Avid BB5 vs Shimano M485 do dh?
A czy ja napisałem że nie jeździłem ?? umiesz wogóle czytać , czemu mam nie porównywać tektro do bb5 , a ty z góry zakładasz ze bb5 lepsze choć nie jeździłeś na tektro . Piszesz ze rower staje w miejscu , a pytanie po co komu taki hampel że na drgnięcie klamki wylatujesz na przód , ważniejsza jest modulacja . Tyle 

maxxis "No tak ale to już lepiej kupić hayes nine kupisz za psie pieniądze a moc ma duża , wadą jest brak dobrej modulacij."
Wiec po co mu hayes ktory nie ma modulacji. Zacytowalem to co napisales wczesniej. Wiec w koncu musi miec moc czy modulacje, bo z tego co napisales to juz tez nic nie wiadomo..
dh95 Wogole jaki masz budzet?
Wiec po co mu hayes ktory nie ma modulacji. Zacytowalem to co napisales wczesniej. Wiec w koncu musi miec moc czy modulacje, bo z tego co napisales to juz tez nic nie wiadomo..
dh95 Wogole jaki masz budzet?
Nigdzie nie napisałem ze hayes nie ma modulacji , napisałem że nie ma dobrej , za to moc ma dość dużą , a mechanik nawet jak będzie miał moc żeby księżyc zatrzymać to modulacji nie będzie , wiem bo miałem mechanik i to z klamką XT i nie wiele to dawało .
Dlatego na tarczy 203 hayes będzie lepszy niż bb5 na tarczy 203 .
A modulacje i moc musi miec .
Dlatego na tarczy 203 hayes będzie lepszy niż bb5 na tarczy 203 .
A modulacje i moc musi miec .

-
- Kontakt:
Bo tektro? Tak sie sklada, ze mialem i bb5 i aquile, i aquila jest silniejsza..Pablo666 pisze:to nie porownuj tego do Tektro ktore jest napewno gorsze od BB5.
I po co? Ja na trasie chce przyhamowac, a nie przez kiere leciec.Pablo666 pisze:i rower staje w miejscu jak ruszysz za klamke.
Potwierdzam, na bb5 to bylo niemozliwie, na strokerze bezproblemowoLas3k_91 Ldz pisze:Już to kiedyś pisałem... spróbujcie zrobić długie stoppie z dużej prędkości nie na asfalcie [albo chociaż bardzo mokrym] z czymkolwiek co ma linkę - nawet dwoma palcami... powodzenia.
Ja mogę polecić 485/486 poza klamką z blachy to praktycznie to samo co stare dobre 525. sama klamka też nie jest jakąś wadą, ot nie jest pełna.
Mam 485 dwa lata, przód był przelewany dopiero ze dwa tygodnie temu. Tył trafił mi się wadliwy ( była jedna gorsza seria tyłów 485) i został wymieniony na nowy rok temu na 486. Też przelewany dopiero niedawno.
Działają bardzo zadowalająco na tarczach 203mm, znacznie lepiej niż hfx (czy nowe ryde) albo juicy 3. No ido bb5 też nie ma za bardzo porówna. Tani hamulec i w tym przedziale nic lepszego nie da rady kupić (400zł za komplet, ja kupowałem to dało radę za niecałe 300 nawet)
Mam 485 dwa lata, przód był przelewany dopiero ze dwa tygodnie temu. Tył trafił mi się wadliwy ( była jedna gorsza seria tyłów 485) i został wymieniony na nowy rok temu na 486. Też przelewany dopiero niedawno.
Działają bardzo zadowalająco na tarczach 203mm, znacznie lepiej niż hfx (czy nowe ryde) albo juicy 3. No ido bb5 też nie ma za bardzo porówna. Tani hamulec i w tym przedziale nic lepszego nie da rady kupić (400zł za komplet, ja kupowałem to dało radę za niecałe 300 nawet)
-
- Kontakt:
To może nie pisz trzeci raz, bo się tylko skompromitujesz, zrobiłem 17,5 m z ok 30-40 km/h na kompletnie płaskim podłożu w lesie na średnio ubitym piachu przy pływającym amorze. Ze sztywnym widelcem i na asfalcie mógłbym przejechać nawet 1,5 - może 2 razy tyle i to wszystko na mechaniku bb5 z tarczą 185mm, klamka FR5. Jeżeli chodzi o siłę to w porównaniu bb5 (203) z HFX 9, hujes zostaje daleko, daleko w polu, a modulacja obu hamulców bardzo podobna, pomimo że bb5 to tylko mechanik.Las3k_91 Ldz pisze: Już to kiedyś pisałem... spróbujcie zrobić długie stoppie z dużej prędkości nie na asfalcie [albo chociaż bardzo mokrym] z czymkolwiek co ma linkę - nawet dwoma palcami... powodzenia.
Uważam że zawsze lepiej kupić dobrego "mechanika" niż chu*ową hydrę...
Jeżeli obydwa hamulce kosztują mniej więcej tyle samo, wybrałbym mechaniczny.
Natomiast wyraźnym plusem hydraulika jest to, że wymaga on mniej siły aby cały czas hamować przy trudnym zjeździe w górach, co pozwala oszczędzać ręce.
Do shimano M485 się nie odniosę, bo niestety nie miałem przyjemności jeździć.
Wg. Mnie najlepszym rozwiązaniem będzie combo

ale to twój rower, więc decyzja należy do Ciebie. Pozdrawiam
-
- Kontakt: