Religia, a średnia ocen

Blady214
Kontakt:

Religia, a średnia ocen

Post autor: Blady214 »

Siemano wszystkim, mam mały problem związany ze średnią ocen i oceną z religii. Jak to w końcu jest, bo religia liczy się normalnie do średniej ocen i tu nie ma problemu, tylko moje pytanie jest następujące, czy jeżeli wychodzi mi średnia na czerwony pasek (>4,75), to ocena z religii też jest brana do średniej, czy nie :?:
michalnz
Kontakt:

Post autor: michalnz »

Za moich czasow była.
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
podnietek
Kontakt:

Post autor: podnietek »

Wczoraj, chyba na onecie, byl artykul o rodzinie, ktora podala Polske do Trybunalu w Strasburgu. Odnosnie wlasnie religii w szkole. Szkola niezapewnila dziecku lekcji etyki (kiedy zrezygnowalo z religii) ani opieki w czasie jak inne dzieci byly indoktrynowane. Bylo cos o swiadectwach. (Nie o sredniej - jak sie nie uczeszczalo to na swiadectwie jest przedmiot przekreslony. Moje rozumienie tego jest takie, ze jak nie ma go na swiadectwie to nie moze wejsc do sredniej. A skoro dopuszczaja sytuacje, kiedy nie ma oceny z religii, nie powinna ona byc liczona do sredniej dla wszystkich. Z drugiej strony to Polska...)

Poszukaj tego artykulu, na gazecie.pl tez chyba o tym bylo.
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Nie prościej zapytać nauczyciela?
Bikes_Shop
Kontakt:

Post autor: Bikes_Shop »

wlicza sie ;) do sredniej
www.bikes-shop.pl
F4rr3ll
Kontakt:

Post autor: F4rr3ll »

Niestety się wlicza :?
szymon102
Kontakt:

Post autor: szymon102 »

Wlicza wlicza :) Niektórym to podniesie średnią :D
S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
.proXof
Kontakt:

Post autor: .proXof »

Wlicza się do średniej. Zostało to zmienione za czasów pana R. Giertycha
podnietek
Kontakt:

Wiec gdzie tu jest wolnosc wyznania? Jak ktos zrezygnuje to powinien dostac w zamian zajecia z etyki, ale wiekszosc szkol nie jest w stanie tego zapewnic. I taki dzieciak ma byc poszkodowany? Pytam DLACZEGO??

(Tak jak posialem: jak sie nie chodzilo na indoktrynacje i nie mialo etyki to ten przedmiot jest skreslony na swiadectwie...)
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

podnietek szczerze to moim jest panika, ze nie ma młodych w kosciołach i takie zmuszanie ludzi do wiary. Nie byłoby obowiazku chodzenia na religie (jak u mnie w gimnazium i liceum dawnym gdzie i tak było postepowo i nikogo nie indoktrynowano) to bys miał na tych zajeciach minimalna frekwencje.

Swoja droga to chyba oczywiste, ze w swieckim panstwie nie zyjemy.
podnietek
Kontakt:

Swieckim jak swieckim. Na pewno w katolickim. Dlaczego religia w szkole jest tylko jedna? I tylko krzyz wisi nad drzwiami? Szkoda gadac (zreszta juz chyba jeden temat poplynal na te wody i pewnie skonczylo sie pyskowka - nie sledzilem do konca :wink:)

I dodam, ze moje:
Skad: Roznie bywa

oznacza, ze nie musze sie martwic takimi rzeczami. Najwyzej losem tych wszystkich biednych dzieci.
Spaced
moderator
Kontakt:

podnietek jak katolickie to nie swieckie ;) Swieckie bedzie jak religia na wyniki wyborów nie będzie wpływać.
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

podnietek pisze:Swieckim jak swieckim. Na pewno w katolickim. Dlaczego religia w szkole jest tylko jedna? I tylko krzyz wisi nad drzwiami?
"Państwo polskie jest państwem katolickim."

podnietek pisze: Jak ktos zrezygnuje to powinien dostac w zamian zajecia z etyki, ale wiekszosc szkol nie jest w stanie tego zapewnic.
Może i mało widziałem, ale u mnie w mieście większość szkół może to zapewnić - więc skąd takie dane?
http://brooce.pinkbike.com
podnietek
Kontakt:

podnietek pisze:Wczoraj, chyba na onecie, byl artykul o rodzinie, ktora podala Polske do Trybunalu w Strasburgu. Odnosnie wlasnie religii w szkole. Szkola niezapewnila dziecku lekcji etyki (kiedy zrezygnowalo z religii) ani opieki w czasie jak inne dzieci byly indoktrynowane.
Nie sadze, ze male szkoly w malych miejscowosciach zaprzataja sobie glowy takimi rzeczami...
Aha, ta rodzina oczywiscie wygrala w Stasbourgu.
Spaced pisze:jak katolickie to nie swieckie
Eh, zle sie wyrazilem, mam nadzieje, ze wiadomo, co mialem na mysli :roll:
brooce pisze:"Państwo polskie jest państwem katolickim."
Tez zaluje :twisted:
Wjtk
Kontakt:

Post autor: Wjtk »

Spaced Rozumiem, że przez katolickie rozumiesz wyznaniowe? Polska państwem wyznaniowym zdecydowanie nie jest. Świeckim w czystym ujęcie też nie jak większość państw. Nasz system opiera się na przyjaznej separacji, tak więc równość wszystkich religii, brak ingerencji struktur państwowych w organizacje kościołów i vice versa. Państwo polskie państwem katolickim NIE JEST, może takie państwa w europie są dwa z czego jedno to San Marino o ile się nie mylę. U nas kościoły mają autonomię i nie wpływają bezpośrednio na struktury politycznie, a to że jest jak jest to inna sprawa, jednak nie żyjemy w państwie wyznaniowym. Co do samej religii to polecam art. 53 Konstytucji rodzice karzą, trzeba chodzić niestety ;)
[b] Monkeyman [/b]
Mervis
Kontakt:

Post autor: Mervis »

agressor, ostro namieszałeś mi tymi filmikami obejrzałem wszystkie 5 na 5
:shock:
szymon102
Kontakt:

Post autor: szymon102 »

Ja słyszałem, że jeśli osoba nie chodzi na religię to dostaję zaświadczenie od "swojej religii", że takową praktykuje i ma na koniec 6 z tego przedmiotu więc niesprawiedliwość jest ale dla tych uczęszczających na lekcje religii :D Sam mam jedną dziewczynę w klasie, która na religię nie chodzi, a niektórzy chodzą żeby się zbytnio nie wyróżnić.
S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
Spaced
moderator
Kontakt:

Wjtk prawnie sie nie miesza kosciol z panstwem ale pod tym wzgledem przestrzegamy konstytucji mniej wiecej tak samo jak japonia (teoretycznie nie moga miec armii dalej ;) ). Bezposrednio nic sie nie dzieje ale kiedy księża sa w stanie wpłynąć na wynik wyborów i odnoszenie sie do katolickich wartosci daje poparcie to posrednio religia steruje krajem. Chcesz czy nie tak niestety jest.
A co do autonomii kosciołow to niektóre koscielne inwestycje juz powodowały juz afery jak sie okazywało, ze podatnicy dopłacaja ;)
ODPOWIEDZ