Poza rozciąganiem masz też ścinanie itd. więc współczynnik do wytrzymałości masz 0,6, tylko po co te naprężenia skoro rower jest już zaprojektowany i pospawany, lepiej wymyślić dlaczego pękło.
Masz rację jak patrzysz do książki, bo w żadnej nie jest napisane że spoina jest lepsza od materiału, za nią masz strefę wpływu ciepła, właśnie tam powinno być pęknięcie lub w materiale za SWC
zapewniam Cie, ze dobrze wykonana spoina, jest wytrzymalsza od materiału spawanego, stąd śmieszny tekst że wszystko powinno być ze spoiny i dlatego pisałem o prototyping-u w spawarkach elektronowych, proces nazywa się EBF
tu masz film:
http://www.youtube.com/watch?v=WrWHwHuWrzk
Tylko dlatego napisałem o EBF że sama spoina jest wytrzymalsza, a proces jest kosmicznie drogi do rowerów nie potrzebny
To jest pachwinowa, czołowa była by gdybyś miał pręt a nie rurę, i pospawany całą powierzchnią ....
Mogę się mylić, jestem tylko człowiekiem, wypowiadam się akurat o tym bo wydaje mi się że mam jakie takie pojęcie, popytaj jakiegoś dobrego spawacza, albo zobacz maszynkę do zrywania próbek