch : Shimano dura ace 290 gram
Pedały : Ns pancake 550 gram
Hamulce : Avid code 1300 gram
Manetka : Sram x.7 165 gram
Przerzutka : Sram x.9 medium 235 gram
Opony : Intense dh 2.5 kevlar 2200 gram
Dętki : Kenda dh grube 900 gram
Na pewno w grę nie wchodzi wymiana ramy, amora (przedniego), hamulców, korby i napinacza. Cała reszta może iść do wymiany na pewno będę zmieniał siodło, sztycę i mostek co do reszty podejrzewam że pokieruję się waszymi radami. Muszę zejść na wadze maxymalnie dużo.
Thank you from the mountain (xD).
Amortyzator : 888rc2x Wc 2007 3350 gram
Rama : Intense m3 M Polerka
Damper : Manitou swinger 6 way 500lbs 1200 gram
Sztyca : Truvativ XR 200 gram
Stery : Fsa pigh dh pro 150 gram
Kierownica : Tioga dl2001 dh 290 gram
Mostek : Truvativ huseefelt 305 gram
Korba : Race face evolve dh X type 1250 gram
Napinacz : Blackspire 305 gram
Siodło : Setlaz dh 700 gram
Obręcze : Sun rims s type 1300 gram
Piasty : Hope pro 2 500 gram
Szprychy : Dt alpine 3 + nyple 500 gram
Kaseta : Sram pg 970 dh 11-26 260 gram
Łańcuch : Shimano dura ace 290 gram
Pedały : Ns pancake 550 gram
Hamulce : Avid code 1300 gram
Manetka : Sram x.7 165 gram
Przerzutka : Sram x.9 medium 235 gram
Opony : Intense dh 2.5 kevlar 2200 gram
Dętki : Kenda dh grube 900 gram
- Załączniki
-
- P2110073.JPG (120.12 KiB) Przejrzano 3009 razy
Opony i dętki ! Sam wiem że Intense opony powalają ale sporo ważą... Wystarczy że zmienisz te dwie rzeczy a poczujesz różnicę! A takie tam mostki itp to wpływają na wagę owszem ale koła to rotacja a to najważniejsze... Może rower ważyć 20kg i łatwo jeździć , skręcać i hamować...
Możesz jeszcze zainwestować w TI spring , to też powinieneś odczuć.
Pozdrawiam - Krzysiek
BTW. Każecie mu zmieniać cały rower który dopiero co złożył... Jeszcze tylko brakuje wypowiedzi zmień ramę na lżejszą -.-
Możesz jeszcze zainwestować w TI spring , to też powinieneś odczuć.
Pozdrawiam - Krzysiek
BTW. Każecie mu zmieniać cały rower który dopiero co złożył... Jeszcze tylko brakuje wypowiedzi zmień ramę na lżejszą -.-
Kiere mozesz zmienic na Sunline V1(juz 50 gram mniej).. Na hamulcach mozesz tez duzo zejsc kupujac np Juicy 7 bo Cody sa dosyc ciezkie(wagowo nie wiem jaka bylaby roznica).. Obrecze moze na Mavici ex721(jakos byloby 200-300 gram mniej).. Szprychy Alpiny tez sa dosyc ciezkie, moze kup Championy bo sa chyba lzejsze.. Bankowo siodlo bo 700 gram to przesada(na tym nawet mozna 400 gram zejsc).. Platformy moze na Tinkie Winkie(mniej o jakies 60 gram)? Na detkach mozesz zejsc kolo 400 gram
..

Za hamulce dałem dokładnie 1150 a za ile je sprzedam ? Za jakieś śmieszne grosze i do nowych (gorszych ale lżejszych) będę musiał dołożyć czego nie chce robić kolejna sprawa to korba dałem za nią (za nówke z CRC) 430zł i nie mam zamiaru jej sprzedawać chociażby o grosza mniej niż za nią dałem a do nowej będę musiał znowu dołożyć jedyna osoba która mnie zrozumiała to Kaczor 
Wszyscy mówicie że mam zmienić to i tamto ale na co ? Dokładnie i konkretnie !
Ważyć nie ważyłem patrzyłem na stronie www.intensetires.pl

Wszyscy mówicie że mam zmienić to i tamto ale na co ? Dokładnie i konkretnie !
Ważyć nie ważyłem patrzyłem na stronie www.intensetires.pl
Heh... Widzisz sam niedługo postawie rower na wagę i się również przerażę... Osobiście mam Code i nie widze sensu zmiany na Juicy... Więc w pełni Cię rozumiem...
Możesz zmienić siodło na zwykłe WTB jakieś za 60zł - waży jakieś 360 gram... Praktycznie połowę Twojego. Tylko pytanie czy pupa się przyzwyczai do nowego siodła. Możesz kupywać jakieś Selle Italia za 300zł - 180 gram chyba ? To kwestia tego czy będzie Ci wygodnie bo o tym chodzi , nie tylko o wage.
Skoro patrzyłeś na stronie to uwierz mi
2700 komplet
Przynajmniej moje FRO Lite tyle ważyły.
Możesz nie zmieniać opon tylko kupić dętki maxxisa/schwalbe czy jakoś tak o wadze 120 gram. Z tym setem ludzie nie łapią snaków czy innych nieprzyjemności (Intense ma grube ścianki).
Możesz zmienić siodło na zwykłe WTB jakieś za 60zł - waży jakieś 360 gram... Praktycznie połowę Twojego. Tylko pytanie czy pupa się przyzwyczai do nowego siodła. Możesz kupywać jakieś Selle Italia za 300zł - 180 gram chyba ? To kwestia tego czy będzie Ci wygodnie bo o tym chodzi , nie tylko o wage.
Skoro patrzyłeś na stronie to uwierz mi

Możesz nie zmieniać opon tylko kupić dętki maxxisa/schwalbe czy jakoś tak o wadze 120 gram. Z tym setem ludzie nie łapią snaków czy innych nieprzyjemności (Intense ma grube ścianki).
Bomber_GD 400g na siodle przy przerzucie na dowolne lekkie masz. Charge był tani ale mysle ze inne odpowiedniki tez sie znajda. Mostek na cokolwiek nie wazacego tone. Moze poszukaj zintegrowanego marza. Pedały jak tanie to mozesz wellgo mg1 albo dmry jakies. O napinacz pomęcz Mozarta bo moze niedługo bedzie juz miał te swoje cuda gotowe.
I dalej nie powiedziales ile wazy to wszystko razem
I dalej nie powiedziales ile wazy to wszystko razem

Dobra wszystko razem w kupie całej i swej okazałości waży 19,8kg. Więc w **** za dużo ! Co do kół i tak myślałem nad zmianą na cieńsze i lżejsze nawet na jakieś maxxisy. Ale jakie ?
Moje opony to dokładnie DH - EX DC LITE 2,5 a ty pewnie masz te Fro lity i dlatego tyle ważą.
Co do siodła to pomyłka zaszła waży ono dokładnie 345g
No i też rozważałem tubelessy.
Moje opony to dokładnie DH - EX DC LITE 2,5 a ty pewnie masz te Fro lity i dlatego tyle ważą.
Co do siodła to pomyłka zaszła waży ono dokładnie 345g
No i też rozważałem tubelessy.
Bomber_GD i tak duzo.
A co do tubeless to zalezy jak wolisz ale lekka obrecz + relatywnie lekka opona i bedize lżej. No chyba, ze masz kase na bezdetkowe koła stansa bo to jedyne lekkie obrecze ust nadajace sie do gravity jakie znam.
Siodlo 350g i tak ciezkie.
Co do samych hamulców to poszukaj tanio samych klamek od juicy/juicy carbon/ultimae i podlacz je do zacisków to tez zbijesz troche na masie.
A co do tubeless to zalezy jak wolisz ale lekka obrecz + relatywnie lekka opona i bedize lżej. No chyba, ze masz kase na bezdetkowe koła stansa bo to jedyne lekkie obrecze ust nadajace sie do gravity jakie znam.
Siodlo 350g i tak ciezkie.
Co do samych hamulców to poszukaj tanio samych klamek od juicy/juicy carbon/ultimae i podlacz je do zacisków to tez zbijesz troche na masie.
Damper : kup ti springa (mam 1-go ;] )
Stery : jakies lekkie i tanie tiopgi np.
Kierownica : sunline
Mostek : sunline
Korba : xt
Napinacz : e13 (wyjebaqc ta dolna czesc rockringu)
Siodło : jakies selle 160g
Obręcze : nie wiem, ale lzejsze
Hamulce : juicy 7/ultimate
Dętki : jakies po 200g, ja mam takie 145g
To na tyle
Pozdro
Rower z ponad 19,5 nie?? (wyliczelm mniej wiecej)
Stery : jakies lekkie i tanie tiopgi np.
Kierownica : sunline
Mostek : sunline
Korba : xt
Napinacz : e13 (wyjebaqc ta dolna czesc rockringu)
Siodło : jakies selle 160g
Obręcze : nie wiem, ale lzejsze
Hamulce : juicy 7/ultimate
Dętki : jakies po 200g, ja mam takie 145g

To na tyle

Rower z ponad 19,5 nie?? (wyliczelm mniej wiecej)