Rośniesz jeszcze? Bo ja w Twoim wieku już w górę się nie piąłem

Dokładnie.. Nie dajmy się zwariować.. Jakoś 3-4 lata temu ta waga byłaby zaliczana w dh jako "ultralight" - wtedy też ludzie w wieku i wadze zainteresowanego śmigali.. Da się lżej, fundusze pozwalają to nie widzę problemu, ale jeśli gość zajawiony na DH ma kupować rower enduro (inne kąty, wartości skoku, wytrzymałość) dlatego że jest trend 15kg rowerorów - jakoś dla mnie jest do bez sensu..XXX pisze:co do panowania nad rowerem to sadze ze autor wątku spokojnie dalby rade ogarnac 19kg rower.
siedzisz w temacie MX, znasz się na tym sporcie ?? Wątpię bo piszesz bzdury kompletne !!XXX pisze:panowie na MX waza po powiedzmy 80kg a motory sa ciezsze od nich i mimo to potrafia sie na nich scigac w bardzo trudnym terenie i robia nich cuda.
Głupoty Artek piszesz, zastanów się czy 20kg rower był 4 sezony temu ultra light ?? i czemu się trendy współczesne zmieniają, z czego to wynika że następuje walka z masą...i nie pisz że Scott ma jakieś chore kąty i że nie da się na nim pociskać...dobrze wiesz że jak się chce to nawet na xc można być bardzo szybkim...Zieliński w zeszłym roku na ramie enduro 160mm miał 0.7sek straty do Jody na MP w Wisłe !!ArthurGreen pisze:Nie dajmy się zwariować.. Jakoś 3-4 lata temu ta waga byłaby zaliczana w dh jako "ultralight"
Pamiętam i widziałem, jak i nie mam zamiaru Michał z Tobą w "pyskówki" się wdawać.. Ale dla sprostowania.. Chyba też pamiętasz ile Aram miał wtedy lat, i ile ważył. Bo 1.5 roku później kiedy na "Kasinie" go ważyliśmy ważyły "już" 45kg.. Inna sprawa, że walka z IH nie była walką z wagą, tylko z wilkością ramy. IH w rozmiarze "L" dla niespełna 14-to latka to raczej spory rozmiar..Schodek pisze:Pamiętasz IH Kolbiego i Arama na nim ?? Pewnie go nawet nie widziałeś na tej maszynie
Schodek czemu z gory oceniles Lomka ze jest slabym i bezradnym dzieckiem ktore nie poradzi sobie z rowerem? byc moze mimo 55kg jest wysportowany i ogarnie silowo maszyne 20-21kg. Moze mimo malej masy jest wycwiczony i silny. nie oceniajmy wszystkiego po wadze. bo nie jeden chlopak wazacy 55kg bedzie silniejszy od wazacego 75kg. kwestia genow/treninguLomek ma 55kg a polecacie mu rower dla silnego i dorosłego zawodnika...ehh
Ban Walker: "w slopie używam short w dh long, proste"Lomek pisze:A ja jeszcze pytanie mam smile Na 170/175cm wzrostu jaki rozmiar tego Scott'a wybrać Wink??
XXX pisze:zaczynalem majac 13lat i nie mialem ani kasy ani nie bylo mody na lekkie rowery. w wieku 16lat mialem rower ktory wazyl chyba grubo powyzej 20kg i dawalem sobie z nim rade bez klopotu.
gdzieś chyba w linkach które dałem prędzej piszą/jest napisane dla wrażliwych że skok nie ma wpływu na geo i celowo tak to przemyślane.
Mam takie pytanko po części wspólne z tematem - w tym Voltage Fr przy zmianie skoku np. z 180 na 160 zmienia się przełożenie ramki,czy geo,bo nigdzie tego nie znalazłem?
XXX pisze:ogarnac mozna tak samo rower 17kg jak 19 czy 20, kwestia techniki i przyzwyczajenia
..ty widocznie nie masz pojęcia o tym co się zmieni w komforcie jazdy po zbiciu kilograma w rowerku, ja czuje drobniejsze zmiany niż 1000g...może kiedyś doświadczysz o czym starasz się dyskusję toczyćXXX pisze:zejdziesz z 1kg na wadze, odczujesz lekkosc roweru podczas jazdy? nie, odczujesz zmiane pracy zawieszenia w porownaniu do amortyzacji sprezynowej.
Wyobraz sobie jak musi się prowadzić lekki rower o dobrej geometriXXX pisze:Ale dobrze przemyslany pod katem geometrii i zawieszenia rower o wadze 19kg napewno prowadzi sie lepiej od roweru 15kg na sile wylajtowanego z geo do enduro i uposledzona przez odchudzanie zawiecha.
Jako jedyny zadałem mu podstawowe pytanie gdy zaczynamy dobierać dla kogoś rower...no ale to taki drobiazg...bo widzę że to dla was nie ma znaczenia kto ile ma wzrostu i jaką ma masę...oki, relaksXXX pisze:Schodek czemu z gory oceniles Lomka ze jest slabym i bezradnym dzieckiem ktore nie poradzi sobie z rowerem?
może Ciebie jakoś posłuchają, bo Schodek to nic nie wie...Dxx pisze:a jeśli dziś są możliwości, technologia, ceny nie z kosmosu to po co ma się chłopak męczyć - myślenie żeby zaczynał na czołgu, bo my tak mieliśmy uważam za bez sensowne... bez obrazy.
niech czerpie więcej frajdy z jazdy... jazdy bo kiedyś trzeba zaznaczyć że to bardziej na spadaniu polegało Smile
nie wmówisz nikomu kto ma trochę oleju w głowie że rower 17 prowadzi sie tak samo jak 20, to zaprzecza logice. Ale masz prawo do własnego zdania.XXX pisze:ogarnac mozna tak samo rower 17kg jak 19 czy 20
oczywiście geo i ustawienia mają DUŻY wpływ, ale wagę też powinno się wymienić obok tych 2 cech.XXX pisze: JAK sie jezdzi na danym rowerze nie zalezy od jego wagi tylko geometrii ustawien zawieszenia itp itd. i wlasnie te 2czynniki maja najwiekszy wplyw na to jak rower sie prowadzi a nie jego waga.
Bo inne długości tłumika regulujesz dodając odpowiednie "krzywki zawieszenia" co daję taką samą odległość mocowania dampera między ramą a wahaczem.nopainnogame pisze:No ,bo to ogólnie jest dziwne,bo wszędzie piszą ile on ma możliwości ustawienia i jaki wpływ na geo ma amor,ale jakoś infa o zmianie geo przy zmianie skoku w swoim zakresie to nie ma. To przełożenie się tylko zmienia? Patrząc po konstrukcji wydaje się to nierealne,aby geo się nie zmieniło.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości