[Rower] Zjazdówka do 6k

mysticar
Kontakt:

Post autor: mysticar »

Lomek 170/175 cm dlaczego aż taki rozrzut? :)

Rośniesz jeszcze? Bo ja w Twoim wieku już w górę się nie piąłem ;)
ciesz się z tego co masz, lub przynajmniej śmiej...
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

KefirQn , Schodek 21 kg ? :shock: Rama Dakara waży 4,3 kg , wideł 3,5 kg , lekkie koła.
Dla porównania mój Atomik 4,66 kg , 888rc2x 3,4 kg , waga 19,5 kg .
Lomek przepraszam za offtop ....
Brałbym "krótszego" Voltaża.
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

mysticar spokojnie może rosnąć w tym wieku..rośniesz do 20 roku tak jakoś, wpływ na wzrost mają geny i środowisko w jakim żyjesz, czy palisz,pijesz, co jesz...czasem ktoś strzela nagle w górę w wieku szkolnym a czasem rośnie równo do 20 lat...

Lomek wez rozmiar M jak jest

ravfr nie siedzę w katalogach i nie wiem ile masy ma ten rower na fotce ale oceniam go na 19kg..zawsze możesz pozmieniać połowę gratów ale to nie o to chodzi,

co znaczy lekkie koła ? mniej niż 2kg czy mniej niż 3kg ?
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
kamillr
Kontakt:

Post autor: kamillr »

Schodek a skąd Ty możesz wiedzieć na czym Rachel zaczynała? Wtedy kiedy ona zaczynała nie było mody na lekki rower, choć mogę się mylić. Myśle, że Lomek spokojnie mógłby opanować rower o wadze 18kg. Co do tematu: short.
Schodek
Kontakt:

kamillr...zadzwoniłem do bazy i mi powiedzieli :mrgreen: a Ty skąd masz pewność że Lomek spokojnie mógłby opanować rower o wadze 18kg ( ciekawe jakim sposobem z ponad 19kg uzyskałeś 18kg ?? ) tak samo łatwo jak rower o masie 17kg ??

...wydaje mi się że temat wyczerpany dostatecznie, Lomek już wie co chce kupić a reszta może nie popełni błędu przy swoich zakupach.... i posprawdza dokładnie ile zbędnej masy kupią za swe pieniądze.

...udanego sezonu :)
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

co do panowania nad rowerem to sadze ze autor wątku spokojnie dalby rade ogarnac 19kg rower. 19kg to nie jest taka straszna waga. piszecie ze Scott jest lekki a wazy 16.5 wedlug producenta czyli pewnie bedzie wazyl z 17. 2kg to nie az taka drastyczna roznica zeby zawazyla na tym czy rowerzysta prowadzi rower czy rower rowerzyste. sam od zawsze mialem ciezkie rowery bo zaczynalem majac 13lat i nie mialem ani kasy ani nie bylo mody na lekkie rowery. w wieku 16lat mialem rower ktory wazyl chyba grubo powyzej 20kg i dawalem sobie z nim rade bez klopotu.
Takze nie wierze w stwierdzenie ze majac 21kg rower i wazac 60kg nie da sie go opanowac, panowie na MX waza po powiedzmy 80kg a motory sa ciezsze od nich i mimo to potrafia sie na nich scigac w bardzo trudnym terenie i robia nich cuda.
Wiadomo ze latwiej jest sie rozpedzic na rowerze 15kg niz na 20kg no bo to jednak 1/4masy mniej ale nie mowcie ze sie nie da. pozatym jak na pierwszy rower to ja bym wlasnie wziął cos solidniejszego o wadze tych 18-19kg a zeby wybaczalo bledy jak niedoloty czy cos. choc scott mysle ze wybaczy wiele. Ale zawsze lepiej sie przesiasc z ciezszego na lzejszy rower niz na odwrot.

co do rozmiaru Scotta to przy wzroscie 170-180cm ja bym bral:
do DH i scigania rozmiar Long
do FR Slope i zabawy w tricki Short.
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

Mam takie pytanko po części wspólne z tematem - w tym Voltage Fr przy zmianie skoku np. z 180 na 160 zmienia się przełożenie ramki,czy geo,bo nigdzie tego nie znalazłem?
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
ArthurGreen
Kontakt:

Post autor: ArthurGreen »

XXX pisze:co do panowania nad rowerem to sadze ze autor wątku spokojnie dalby rade ogarnac 19kg rower.
Dokładnie.. Nie dajmy się zwariować.. Jakoś 3-4 lata temu ta waga byłaby zaliczana w dh jako "ultralight" - wtedy też ludzie w wieku i wadze zainteresowanego śmigali.. Da się lżej, fundusze pozwalają to nie widzę problemu, ale jeśli gość zajawiony na DH ma kupować rower enduro (inne kąty, wartości skoku, wytrzymałość) dlatego że jest trend 15kg rowerorów - jakoś dla mnie jest do bez sensu..
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
Damian04
Kontakt:

Post autor: Damian04 »

Tez sie przez chwile zastanawiałem nad tym voltage... Myślałem zeby sobie złożyć taki rowerek do zabawy czyli do ogólnie pojętego Fr... z przodu miał wylądować totem z tyłu dhx 5.0 air i slx itp miał byc to taki lightowy bike :D
Ale jednak bardziej ciągnie mnie w kierunku dh i taki set nie dawał by 100% przyjemności z jazdy na bardziej wymagających trasach.
Przy przednim amorze 180mm skoku suport mamy na 366 - więc trochę kiepsko ;/
nopainnogame przy zmianie skoku na 160mm obstawiał ze suport idzie parę milimetrów niżej, kąt główki nam sie zmniejsza i tylni trójkąt sie trochę skraca. Wnioskuję to po tym iż gdy umiescimy damper na tym niższym mocowaniu to automaycznie przyciąga sie tylni trójkąt, mysle ze rozumiecie o co mi chodzi ;)
Tez szukałem na ten temat info ale nic nie znalazłem więc są to moje własne rozkminki na ten teamt ;)
SELL OGARNIJ! --->http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=25075252
Schodek
Kontakt:

ArthurGreen czemu dziś chcesz kupić karbonowy kask ?? czemu nie wezmiesz z szopy po dziadku skorupy starej ?

Czemu ktoś ma kupić klocka jakim jest 20kg rower gdy może kupić uniwersalny rower posiadający o kilka kilo mniej ??

Czemu dziś wszyscy chcecie śmigać na miękkich oponach a nikt nie pociska na tioga factory DH 2.5 ??

Czemu dzisiejszy rower enduro ma parametru jak kilka lat temu maszyna dh ?

Czemu chcesz walczyć ze zbędną masa gdy sam ledwo masz siłę trzymać kierownicę??
XXX pisze:panowie na MX waza po powiedzmy 80kg a motory sa ciezsze od nich i mimo to potrafia sie na nich scigac w bardzo trudnym terenie i robia nich cuda.
siedzisz w temacie MX, znasz się na tym sporcie ?? Wątpię bo piszesz bzdury kompletne !!
Poszukaj w sieci lepiej filmików o najlepszych zawodnikach ze śwata, mają oni udokumentowaną swoją karierę od najmłodszych lat, żaden nie zaczynał od maszyny torowej tylko od minibike, 50/80/125...itd

ArthurGreen pisze:Nie dajmy się zwariować.. Jakoś 3-4 lata temu ta waga byłaby zaliczana w dh jako "ultralight"
Głupoty Artek piszesz, zastanów się czy 20kg rower był 4 sezony temu ultra light ?? i czemu się trendy współczesne zmieniają, z czego to wynika że następuje walka z masą...i nie pisz że Scott ma jakieś chore kąty i że nie da się na nim pociskać...dobrze wiesz że jak się chce to nawet na xc można być bardzo szybkim...Zieliński w zeszłym roku na ramie enduro 160mm miał 0.7sek straty do Jody na MP w Wisłe !!

Pamiętasz IH Kolbiego i Arama na nim ?? Pewnie go nawet nie widziałeś na tej maszynie...a ja pamiętam doskonale ile wysiłku pochłaniało minimalne opanowanie roweru, ledwo do ziemi sięgał a masa roweru była niemal podobna do masy Arama ;)

Lomek ma 55kg a polecacie mu rower dla silnego i dorosłego zawodnika...ehh

ręce opadają :)
ArthurGreen
Kontakt:

Post autor: ArthurGreen »

Schodek pisze:Pamiętasz IH Kolbiego i Arama na nim ?? Pewnie go nawet nie widziałeś na tej maszynie
Pamiętam i widziałem, jak i nie mam zamiaru Michał z Tobą w "pyskówki" się wdawać.. Ale dla sprostowania.. Chyba też pamiętasz ile Aram miał wtedy lat, i ile ważył. Bo 1.5 roku później kiedy na "Kasinie" go ważyliśmy ważyły "już" 45kg.. Inna sprawa, że walka z IH nie była walką z wagą, tylko z wilkością ramy. IH w rozmiarze "L" dla niespełna 14-to latka to raczej spory rozmiar..

Na Enduro też się da, rozumiem jak najbardziej, ale po czytając temat widzę, że autor nie jest zainteresowany tego typu ramą i w dodatku budżet nie pozwala złożyć lekkiego roweru stricte DH..
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
XXX
Kontakt:

Schodek ty zato jestes specem od wszystkiego i wszystko wiesz. Ja i artur nie piszemy zeby kupowac 21kg czolg ale wyznacznikiem dobrego roweru nie jest jego waga. jak chlopak chce jezdzic DH to raczej nie zrobi mu roznicy 2kg. pomysl sobie czy jak jedziesz w dol traska DH (skoro chlopak zaczyna to nie bedzie latal na najtrudniejszych trasach DH od razu) to czy duzy ciezar sprawi mu 2kg wiecej w rowerze.
ogarnac mozna tak samo rower 17kg jak 19 czy 20, kwestia techniki i przyzwyczajenia i to JAK sie jezdzi na danym rowerze nie zalezy od jego wagi tylko geometrii ustawien zawieszenia itp itd. i wlasnie te 2czynniki maja najwiekszy wplyw na to jak rower sie prowadzi a nie jego waga.
majac rower 18kg wymien sobie damper na AIR i amora na AIR. zejdziesz z 1kg na wadze, odczujesz lekkosc roweru podczas jazdy? nie, odczujesz zmiane pracy zawieszenia w porownaniu do amortyzacji sprezynowej.
Waga sie liczy i nie porownujmy tutaj maszyn sprzed 5 czy ilustam lat bo to jest inna epoka DH. i na rowerach z minionej epoki jezdzilo sie tez inaczej niz na obecnych nie tylko ze mialy wieksza mase ale tez dlatego ze nie bylo takich technologii w amortyzatorach i byla zupelnie inna geometria roweru.
Ale dobrze przemyslany pod katem geometrii i zawieszenia rower o wadze 19kg napewno prowadzi sie lepiej od roweru 15kg na sile wylajtowanego z geo do enduro i uposledzona przez odchudzanie zawiecha.
takie moje zdanie na ten temat.
Lomek ma 55kg a polecacie mu rower dla silnego i dorosłego zawodnika...ehh
Schodek czemu z gory oceniles Lomka ze jest slabym i bezradnym dzieckiem ktore nie poradzi sobie z rowerem? byc moze mimo 55kg jest wysportowany i ogarnie silowo maszyne 20-21kg. Moze mimo malej masy jest wycwiczony i silny. nie oceniajmy wszystkiego po wadze. bo nie jeden chlopak wazacy 55kg bedzie silniejszy od wazacego 75kg. kwestia genow/treningu
Dxx
Kontakt:

Post autor: Dxx »

Lomek pisze:A ja jeszcze pytanie mam smile Na 170/175cm wzrostu jaki rozmiar tego Scott'a wybrać Wink??
Ban Walker: "w slopie używam short w dh long, proste"
A jak to indywidualnie Tobie będzie pasować możesz dowiedzieć się tylko sam.
XXX pisze:zaczynalem majac 13lat i nie mialem ani kasy ani nie bylo mody na lekkie rowery. w wieku 16lat mialem rower ktory wazyl chyba grubo powyzej 20kg i dawalem sobie z nim rade bez klopotu.

nie do końca można pisać o modzie parę lat temu, wtedy nie było po prostu dobrego i lekkiego sprzętu do dh/fr i wszyscy śmigali na klockach... mówię o dawniejszych czasach jak 5 lat mniej więcej.

a jeśli dziś są możliwości, technologia, ceny nie z kosmosu to po co ma się chłopak męczyć - myślenie żeby zaczynał na czołgu, bo my tak mieliśmy uważam za bez sensowne... bez obrazy.
niech czerpie więcej frajdy z jazdy... jazdy bo kiedyś trzeba zaznaczyć że to bardziej na spadaniu polegało :)

Oczywiście nie mówię że ma jeździć na rowerze enduro 15kg w dh ale po co ma jeździć na ponad 20kg ... a że radę da, dla chcącego nic trudnego.

Mam takie pytanko po części wspólne z tematem - w tym Voltage Fr przy zmianie skoku np. z 180 na 160 zmienia się przełożenie ramki,czy geo,bo nigdzie tego nie znalazłem?
gdzieś chyba w linkach które dałem prędzej piszą/jest napisane dla wrażliwych że skok nie ma wpływu na geo i celowo tak to przemyślane.
Jedynie kąt głowki waha się 65-66' odpowiednio przy widelcu 180mm - 160mm.
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

No ,bo to ogólnie jest dziwne,bo wszędzie piszą ile on ma możliwości ustawienia i jaki wpływ na geo ma amor,ale jakoś infa o zmianie geo przy zmianie skoku w swoim zakresie to nie ma. To przełożenie się tylko zmienia? Patrząc po konstrukcji wydaje się to nierealne,aby geo się nie zmieniło.
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
Schodek
Kontakt:

ArthurGreen jeśli wymiana zdań to dla Ciebie pyskówka no to wybacz...

Masa,rozmiar,geo ma znaczenie...tak jak napisałem rower który ma 40% masy prowadzącego jest ograniczeniem kolosalnym na tym etapie, i nie chodzi o to czy ma suport 3mm niżej czy widły mają 2 mm mniej i czy ktoś na świecie tak jezdzi. !!

Chodzi o to że Lomek zaczyna przygodę z fullem i wciskanie mu kloca na początek jest kiepskie. Na całe szczęście Lomek wyciąga prawidłowe wnioski i już wybrał sobie zabawkę...a my tu spieramy się o banały :) Wielu ludzi nie ma kompletnie pojęcia o rowerach i ich zastosowaniu, sugerują się katalogami i opiniami kolegów na takim samym poziomie jak oni...czasem warto posłuchać sie kogoś kto może udzielić wsparcia i porady...Sam Artur korzystałeś z wiedzy braci , sam do wielu technik i patentów pewnie byś doszedł za kilka lat....a może i nigdy ;)

Popraw mnie jak się mylę. Dasz dziecku narzędzie którym będzie się w stanie posługiwać czy podasz mu 10kg młotki dorosłych i powiesz baw się ?? Gdy ono ledwo od ziemi oderwie to co mu dasz.

Czy skoczkowie narciarscy zaczynają skoki do k120 ?? czy może z mniejszych się uczą...w wielu sportach dzieciaki zaczynają zabawę i posługują się ekwipunkiem dostosowanym do wieku i umiejętności...to jest tak oczywiste że aż się dziwię że bijecie pianę w taki sposób ?

Pozdrawiam po raz ostatni w tym temacie, szkoda czasu na stratę czasu...
XXX
Kontakt:

Dxx rower 18-19kg to czolg wedlug ciebie? jak dla mnie jest to normalna waga zjazdowki. I nie mowie zeby zaczynal na klocku bo ja zaczynalem na klocku tylko zeby patrzyl na rower pod wzgledem geometrii i trakcji a nie wagi. bo niska waga nie zrekompensuje mu gorszej geometrii czy pracy zawieszenia.
Schodek
Kontakt:

XXX pisze:ogarnac mozna tak samo rower 17kg jak 19 czy 20, kwestia techniki i przyzwyczajenia

no na początku swej zabawy to faktycznie...Brawo !!

XXX pisze:zejdziesz z 1kg na wadze, odczujesz lekkosc roweru podczas jazdy? nie, odczujesz zmiane pracy zawieszenia w porownaniu do amortyzacji sprezynowej.
..ty widocznie nie masz pojęcia o tym co się zmieni w komforcie jazdy po zbiciu kilograma w rowerku, ja czuje drobniejsze zmiany niż 1000g...może kiedyś doświadczysz o czym starasz się dyskusję toczyć :)

XXX pisze:Ale dobrze przemyslany pod katem geometrii i zawieszenia rower o wadze 19kg napewno prowadzi sie lepiej od roweru 15kg na sile wylajtowanego z geo do enduro i uposledzona przez odchudzanie zawiecha.
Wyobraz sobie jak musi się prowadzić lekki rower o dobrej geometri :mrgreen:

XXX pisze:Schodek czemu z gory oceniles Lomka ze jest slabym i bezradnym dzieckiem ktore nie poradzi sobie z rowerem?
Jako jedyny zadałem mu podstawowe pytanie gdy zaczynamy dobierać dla kogoś rower...no ale to taki drobiazg...bo widzę że to dla was nie ma znaczenia kto ile ma wzrostu i jaką ma masę...oki, relaks

Dxx pisze:a jeśli dziś są możliwości, technologia, ceny nie z kosmosu to po co ma się chłopak męczyć - myślenie żeby zaczynał na czołgu, bo my tak mieliśmy uważam za bez sensowne... bez obrazy.
niech czerpie więcej frajdy z jazdy... jazdy bo kiedyś trzeba zaznaczyć że to bardziej na spadaniu polegało Smile
może Ciebie jakoś posłuchają, bo Schodek to nic nie wie... :mrgreen:
Dxx
Kontakt:

Post autor: Dxx »

XXX pisze:ogarnac mozna tak samo rower 17kg jak 19 czy 20
nie wmówisz nikomu kto ma trochę oleju w głowie że rower 17 prowadzi sie tak samo jak 20, to zaprzecza logice. Ale masz prawo do własnego zdania.
XXX pisze: JAK sie jezdzi na danym rowerze nie zalezy od jego wagi tylko geometrii ustawien zawieszenia itp itd. i wlasnie te 2czynniki maja najwiekszy wplyw na to jak rower sie prowadzi a nie jego waga.
oczywiście geo i ustawienia mają DUŻY wpływ, ale wagę też powinno się wymienić obok tych 2 cech.

________
nopainnogame pisze:No ,bo to ogólnie jest dziwne,bo wszędzie piszą ile on ma możliwości ustawienia i jaki wpływ na geo ma amor,ale jakoś infa o zmianie geo przy zmianie skoku w swoim zakresie to nie ma. To przełożenie się tylko zmienia? Patrząc po konstrukcji wydaje się to nierealne,aby geo się nie zmieniło.
Bo inne długości tłumika regulujesz dodając odpowiednie "krzywki zawieszenia" co daję taką samą odległość mocowania dampera między ramą a wahaczem.

Jeśli zaś chcesz takie slope 130 skoku to logicznie, wkładasz krótki tłumik - obniżasz/skracasz tył i masz wyjabany kąt główki 60' ale dajesz mały amor - obniżasz przód i wszystko zostaję w normie. Mam nadzieję że dobrze tłumacze bo zakręcone trochę, jakby co to masz foty:

chcesz maszynę dh, wkładasz wysoki amor - dwie półki i masz te np. 64' - 1 foto:
chcesz slope 2 i 3 foto:

Ps: Jak widać można z tego roweru zrobić wszystko. Pewnie da się nawet jakoś na dłuższych hakach zwiększyć mu z tyłu skoku - więcej niż 180mm :)

Tak na oko, dłuższy damper odwracamy ten trójkąt z przodu i mamy 210 czy coś haha :)

Ps 2: Strach pisać bo wszyscy już się tu gryzą... spokojnie panowie.
Załączniki
vvvvccc1111.jpg
vvvvccc1111.jpg (131.14 KiB) Przejrzano 1235 razy
vvvccc2222.jpg
vvvccc2222.jpg (129.17 KiB) Przejrzano 1235 razy
vvvccc333dh.jpg
vvvccc333dh.jpg (163.77 KiB) Przejrzano 1235 razy
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Schodek ja mam do ciebie jedna sugestie - zobacz sobie na jakich bikach jezdze ludzie under 16 w UK czy Australii. Danny Hart mysle, ze dalej nie jest wielkim klocem, a jakos sobie radzi, ba nawet w wieku 13 lat bedac postury Arama czy nawet drobniejszej objezdzał ziomków starszych o 2-3 lata. Powinien miec rower enduro twoim zdaniem? Bo trasy w uk podobne.
ODPOWIEDZ