Strona 3 z 3

: 04.10.2011 21:16:48
autor: rozi78
O tym chlebie to była tylko ironia.
Natomiast, jeśli chodzi ludzi i wcześniej o hominidy to właśnie nie chodzi o to czy to co jedli było zdrowe czy nie. to jest niewłaściwe podejście do tematu. chodzi o to że jedli to co jedli przez miliony lat, dzięki czemu nasz genotyp miał czas na przystosowanie się do tego jadłospisu. do mąki nie miał czasu się przygotować.
a tak w ogóle to pisanie o "osiągnięciach sportowych" wczesnych hominidów brzmi trochę żartobliwie. A porównywanie ich do współczesnych sportowców jest, za przeproszeniem, jedną wielką demagogią.
Natomiast bardzo zasadne jest pytanie o ich jakość życia (choroby, długość życia). Antropologia jest co do tego raczej zgodna, że choroby typu rak, cukrzyca, miażdżyca próchnica, były w kulturach pierwotnych nieznane. Mimo to średnia długość ich życia była bardzo krótka (jak na dzisiejsze standardy) bo wynosiła ok. 30lat (jako ciekawostkę można tylko dodać, że w czasach rewolucji neolitycznej spadła jeszcze do lat 20). Ale była to ŚREDNIA długość życia, która była tak niska z zupełnie innych powodów niż dzisiejsze przedwczesne zgony (urazy, infekcje, a przede wszystkim bardzo wysoka śmiertelność niemowląt i dzieci).
wracając do meritum sprawy powtórzę. zdrowe jest to co wydała natura. nie to co człowiek wymyślił w laboratoriach i wyprodukował w fabrykach. nawet jeśli są to tłuszcze nasycone, to lepiej je jeść niż przemysłowe margaryny. wyjaśnię jeszcze tylko że nie jestem szaleńcem który twierdzi że kwasy omega3 są niezdrowe. są niezbędne. i jeść je trzeba. problem jest tylko w tym że nagminne stosowanie olei roślinnych dostarcza ogromne ilości kwasów omega 6, które już takie zdrowe nie są (mimo że też są niezbędne).
Dlatego powtórze jeszcze raz to co pisałem wcześniej. dobra dieta to: warzywa, warzywa, warzywa, do tego jaja, mięso, ryby, orzechy, trochę owoców. a jeśli ktoś się nie może rozstać z mąką to tylko mąka nieoczyszczona. jeśli ryż to brązowy.
a tak w ogóle to jaja rulez!!! brak w nich tylko witaminy C. poza tym jest wszystko co potrzeba do życia i rozwoju. łącznie z dobrze przyswajalnym wapniem.

: 04.10.2011 21:47:37
autor: pLuTiK
niezły dialog sie nawiązał...ale w koncu to offtop.
poszlo o tłuszcze nasycone wiec bede sie ich trzymał, bo na temat odżywiania możnaby pisac i pisac.
zeby nie było...nie bede sie klocił bez konca, i przyjme do wiadomosci to co napisałes jesli podasz mi kilka przykładów z książek (jakis profesorów) w ktorych jest uzasadnione dlaczego kw. tł. nasycone są lepsze od nienasyconych !? :) lub w jaki sposób wpływają pozytywnie na zdrowie człowieka.
bo w tych ksiazkach ktore ja przegladałem nic takiego nie zauwazyłem.

: 06.10.2011 20:11:19
autor: spz
rozi78 pisze:Antropologia jest co do tego raczej zgodna, że choroby typu rak, cukrzyca, miażdżyca próchnica, były w kulturach pierwotnych nieznane. Mimo to średnia długość ich życia była bardzo krótka (jak na dzisiejsze standardy) bo wynosiła ok. 30lat (jako ciekawostkę można tylko dodać, że w czasach rewolucji neolitycznej spadła jeszcze do lat 20). Ale była to ŚREDNIA długość życia, która była tak niska z zupełnie innych powodów niż dzisiejsze przedwczesne zgony (urazy, infekcje, a przede wszystkim bardzo wysoka śmiertelność niemowląt i dzieci).
Dluga srednia zycia zawdzieczamy w glownej mierze wspoleczesnej medycynie. Juz podczas samego porodu w dawnych czasach byla znacznie wieksza ilosc zgonow.
Wystarczy, ze ktos zachorowal na grype i mial problem. Dzisiaj jest pelno antybiotykow, ktore ludzie lykaja jak cukierki. Jak kogos z luku postrzelili to wykrwawial sie i tyle go bylo. Zlamanie reki oznaczalo kalectwo do konca zycia.
A bardzo dawno temu albo robiles kolacje albo byles kolacja ;)


A co do diety wg grupy krwi. Wg niej jedzenie chleba, makaronow i innych produktow macznych jest dla mnie "niezdrowe" bo powoduje tycie. Stosuje ta "antydiete" od zawsze i jakos przytyc nie moge :lol:
Jem to na co mam ochote. Moga byc to cukierki, jajka, chleb, warzywa, owoce. Nie ma znaczenia. Organizm sam "wie" czego potrzebuje ;)
Przypomnialo mi sie jeszcze badanie "naukowcow" na temat cholesterolu. Mianowicie slonie w jakims zoo mialy nadzwyczaj wysoki poziom cholesterolu (tego zlego). Jajkami ich nie karmili, a byla to trawa. Trudno zeby w trawie znalezc jakies tluszcze a jednak cos spowodowalo podwyzszenie poziomu cholesterolu. Czyzby stres?

rozi78 a co sadzisz o jedzeniu ziemniakow? W europie pojawily sie dopiero pod koniec XVI wieku. Pradawni ponoc pochodza z Afryki. Co prawda dawno temu wszystkie kontynenty byly "zlepione" ze soba ale wtedy ludzi nie bylo. Czyli cos co nie bylo znane przez wieki (procz Inkow) zostalo sprowadzone niedawno z punktu widzenia istnienia ludzkosci, jest odzwycze, nie szkodzi. Wiec dlaczego jestes zwolennikiem tylko tych rzeczy, ktore ludzie "wpieprzali" 2mln lat temu? ;)

: 07.10.2011 21:04:17
autor: rozi78
pLuTiK Proszę bardzo:
http://en.wikipedia.org/wiki/Uffe_Ravnskov
prof. dr hab. Grażyna Cichosz http://wyborcza.pl/1,76842,7717475,My_c ... aryny.html
Ale i tak, jakie badania ktoś by Ci nie przedstawiał, niezależnie czy potwierdzające czy zaprzeczające dotychczas wyznawanym poglądom, najpierw proponuje zapoznać się z tym filmikiem. Naprawdę warto. Pozwala zachować odpowiedni dystans do wszelkiego rodzaju doniesień (pseudo) naukowych:http://www.youtube.com/watch?v=y1RXvBveht0

spz
Nie no, wskazówkę aby jeść to co jedli nasi przodkowie należy traktować umownie. oczywiście nie jest możliwe dokładne odtworzenie diety naszych przodków. zresztą jest to całkowicie zbędne. Chodzi mi o to żeby uważać na rzeczy które pojawiły się w naszej diecie niedawno, i to dzięki wynalazkom prosto z laboratoriów chemicznych.

Re: Wpływ złego sposobu odżywiania na poziom witamin i miner

: 08.10.2011 16:32:36
autor: Roslina
Widze ze rozmowa sie rozwija na kilka stron,a wracajac do tematu.Warzywa jesc warzywa.Ktos pisal ze bierze wit dla sportowcow ale bierze co drugi dzien.Blad bierz po pol ale regularnie co dzien.Jesli chodzi o tkanke chrzestno-szkieletowa po 21 roku zycia zegna sie z nami mowiac delikatnie.W wieku 30 lat posiada ona 60 procent wlasciwosci.Polecam uniwersal animal flex.Mocny zestaw na stawy i sciegna.Jesli chodzi o zywienie.Pod kazda dyscypline sportowa uklada sie diety w okreslonych jej momentach uprawiania.Przejscia drastyczne na diete tak jak np tunczyk,kurczak ryz u mlodociabych adeptow kulturystyki powoduja ze po 2 tyg zygaja tym zarciem i organizm doznaje szoku.Wszystko sie zawsze powoli wdraza i w kazdym sporcie po 1 roku i 6 miesiacach uprawiania powinnismy wiedziec jak sie odzywiac i jakie treningi robic bo kazdy organizm jest inny i potrzebuje indywidualnego podejscia.