Fox 36 Float 180mm ! Nareszcie !
Spaced Powierzchnia styku nie ma akurat nic do rzeczy
.
Na damper działa zdecydowanie mniej sił prostopadłych do powierzchni styku ( te rozkładają się na linkach zawieszenia/ramie), odpowiadających za siłe tarcia.
(jeśli się mylę to proszę o rzeczowe wyjaśnienie zjawiska
)
W amortyzatorze może i sens jest. Tęgie głowy myślały nad tą powłoką, więc wierzę, że to coś więcej niż marketing.
Widelec prezentuje sie świetnie. Ciekawe jak z cenami

Na damper działa zdecydowanie mniej sił prostopadłych do powierzchni styku ( te rozkładają się na linkach zawieszenia/ramie), odpowiadających za siłe tarcia.
(jeśli się mylę to proszę o rzeczowe wyjaśnienie zjawiska

W amortyzatorze może i sens jest. Tęgie głowy myślały nad tą powłoką, więc wierzę, że to coś więcej niż marketing.
Widelec prezentuje sie świetnie. Ciekawe jak z cenami

wflTęgie głowy raczej myślałem jak tu sprzedać lepiej widelec od konkurencji ;]
Jeśli ktoś czuje różnicę w czułości amora tylko daltego, że ma inną powłokę to ja mu serdecznie gratuluję...Z drugiej strony jakbym wydał taką kase na widelec też pewnie bym to odczuł
Jeśli ktoś czuje różnicę w czułości amora tylko daltego, że ma inną powłokę to ja mu serdecznie gratuluję...Z drugiej strony jakbym wydał taką kase na widelec też pewnie bym to odczuł

http://mawet.pinkbike.com/album/2010/
-
- Kontakt:
Schodek pisze:.a z czego ma Domain golenie zrobione ??
DOMAIN - jest to pierwszy amortyzator przeznaczony do freeride.
Głównym celem konstruktorów było otrzymanie amortyzatora o znacznym skoku i wytrzymałości (sztywności). Zdecydowano się na zastosowanie elementów stalowych (golenie górne i rura sterowa). Dodatkowo zwiększono średnicę goleni do 35 mm. Na przekór konkurencji zaopatrzono go w system tłumienia Motion Control (318 U-Turn i Coil) co pozwala na pełną kontrolę jazdy.
Manitou robiło widelce o skoku 170mm (golenie 32mm sherman, stance) 180/203mm (golenie 34mm, travis) i nikt nie narzekał, że brakuje im sztywności (sam na nich jeździłem swego czasu). Na pewno duży wpływ miało zastosowanie w nich rury 1.5".
Przez kilka ostatnich sezonów jeździłem na Totemie ze sterówka 1.1/8 i nie powiem, że brakowało mu czegoś, ale obecny z 1.5" rura zachowuje się znacznie lepiej (przy skręcaniu czuje się jego większą sztywność).
Żeby nikt nie marudził na sztywność ego to niech od razu kupi wersje 1.5" i po problemie.
Różnica w wadze pomiędzy wersja Van a Float trochę mnie dziwi, ponieważ w RS'ach Air a Coil jest sporo mniejsza...
ablee stalowe golenie vs magnezowe 
sztywność sterówki to jedno a sztywność goleni to drugie.
maniciaki nie były sztywne w 1p przy skoku 203mm na bank...ale to detal bo 32mm to do 150 mm maksymalnie się nadaje.
Waga tego liska zacna więc znajdzie się wielu chętnych na świecie, u nas to inna bajka więc nie ma co płakać z cenami

sztywność sterówki to jedno a sztywność goleni to drugie.
maniciaki nie były sztywne w 1p przy skoku 203mm na bank...ale to detal bo 32mm to do 150 mm maksymalnie się nadaje.
Waga tego liska zacna więc znajdzie się wielu chętnych na świecie, u nas to inna bajka więc nie ma co płakać z cenami
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
ablee był i już nie jest bo doszli do wniosku że jednak sztywność może być większa...zobacz na boxxa 32mm a teraz 35, FOX 40mm i to od początku daje gwarancje sztywności. Totem był dużo sztywniejszy od boxxxa starego.
Kto miał okazję ten wie...więc zastanawiam sie czy wydoli lisek
Kto miał okazję ten wie...więc zastanawiam sie czy wydoli lisek
Spacedboostery to jedno a sztywność boczna to drugie...na fotach czasem widać jak się 2p wyginają a w 1p to już siły muszą tam być solidne.
Średnica goleni 40 mm daje sztywność w Totemie a nie korona i boostery
ale widocznie przetestowali i uznali że ryzykują..
Średnica goleni 40 mm daje sztywność w Totemie a nie korona i boostery