[Rower] Zjazdówka do 6k

KefirQn
Kontakt:

Post autor: KefirQn »

ravfr zerknij na link od schodka na jakim osprzęcie rower ten wazy 19,2 kg a zerknij na ten co pokazał Lomek i dobrze się przyjrzyj a potem pisz ;) tam jest 21 kg na bide !

zrobię Ci małe porównanie jeśli za ciężko ci popatrzyć na te 2 rowerki

Amor ( schodka link ) 3100 amor ( lomek link ) prawie 3600

( 500 g ) hmm co by tu dodać mamy prawie 20 kg już :D pedzie , korba ( różnica duża wagowa ), napinacz hmmm mamy juz 21 :D policzymy dalej ??

( mostek ,siodło ) nie no myślę że starczy :)

A i sory ale obiektywnie do tego podchodzę bo widzę masę roweru, a chłopak waży jak kurczak ( bez obrazy )
to ze fajnie rower wygląda to jest nie ważne ,ale to jak sie zachowuje w trudnych warunkach itd ( nie chce mi sie pisać bo wiadomo o co chodzi , sam miałem ciężki rower i wiem jak sie przesiadłem na lżejszy co mogłem zrobić ja z rowerem, a nie rower ze mną. Tak że jest różnica jeśli rower waży 16-17 a nie 20-21 :) )
Części rowerowe na sell: smietana.dh@gmail.com Pisz czego szukasz :)
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

Spaced... oleję Twe zaczepki bo miałki jesteś w wypowiedzi Norbert, wybacz ale Twoja wiedza na temat jazdy Dh jest bardzo podstawowa. Nie pisz mi nic już na temat lekkich części w rowerach bo tylko się ośmieszysz...

Rowery Enduro posiadają skok 160/165mm przeciętnie..jeśli rower dobrej klasy ma regulowane parametry skoku, jego masa oscyluje od 13 do 15kg. Mój obecny ma 13.8 a dupę mam solidną i masa ma to rejon 100kg, po pełnym sezonie na obręczach 321 i firmowym secie nie mam żadnych problemów z maszyną, zaliczyłem w tym roku więcej kilometrów w lesie niż Ty do szkoły tramwajem więc nie pisz mi na temat wytrzymałości i tego na czym co się rozpada..

najpierw szczekasz do mnie a następnie przyznajesz mi rację ...

Spaced pisze:Lekki rower dh da sie ogarnac na allegro, a jak nie to cos posredniego bo sx trail na paru ciezszych czesciach w okolicach 16-17kg to jedno, a pelnoprawne enduro typu zwyklego reigna (nie xa) czy lzejsze ramy to bezsens.
..da się ogarnąć lekki rower dh za 6000pln. Norbert poka poka, dawaj linka !!
sx można spokojnie poskładac na super mocny rower, Koralgol z HCFR miał na 15.4 z tego co pamietam i jakoś 2 sezony naszmacał tak jak Ty nigdy nie będziesz...więc nie pisz że się rozpadnie !! Bzdury piszesz i przyjmij to do wiadomości chłoapku.

Lomek ma 55kg i jest młodym gościem, wsadzicie go na kobyłę 20kg i powiecie ...o teraz wyglądasz zajebiście !! bo masz wypasioną maszynę pseudo DH !! Ni ekrytykuję posiadaczy bo oni juz posiadaja i cieszą się tym co mają...Lomek zaczyna przygodę więc można mu dobrze doradzić...

Spaced zapewniam Cię że słucham się innych i wyciągam wnioski z otoczenia...nie opieram swej wiedzy tylko na teorii wyczytanej na zagranicznym forum, praktykuję ile się da...i śmieję się jak czytam takie powielanie wiedzy z kosmosu :) bez sprawdzenia tego w praktyce...

ravfr odpuściłeś czy nie wiesz co powiedzieć ?? podaj masę tego jamisa proszę :)
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Dxx
Kontakt:

Post autor: Dxx »

Lomek pisze:Myślałem nad nowym kompletnym Scottem Voltage FR 20 ponieważ moge go mieć już za 5700 ale mam pewne wątpliwości co do jego sprawowania się w dh.
może warto pomyśleć jak masz okazje... nowe gwarancja, duża możliwość ingerencji w charakter roweru, niezły osprzęt i waga ramy: 3437g.
mamy piaste 12x135 i główkę 1,5
cały waży troche ponad 17 chyba, a wiadomo że można - później będzie trzeba coś i tak pozmieniać...

http://www.hcfr.pl/news.php?readmore=1875
http://download.bikeboard.pl/pdf/klocki ... 010_02.pdf
http://download.bikeboard.pl/pdf/klocki ... 010_03.pdf
amatorsko ale daje rade ;] ->
http://www.youtube.com/watch?v=I6oa4wGZMeA
Załączniki
voltage792_E8iwX.jpg
voltage792_E8iwX.jpg (34.88 KiB) Przejrzano 1630 razy
voltagregegvas.jpg
voltagregegvas.jpg (37.99 KiB) Przejrzano 1630 razy
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
KefirQn
Kontakt:

Post autor: KefirQn »

Dxx Dobrze prawi :) polać mu !
Części rowerowe na sell: smietana.dh@gmail.com Pisz czego szukasz :)
Schodek
Kontakt:

...ten scott to bardzo rozwojowa propozycja, można mieć bardzo uniwersalny rower do ostrej zabawy...i na bike parki i na epickie wyprawy.

Lomek nie daj się wsadzić na kobyłę 21kg bo zmęczysz się nim się nauczysz na niej śmigać..
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

koledzy a wiadomo cos moze czy bedzie mozna kupic sama ramke tego scotta?
Kto wie moze bym zmienil swoja glorke na takiego Scotta FR. duza mozliwosc regulacji daje naprawde niezle mozliwosci, kiedys mialem ramke z regulacjami ale nie wiedzialem jak ich uzywac i nic nie moglem wykminic z tym ale teraz mam odpowiednia wiedze i wiem co i moze byc ciekawie:)
Skoro caly rower FR 20 kosztuje 5700zl wedlug tego co tu pisza http://www.sklep.rowery.com.pl/index.ph ... od_id=2437 to ramka nie powinna kosztowac wiecej niz 2.5k. chodzi mi o ramke bez dampera. bo wszystkie czesci bym od glorki zapozyczyl.
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
Dxx
Kontakt:

XXX no pewnie rama kosztuje :shock: 5100 :shock: a cały rower fr 30 z gorszym tłumikiem 5 690 zł :oops:
scott zawstydził turbodymomena

proszę
http://www.scott.pl/product.php?id_cat=222&id_prod=1395

vvvvvvvpbpic4361218.jpg (225.53 KiB) Przejrzano 1611 razy
[b][SPRZEDAM]
Lomek
Kontakt:

Post autor: Lomek »

Aha :D A jeżeli wybrał bym już Scotta.
FR 20 mogę mieć za 5700 a FR 30 za 5100. Czy warto dopłacić te 600zł do FR 20??
Jedynie mam pewne obawy co do domaina bo jest to wersja 302 bez motion control i niewiem jak to będzie się sprawować.
Z tekstu bikeboarda który zamieścił Dxx wywnioskowałem że przy złożeniu zamówienia w sklepie mam wybrać skok, rozmiar i chyba haki (krótsze i dłuższe o 10mm). Jaki rozmiar itp. wybrać :)?
No i jaka spręzyna pod moją wagę?? 300-350??
I czy obręcze które są w modelach FR 30 i FR 20 są wytrzymałe :D?
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

Czemu wszyscy boją się tak wejść na stronę Scotta... Lomek ile już razy ktoś pisał Ci o tym rowerku? Haki to sobie możesz co najwyżej dokupić do gotowego rowerku lub gdy bierzesz samą ramkę to są 2 zestawy haków. Skok to masz tylko regulowany! Możesz jedynie wybrać sobie rozmiar: long lub short!!! Na moje warto dopłacić te 600zł więcej,aby mieć lepsze korby, damper,sztywną oś,lepszą tylnią piastę.
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
war23
Kontakt:

Post autor: war23 »

Lomek tego jamis ci polece, znam tak samo bardzi historie wlasnie jego i to faktycznie jest igła ideal stan! :)

Warte w pelni swojej ceny! :)

Glorek bylo troche na allegro moze sie pojawia! :)

Ja jestem przykladem ze lekki rower nie daje odrazu bardzo duzo, moj pierwszy full byl wlasnie endurowaty, lekki z katami nie za bardzo mega, malo skoku niby wedlug schodka ideal ale nie, meczylem sie, byl za dlugi, zle sie skreca, niby zwinny ale zle katy na to nie pozwalaja ;)
Karpiel i Duncon to moje zycie
Schodek
Kontakt:

war23 a jaki miałeś rower, mówisz że mało skoku ? jaki rozmiar do wzrostu...mówisz że zbyt długi...a jaki miałeś mostek długi...bo mówisz że słabo skręcał...wytłumacz proszę zdanie
war23 pisze:niby zwinny ale zle katy na to nie pozwalaja
z zasady Enduro mają geo agresywną na zjazdach, często nawet zbyt agresywną i nerwową dla przeciętnego człowieczka który zaczyna dopiero przygodę z rowerem, to że miałeś jakieś problemy z opanowaniem maszyny to zupełnie inny temat...może brakowało techniki skrętu, może była zła pozycja na rowerze, może był zle dobrany rower do Ciebie...to że kupiłeś jakiś rower nie znaczy że kupiłeś dobry rower dla siebie.

Dobrze dobrany rower pasuje jak garnitur szyty na miarę u krawca.

...a polecanie na siłę roweru kolegi słabo wygląda chłopaki.

Lomek ma 55kg a rower jaki mu wciskacie to lekko 21kg !! Czyli na okrągło licząc 40% masy Lomka !! To ciekaw jestem jak wam nauka pójdzie gdy każdy z Was będzie posiadał rower o masie 40% własnego ciężaru.

przy masie własnej 100kg rower o masie 40kg to czysta przyjemność...jak się mylę to poprawcie mnie proszę :mrgreen:

Warto zwracać na takie niuanse uwagę przy zakupie roweru...można kupić za te same pieniądze czołg i rower...jeden będzie taranował masą a drugi pozwoli się bawić.

Mniejsza masa większa władza :)...ale jak ktoś woli się męczyć to może być tak...
Większa masa większe kłopoty na trasie z opanowaniem roweru, szybciej się męczysz,mniejsza frajda z jazdy, nie kontrolujesz do końca roweru...

...to tylko moje zdanie, poparte praktyką i doświadczeniem zbieranym od lat, nie tylko z roweru. Każdy sam sobie wybiera buty w jakich chodzi...
XXX
Kontakt:

Dxx to ja chyba kupie calego Scotta FR20 i sprzedam wszystko oprocz ramy :D milion razy lepiej na tym wyjde.
kamillr
Kontakt:

Post autor: kamillr »

Schodek masz racje, ale troszkę przesadzasz... przykładowo Rachel Atherton - kobietka, która waży 65kg jeździ z powodzeniem na comencalu, który waży 20kg... Więc jednak się da, oczywiście na lżejszym lepiej, szybciej przyspiesza, łatwo się prowadzi.
Ja sam mam Screama z Monsterem 2001 i nie narzekam (noo, może czasami jak gdzieś dojeżdżam) jeżdże ogólnie FR, droperka itd, co raz, dwa razy na miesiąc wypad w góry i mi taki rower pasuje. Lekkie części nie dają gwarancji, przekonałem się po tym jak moje EX729 na tyle ma bicia góra dół 0,5cm i na boki też chyba dwa oraz mikropęknięcia co prawda ważę 85kg, ale jednak.
Dxx
Kontakt:

nopainnogame pisze:Czemu wszyscy boją się tak wejść na stronę Scotta...

Na moje warto dopłacić te 600zł więcej,aby mieć lepsze korby, damper,sztywną oś,lepszą tylnią piastę.
dokładnie, właśnie, tak.

Dxx to ja chyba kupie calego Scotta FR20 i sprzedam wszystko oprocz ramy smile milion razy lepiej na tym wyjde.
Dokładnie tak, myśle żę można spokojnie z 2,5 tys. pln dostać za wszystko co w rowerze / tak bez liczenia dokładnego, tylko oględzin w 3 sekundy.....

Jak tak sobie o niej myślę, to może też to wezme, kupimy 3 i będzie jakiś mega rabat ;]
serio
[b][SPRZEDAM]
Lomek
Kontakt:

nopainnogame pisze:Skok to masz tylko regulowany!
No ale chyba dampery o innej długości muszą być do np 130mm skoku i 180mm.

Ja już rower wybrałem :D dzięki za pomoc!!
XXX
Kontakt:

A orientujecie sie moze czy w PL beda dostepne i ile beda kosztowaly te wymienne haki i łączniki dampera?
Bo chetnie zakupilbym sobie FR 30 do tego wpakowal sobie moje Roco 240mm i najdluzsze haki. i do tego jakies 66RC2X 180mm :) i bylaby wypas maschinen do DH i FR :mrgreen:
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

XXX Jeśli się nie mylę to powinny być jakoś w tej cenie ;) http://www.scott.pl/product.php?id_cat=313&id_prod=1474 Lomek Co Cię interesuje rozmiar dampera skoro chcesz brać gotowy rower... Nikt Ci nie powie przecież także jaki skok masz sobie wybrać,bo to zależy co chcesz na nim robić i od indywidualnych preferencji ...
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
Schodek
Kontakt:

kamillr pamiętaj że Rachel nie zaczyna od roweru 20kg, pamiętaj że to kobieta która trenuje od wielu lat i ma przygotowanie kondycyjno techniczne na takim poziomie jakiego życzę każdemu w naszym kraju...ta dziewczyna ma podpisany kontrakt i startuje na taki rowerze jaki ma w ofercie jej sponsor....pomijając fakt że ona zdecydowanie prowadzi ten rower a nie rower prowadzi ją :)

.. a to że zakatowałeś coś w rowerze o niczym jeszcze nie świadczy :) mój kolega rozharatał nową ramę na chodniku po jednej glebie...i co ma napisać że firma gówno zrobiła bo płyta wystająca poszarpała mu rurę ??

...już dawno minęła era Bendera i 30kg spadacze :) dziś rowery są lekkie i techniczne...jeśli w tej samej kasie możesz mieć kompletny rower z gwarancją o 5 kg lżejszy to nad czym się zastanawiać ??

Jeśli ktoś sądzi że jak kupi sobie dh maszynę to zacznie piecem latać jak Hill to powodzenia życzę w treningu .
Lomek
Kontakt:

A ja jeszcze pytanie mam :D Na 170/175cm wzrostu jaki rozmiar tego Scott'a wybrać ;)??
ODPOWIEDZ