To nie chodzi o to że się nie da ich pospawać.
Skoro ludzkość spawa olbrzymie statki ze stali duplex, to wierz mi pospawanie ramy z 7075 nie jest tak wielkim problemem.
One są spawalne ale to trochę bardziej kłopotliwe, mój tat ostatnio spawał prowadnice do klamki od samochodu z duralu 7075 co prawda było z tym trochę rzeźbienia ale się da.
Tu wszystko chodzi o to że żyjemy w KAPITALIZMIE
Spawanie durali 7xxx wymaga nieco wyższej technologii i kto wie czy nie są do tego konieczne roboty aby żadna rama nie była spieprzona.
Do tego trzeba idealnych parametrów i odpowiedniego materiału dodatkowego.
Robot spawa idealnie i nie zmienia długości łuku przez co parametry pozostają idealne.
I spawaczowi pospawanie takiej ramy zajmie 10x dłużej ponadto więcej sztuk będzie wadliwych.
Chodzi mi po prostu o to że jak jakaś firma robi ramę to koszt jej wytworzenia to jakieś 500zł a później sprzedają ją za np: 8000zł
Jak jakaś firma zainwestuje w nowoczesne technologie i będzie robić mocniejsze ramy to będzie wydawać 2000zł na jej wytworzenie przez co będzie mniej konkurencyjna.
Można też zastosować durale wytwarzane i przetwarzane w inny sposób o jeszcze większej wytrzymałości a nawet i takie w których rekrystalizacja będzie całkowicie lub częściowo zahamowana.
Można nawet zastosować niekonwencjonalne, lżejsze i wytrzymalsze durale niż od 2xxx do 7xxx ale pierwiastki stopowe w nich wykorzystywane są bardzo drogie.
Na dodatek dzięki jeszcze nowocześniejszym sposobom obróbki plastycznej można umieszczać spawy w nieodpowiedzialnych miejscach i stosować obróbki T7, T8, T9 lub T10.
Sęk w tym że do tego trzeba skomplikowanych matryc pieców itd.
I jak taka firma ma mieć koszty produkcji 4000zł na ramę to woli wydać 500zł na produkcje ramy + 200 zł na marketing i mieć 7300zł w kieszeni.
Zaprojektowanie i wymyślenie sposobu na wyprodukowanie "niezniszczalnej" ramy nie jest problemem ale problemem jest tanie jej wytworzenie.
Jak w dzisiejszych czasach chcemy wytworzyć ramę to nie możemy się skupiać tylko na nadawaniu jej jak największej wytrzymałości najnowocześniejszymi technologiami ale i na ekonomi.
Dlatego większość firm używa łatwego w obróbce i spawaniu, podatnego do obróbki T6 duralu 6061.