Ochraniacz karku, ktory wybrac.

nukianuki0
Kontakt:

Post autor: nukianuki0 »

tez mysle o ochraniaczu karku lecz trafilo mi sie cos takiego
http://www.mrc-trading.de/Nackenschutz/ ... white.html
i nie wiem co o tym myslec bo do tej pory mialem stycznosc tylko z moveo i
leatt brace i zaden z tych wytworow nie przekonal mnie.
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

troyo zajebiście mi nicka napisałeś xD
Ron2013 w tym Twoim linku też masz ładnie procentowo wszystko napisane , choć tutaj jest od Leatta jeszcze ładniej pokazane http://www.sicklines.com/2012/09/11/lea ... and-elbow/
Nie przeczę,że to nie chroni ,ale w większości przypadków redukuje siły do 20% ,a od kiedy są stabilizator to nagle wszystkim ratują życie przed skręceniem karku,czy paraliżem. No bez przesady ... Teraz sporo osób,które znam myśli o stabilizatorach za 1tyś. ,a nie mają nawet żółwika na kręgosłup za 200zł. Czy tylko ja widzę w tym coś dziwnego,że chroni się tylko kawałek kręgosłupa za chorą kasę,a pozostałą część,która prowadzi do tego samego już nie ???
Przecież tak jak pytanie kolegi powyżej - przecież widać,że nie wie jak prawidłowo dobrać całość. Na forum przewinęło się chyba multum takich tematów,że głównym z kryteriów jest cena lub okazja ( też tylko dlatego kupiłem,aby w razie wtopy odsprzedać bez straty) - wiele osób śmiga ze stabilizatorem nawet nie dobranym pod kask ( sam to miałem z Alpinestarsem, poduszki ustawione na maxa, idealnie pod moją klatę, byczy kask Remedy L'ka i ograniczenia w ruchu zerowe - to kiedy stabilizator ma ograniczać ? Przed uderzeniem,czy dopiero po,bo to jest ogromna różnica) , bez szelek (już kiedyś o tym wspominałem , proszę sobie zobaczyć jak Leatt przeprowadza testy i czy jest różnica jak głowa uderza w stabilizator,czy jak głowa ze stabilizatorem uderza w nasze ciało) i 1000 kombinacji jak założyć to na zbroję,którą już od wieków mam - tył pod żółwikiem,czy na itp.
To są moje obserwacje samych użytkowników jak i moje własne negatywne doświadczenia. Niestety póki wiele osób nie będzie potrafiło należycie dobrać stabilizatora to taka inwestycja nie ma sensu.
PS: Czy komuś udało się wyglebić idealnie na plecy,aby pierwszy strzał przyjęła płetwa ? Zawsze mnie to intrygowało,bo żaden producent o takim przypadku nie wspomina - nawet na tych fotkach widać ,że jest strzał od góry ,a nie ma ani jednego od tyłu ;)
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
snizy
Kontakt:

Post autor: snizy »

W temacie lettów krótko... w zeszłym roku nie udało mi się pojechać kibicować na Erzberg ale jak kumple opisywali i dyskutowali to w 2009-2010 był wysyp lettów, w 2012 totalna bida... powód - lett wielokrotnie zwiększa możliwość złamania obojczyka, głupia, niegrożna wywrotka, kotwica w glebę i trachhh.
Do tego ochrona kręgosłupa w razie "W" ponoć nie jest tak fajna jak to dział marketingu pokazuje, a bywało wręcz odwrotnie.
maciek000111999
Kontakt:

Post autor: maciek000111999 »

nopainnogame pisze:przecież widać,że nie wie jak prawidłowo dobrać całość
dobrze ze ty jestes expert, po to chyba jest forum aby zadawac pytania , nie wiem wiec pytam ,k***a.... jestem dosyc chudy i pytam czy to bedzie pasowac bo sporo osob pewnie ma leatt i wie jak dobrac rozmiar ,
nukianuki0
Kontakt:

Post autor: nukianuki0 »

oj przepraszam moveo testowalem z kaskiem o,neala air tech i zbroja stv czyli tak jak byc powinno.
leatt brace tez w tym zestawie.
Na pionach typu Dzikowiec nie pozwalaly odchylic glowy wystarczajaco do tylu i trzeba bylo troche na slepo jechac.
A wypadek typu prosto na leb na pionie to tez mi sie przydazyl.
nopainnogame
Kontakt:

maciek000111999 spokojnie - po prostu nikt nie powiem Ci po rozmiarach - to należy przymierzyć z kaskiem,bo każdy jest inny i do tego każdy z nas ma inną budowę ciała (do tego nawet modelu zbroi ani stabilizatora nie podałeś ,a Leatt do zbroi podaje tylko rozmiarówkę pod wzrost,która nijak ma się do całości - ja mam 190cm zbroję wypadają mi S/M , Leatt L/XL - czyli całkowicie odwrotnie niż TY) . Do 181cm i 94cm w klacie pasuje zarówno Leatt S/M jak i L/XL ,więc sam się zastanów jak ktoś ma Ci realnie odpowiedzieć po tym co napisałeś skoro nikt nie wie pod kogo to nawet jest ???
Jesteś przynajmniej dobrym przykładem do tego tematu,ale nie przejmuj się to dla Twojego dobra - ja umiałem sobie zbroję i stabilizator dobrać idealnie,bo byłem na granicy wymiarów ,ale to nic nie dało,bo to ma działać z kaskiem,a tego Ci nikt na forum nie powie,bo to trzeba przymierzyć ;)
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

nukianuki0 tak sie sklada ze bylem na dzikowcu i jezdzilem zarowno na nowej jak i starej trasie z leattem; nie mialem zadnych problemow z odchyleniem glowy w gpx comp 2... kwestia dlugosci szyi, o ktorej nikt nie wspomina a to calkiem wazna sprawa przy wyborze takiego ochraniacza...

co do tego lamania obojczykow to wiekszej glupoty nie slyszalem, prawidlowo zalozony i wyregulowany leat odstaje od obojczyka o dobre pare cm (a mam wystajace obojczyki)... poza tym obojczyk wcale nie jest trudno zlamac przy glebie obojetnie czy masz leatta czy nie.
nopainnogame
Kontakt:

Święta słowa piszesz :D
troyo pisze:kwestia dlugosci szyi, o ktorej nikt nie wspomina a to calkiem wazna sprawa przy wyborze takiego ochraniacza...co do tego lamania obojczykow to wiekszej glupoty nie slyszalem, prawidlowo zalozony i wyregulowany leat odstaje od obojczyka o dobre pare cm (a mam wystajace obojczyki)... poza tym obojczyk wcale nie jest trudno zlamac przy glebie obojetnie czy masz leatta czy nie.
Prawidłowy dobór i założenie ;) Ze złamaniami obojczyka jest tak samo jak teraz ratuje wszystkich przed skręceniem karku :lol:
Ja cały czas czekam na info o glebie prosto na płetwę,bo sam nie mam ochoty tego testować :lol:
maciek000111999
Kontakt:

Post autor: maciek000111999 »

w dbx ride 4 wprowadzili lekka zmiane nowa tylna "płetwa" zaprojektowana tak aby wypadku mocnego uderzenia przejęła całkowicie siły działające na kręgosłup i pękła

wiec moze trafialy sie przypadki ze pletwa uszkadzala kręgosłup
ODPOWIEDZ