Antidote LifeLine

Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Czlenson bujdy, nad legendem wcale nie pracuje duzo wiecej osób. 1 inzynier projektuje rame, 1 facet zajmuje sie formalnosciami. Banshee to własciwie 2 osobowa firma. Chetni mogli nabyc mk1 ponad rok temu (W ograniczonej liczbie), a opoznienia w produkcji wynikaja z produkcji na tajwanie (Anti jest robione tutaj jesli sie nie myle) i z powaznego wypadku głownego projektanta i powikłan zwiazanych z operacja.

Swoja droga mi tam długosc prototypowania antidote nie przeszkadza. Testowac rame nalezy tak dlugo az rozwiaze nie sproblemy, a nie wydaje sie szybko zeby zadowolic niecierpliwych i potem mamy kiepski film zamiast oskarowej produkcji ;)
B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

Czlenson pisze:Skoro masz takie zastrzezenia co do dlugosci calego projektu to poczytaj sobie o legendzie nad ktorym duzo wiecej osob pracuje a wciaz go nie ma(?).
Temat nie brzmi "Legend" tylko "LifeLine", to raz. Dwa - nie mam zastrzeżeń do długości projektu tylko do ilości premier. Temat został założony na tym forum przez osobę spoza firmy - OK. Ale chwilę później były fotki i wizualizacje ramy na stronie internetowej. No dobra, powiedzmy że to jeszcze nie debiut. Potem pojawiły się foty kilku poskładanych rowerów, niektóre mocno bez sensu (BOS & Truv Hussefelt) no i jak się przyczepiłem, że trochę żałosne zestawienie to zostałem zgaszony że ktoś sobie tak własnie złożył rower i że to nie jest zależne od producenta. No to jak był debiut czy nie był? Czy był to tylko testowy setup? jeśli był testowy to dlaczego takie foty wypłynęły? Kilka miesięcy później wystawa. Rama bez żadnej powłoki z kilkoma niskobudżetowymi elementami i najordynarniejszymi z możliwych śrub, których się nie uświadczy nawet w ramach za 1/3 tej kasy. To oczywiscie mało istotne drobiazgi, ale jak się wystawia rower (i nie owijajmy tym razem w bawełnę i nie udawajmy, że wierzymy,że producent nie maczał w tym palców i że całą akcję zrobił dystrybutor - słaby to dystrybutor który w takich sprawach działa bez porozumienia z producentem) na dużych targach to wypada, żeby był dopieszczony w najdrobniejszym szczególe. Był wałkowany niedawno temat Zumbi F22, nie chodzi o to czy popłynęli z tym, że rama nadaje się do enduro czy nie, ale o to,że to też jeszcze prototyp. Czyli jak się chce to można nawet prototyp przygotować tak, żeby nie straszył golymi, porysowanymi profilami. Teraz jest publikacja w gazecie, oczywiście nadal oficjalnie jest to prototyp (to że ma niebawem wejść do produkcji to też czytam od pewnego czasu, nikt tylko nie precyzuje kiedy to by miało dokładnie nastąpić) i nadal nie ma choćby bezbarwnej anody, na zdjeciach mimo ich słabej jakości widać bruzdy na aluminium. Zrozumiałbym gdyby taka "wprawka" jak teraz w Dircie była jedna, a niedługo potem pojawiłaby się rama zrobiona po Bożemu. Ale takich niusów było do tej pory już kilka, nie wspominając o tym, ze od ładnych kilku miesięcy znana jest dokładnie cena.
Tak naprawde najwiecej czasu zajmuje jak zawsze zalatwienie kapitalu na odpalenie produkcji oraz czekanie na zamowione elementy.
Pytanie o jakim kapitale mówimy. Bo wcześniej była mowa o niewielkiej skali i ręcznej produkcji, zwłaszcza jak parę osób się zawzięło, żeby mi udowodnić, że wykonanie takiej ramy kosztuje więcej niż wynosi jej cena :wink: Co tam miało nie być, specjalnie przeszkoleni spawacze o umiejętnościach przewyższających rycerzy Jedi itd itp... Pytam więc jak najbardziej serio - jaki jest w tym przypadku biznesplan, jaka jest planowana skala produkcji, gdzie ona by się miała odbywać no i skoro jest to produkcja jednostkowa to skąd takie problemy, a jeśli jest masowa to skąd tak pojechana cena?

To, że zaprojektowanie ramy jest trudniejsze niż się wydaje to przekonałem się sam. Zabrałem się za prosty 1-zawias na własne potrzeby i ciągle jestem w lesie, a nawet nie usiłuję zejść do 3 kg (będę szczęśliwy jak się zamknie do 4 kg) i to pomimo, że korzystam z włókien a nie z alu. Nie dziwię się, że tak długo to trwa, dziwi mnie jednak ten cały "czeski film".
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

Dzisiaj około południa, w Szczyrku, widziałem chłopaka na Antidote. Miałem tylko chwilę na obejrzenie sprzętu, bo akurat naleśnik ze szpinakiem i feta wjechał na stół :D ale zauważyłem fajną kierę w tym rowerze - karbonowy flat(?) 770mm :) Podobno chłopaki sami zrobili...
Ktoś, coś wie więcej? Waga? Kąty? Plany produkcji?
pozdro

frango
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Może taki to karbon jak osłonki shivera w rowerze Seraax'a ;)
frango
Kontakt:

Tzn?
Z tego co widziałem, to karbon-karbon... nie alu owinięte karbonem, czy jakiś inny wynalazek...
pozdro

frango
war23
Kontakt:

Post autor: war23 »

Jezdzilem na tym troszke, boxxerek tam strasznie chodzi ale mniejsza xD hehe Kiera to totalny carbon z tego co slyszalem, ale z jednej strony jest dluzsza
Karpiel i Duncon to moje zycie
jasiek_krk
Kontakt:

Post autor: jasiek_krk »

boxxer chodzi dobrze bo już po przelaniu. Kiera full carbon.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

jasiek_krk jakas warstwa ochronna? Wzmacniane CNT czy zwykly carbon?
jasiek_krk
Kontakt:

Na pytania szczegółowe Jurek i Pawel na pewno odpowiedzą we właściwym czasie :)
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Taka mała ciekawostka - rower z targów został sprzedany - http://www.pinkbike.com/buysell/693303/
szymon102
Kontakt:

Post autor: szymon102 »

Kilka zdjęć fajnie złożonego rowerka :) Jestem ciekaw co to za zębatka bo wygląda na bardzo odchudzoną. Napinacz też wydaję się bardzo ciekawą konstrukcją.
Załączniki
antidotelf.jpg
antidotelf.jpg (252 KiB) Przejrzano 3042 razy
antidotelf2.jpg
antidotelf2.jpg (222.2 KiB) Przejrzano 3042 razy
antidotelf3.jpg
antidotelf3.jpg (383.95 KiB) Przejrzano 3042 razy
S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

zebatka:
http://www.dn-up.com/

napinacz to qucik mount,napinacz zintegrowany z rama.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
=disbrainer=
Kontakt:

Post autor: =disbrainer= »

napinacz byl testowany z wozkiem innym niz calkiem krotki i kaseta mtb? aha i czy dolny slizg zniesie uderzenie?
frango
Kontakt:

Ładnie kolorystycznie złożony sprzęt.
Nawet korba pasuje do grafiki na ramie :)
Można byłoby jeszcze wrzucić czerwoną kierę RF Atlas :) Byle by nie przesadzić z iloscią czerwonych dodatków :)
pozdro

frango
Czlenson
Kontakt:

Post autor: Czlenson »

Nówka anoda dochodzi. Ładnie się prezentuje z ciemnym tytanem. Grawerka przednia z pełnymi napisami. Zdjęcie buchnięte z fb.
Załączniki
antidote lifeline blue.jpg
antidote lifeline blue.jpg (26.71 KiB) Przejrzano 2393 razy
GBN CREW

http://www.pinkbike.com/u/czlenson/
ArthurGreen
Kontakt:

Post autor: ArthurGreen »

Bosko wygląda ten z czeroną anodą..

Chyba najładniejszy LL jakiego widziałem. Sorki Czlenson, przebili Cię. Spadłeś na 2 miejsce ;)
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
Cubus5
Kontakt:

Post autor: Cubus5 »

Ładne a czerwona anoda bardzo mi do do pokrętełek w sztućcu pasowała.

Finalna wersja już na fb jest, wiadomo jaka cena? Na stronie www dalej nic nie ma.
Rajsing 2011 http://www.pinkbike.com/photo/7198816/
gg:1037908
jasiek_krk
Kontakt:

Takie cuda powstają z pasji, a ponieważ chłopaki mają sporo zapału i coraz to nowe pomysły to jeszcze nie raz to forum będzie gwizdać z zachwytu ;)
ODPOWIEDZ