Religia, a średnia ocen

.proXof
Kontakt:

Post autor: .proXof »

jeśli chodzi o religie i rowery Smile

http://www.youtube.com/watch?v=KE3_jmwq ... b3KWkjM60Y
Mieszają te filmiki w głowie, podobnie jak po filmie "Kod Da Vinci"

A tak wracając do tematu to w gimnazjum miałem 3 osoby w klasie które były wyznania Polsko-katolickie chodziły normalnie na religie, lecz nic nie robiły, za to musiały chodzić w soboty na katechezy u siebie do kościoła i mieli normalnie oceny. obecnie w liceum mam w klasie 2 osoby, które są ateistami. Dali zaświadczenie od rodziców (niby od rodziców, a tak na prawdę przez samych siebie wypisane) i nie chodzą na religię, nie mają oceny, mają po prostu jeden przedmiot mniej niż wszyscy, który nie wlicza się od średniej i przy jej liczeniu jest odejmowany :)
Irion
Kontakt:

Post autor: Irion »

Wiec gdzie tu jest wolnosc wyznania? Jak ktos zrezygnuje to powinien dostac w zamian zajecia z etyki, ale wiekszosc szkol nie jest w stanie tego zapewnic. I taki dzieciak ma byc poszkodowany? Pytam DLACZEGO??
Dostaje za to godzine lub dwie wolnego. Ja na przyklad wychodze przez to wczesniej ze szkoly :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Irion znaczy teoretycznie na tym zyskujesz ale formalnie nie wywiazuje sie szkoła z umowy i nie jestes traktowany równo. Pomijam fakt, ze i tak moznaby sie kłucic, że wybór religia (katolicka) i etyka to dalej nie jest równe traktowanie ale dla mnie idea religii w szkole własnie swiadczy o tym, ze panstwem swieckim nie jestesmy. To nie jest przedmiot o religii tylko indoktrynacja koscielna i nie powinna byc dopuszczana do szkol panstwowych. Wprowadzic religioznastwo moga sobie jak chca.
ODPOWIEDZ