Miałem dodać coś od siebie, ale jak widać, nie potrzebna powtarzać, zgadzam się w 100%.piotrex pisze:a czego oczekujesz?chlopaki nei wydalaja z produkcja ram na zachod,Polska nie jest dla nich prawdziwym rynkiem zbytu bo tu potencjalnych klientow na rame klasy premium mozna policzyc na palcach jednej reki.zreszta polak woli kupic rame z hameryki,a nie robiona w Polsce,bo jak polskie to gowniane i powinno byc tansze niz "zagramaniczne" albo w ogole za darmo,bo trzeba najpierw przetestowac czy to sie do czegokolwiek nadaje..
za granica polska rama jest egzotyczna i patrzy sie na nia z pozytywna ciekawoscia-przyjezdza dystrybutor z malego bogatego kraju i na raz kupuje parenascie ram,bez gadania i gderania.
a tak juz calkiem na marginesie-jak ktos naprawde chce kupic ta rame to zadzwoni,porozmawia i ja kupi.
Antidote LifeLine
Prawie wszystko wśród właścicieli firmy i ich znajomych, mało obiektywne źródło informacji o ramie.piotrex pisze:w PL jest tych ram (proto+alu+karbony) z 14sztuk,malo?
Ja sobie bardzo cenie że jest to rodzimy produkt i byłbym gotów zapłacić większą cenę aby mieć ramę na high endowym poziomie, myślę że potencjalnych klientów mogło by być naprawdę wielu a nie tak jak mówisz na palcach jednej ręki. Widzę że mamy inne zdanie na temat wypuszczenia ram na rodzimy rynek.piotrex pisze:a czego oczekujesz?chlopaki nei wydalaja z produkcja ram na zachod,Polska nie jest dla nich prawdziwym rynkiem zbytu bo tu potencjalnych klientow na rame klasy premium mozna policzyc na palcach jednej reki.zreszta polak woli kupic rame z hameryki,a nie robiona w Polsce,bo jak polskie to gowniane i powinno byc tansze niz "zagramaniczne" albo w ogole za darmo,bo trzeba najpierw przetestowac czy to sie do czegokolwiek nadaje.
Rajsing 2011 http://www.pinkbike.com/photo/7198816/
gg:1037908
-
- Kontakt:
zgadza sie,ale osoby ktore spotykaly na trasie wlascicieli i osoby blisko zwiazane nie mialy problemu z przejechaniem sie na ich rowerach po trasie.obiektywna opinie mozesz przeczytac chocby na sicklinesie.Cubus5 pisze:Prawie wszystko wśród właścicieli firmy i ich znajomych, mało obiektywne źródło informacji o ramie.
po raz kolejny wracam do meritum-zakladam,ze ktos kto bedzie chcial kupic ta rame skontaktuje sie z chlopakami,pogada,dostanie mozliwosc przejechania sie na rowerze,a potem zapewne bedzie mogl rozmawiac o cenie.Ty z gory zakladasz,ze maja polskiego klienta w dupie i tyle.Cubus5 pisze:Ja sobie bardzo cenie że jest to rodzimy produkt i byłbym gotów zapłacić większą cenę
zdecydowanie.moje zdanie opiera sie na paru latach pracy w branzy tak z markami masowymi jak i high endowymi.Cubus5 pisze:Widzę że mamy inne zdanie na temat wypuszczenia ram na rodzimy rynek.
dodam jeszcze jeden aspekt-masz moc produkcyjna x ram na rok.
dystrybutorzy wykorzystuja Twoj potencjal na X-1 sztuka.Nikt nie liczy Twoich pieniedzy,nikt nie lamentuje ze za duzo zarabiasz,nikt Ci nie obrabia dupy bo nie chciales dac 25% rabatu.czy w tej sytuacji probowalbys do siebie przekonywac polski rynek?wydawac kase na promocje (moze dodajmy,ze kase swoja wlasna,prywatna,zarobiona w innej pracy)?po co?zeby sprzedac jedna sztuke towaru (bo wiecej nie masz)?nie ma szerokiej promocji dla Ojczyzny,ale mysle ze w miare mozliwosci i stanow magazynowych sa elastyczni.
takie myslenie nie wynika z "jaj z zumbi" tylko z myslenia wszedzie lepiej gdzie nas nie ma.mamy kompleksy (jako narod) i jara nas to co z zachodu.Las3k_91 Ldz pisze:Po jajach z Zumbi Cię to dziwi?
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
-
- Kontakt:
Mnie nie jara, rama może być nawet z Etiopii, jak jest pewna i ma dobre geo. Jakbym miał problem z rozdysnponowaniem takiej kwoty, to bym się bał, że dostanę krzywą ramę, że zaraz się rozleci, że tylne koło złamie mi siodło przy dobiciu, że mi nie uznają gwary itd., już nie pamiętam co tam się psuło. Nie mówie, że z Antidote będzie tak samo, bo naprawdę trudno aż tak nawalić, ale Zumbi też były testowane, jakiś team na nich jeździł...
To wytłumaczę Tobie Spaced:
W skrócie o tych ramach słyszę już kolejny rok, Ramy są sprawdzone, nie ma bubli, pewny produkt. Doceniane na światowym rynku. Świetnie się sprzedają mimo swojej "wygórowanej" ceny (za co dostajemy górną półkę pod każdym względem). Zgarniają bardzo dobre recenzje. Coś jeszcze?
Nie rozumiem czego tu można się obawiać i dlaczego? Każdy kto chce sam się może się przekonać ile są warte. Od długiego czasu istnieje taka możliwość. Jesteś (albo byłeś) zainteresowany tą ramą? To zapewne już na niej śmigałeś lub miałeś z nią do czynienia. Jak nie, to najwyraźniej nie byłeś... .
Ps.Kontakt z Antidote jest wzorowy więc nie ma problemu z zapoznaniem się z tym produktem.
W skrócie o tych ramach słyszę już kolejny rok, Ramy są sprawdzone, nie ma bubli, pewny produkt. Doceniane na światowym rynku. Świetnie się sprzedają mimo swojej "wygórowanej" ceny (za co dostajemy górną półkę pod każdym względem). Zgarniają bardzo dobre recenzje. Coś jeszcze?
Nie rozumiem czego tu można się obawiać i dlaczego? Każdy kto chce sam się może się przekonać ile są warte. Od długiego czasu istnieje taka możliwość. Jesteś (albo byłeś) zainteresowany tą ramą? To zapewne już na niej śmigałeś lub miałeś z nią do czynienia. Jak nie, to najwyraźniej nie byłeś... .
Ps.Kontakt z Antidote jest wzorowy więc nie ma problemu z zapoznaniem się z tym produktem.
http://www.facebook.com/13bikes
http://tnij.org/7pfafp4 Satanistyczna Kosa FR
http://tnij.org/7pfafp4 Satanistyczna Kosa FR
-
- Kontakt:
...były testy w magazynach, byli ludzie na zawodach. Na pewno kontakt też był, ja nie wnikałem, bo dla mnie miały o wiele za strome główki. Wszystko było - a teraz za 1500zł nikt dwuletniego topowego F44 nie chce. Dlatego można się obawiać. Z innej strony - jakbym spał na pieniądzach, to miałbym niezły dylemat czy wziąć Lifeline'a czy jednak coś innego.Las3k_91 Ldz pisze:Zumbi też były testowane, jakiś team na nich jeździł...
zaraz zaraz, to ile to Lifeline kosztuje w przeliczeniu na złotówki że taki kosmos cenowy?
zwykłe, masowe demo kosztuje 10799zł, za coś pokroju Nicloai trzeba wydać jeszcze więcej.
Ile ten Antidote kosztuje w porównaniu do konkurencji, skoro płacz że cena zaporowa jest?
już sprawdziłem. 2149 EUR za wersję alu, to jest nie więcej niż 9700zł.
Porównując to do ceny takich ram jak Canfield Jedi, Cove Shocker czy Knolly Podium to normalna cena. A jednak produkt to najwyższa półka.
Czy oni olewają polski rynek? Nie.
Kolega rozmawiał z nimi bo zastanawia się nad nową ramą i żaden z dystrybutorów podobnej klasy ram nie był tak pomocny.
Po prostu jest takie podejście na rynku, że jak specowi pękają ramy to tak jest i przyjmuje się do wiadomości. Jak polskiej firmie zdarzą się dwie wpadki to już jest produkt do niczego i trzeba firmę zniszczyć najlepiej.
Szkoda.
Ja tam się nie dziwię, że chłopaki stawiają na dystrybutorów i rynek zagraniczny. Obsługa detalu kosztuje, potrzeba więcej ludzi do sprzedaży. A za granicą nie ma problemu że to produkt z Polski, wręcz przeciwnie - jest to dużym plusem nawet.
Ja życzę chłopakom powodzenia i jeśli będę myślał o kupnie ramy tej klasy to na pewno jednym z pierwszych miejsc w które zadzwonie będzie właśnie antidote.
zwykłe, masowe demo kosztuje 10799zł, za coś pokroju Nicloai trzeba wydać jeszcze więcej.
Ile ten Antidote kosztuje w porównaniu do konkurencji, skoro płacz że cena zaporowa jest?
już sprawdziłem. 2149 EUR za wersję alu, to jest nie więcej niż 9700zł.
Porównując to do ceny takich ram jak Canfield Jedi, Cove Shocker czy Knolly Podium to normalna cena. A jednak produkt to najwyższa półka.
Czy oni olewają polski rynek? Nie.
Kolega rozmawiał z nimi bo zastanawia się nad nową ramą i żaden z dystrybutorów podobnej klasy ram nie był tak pomocny.
Po prostu jest takie podejście na rynku, że jak specowi pękają ramy to tak jest i przyjmuje się do wiadomości. Jak polskiej firmie zdarzą się dwie wpadki to już jest produkt do niczego i trzeba firmę zniszczyć najlepiej.
Szkoda.
Ja tam się nie dziwię, że chłopaki stawiają na dystrybutorów i rynek zagraniczny. Obsługa detalu kosztuje, potrzeba więcej ludzi do sprzedaży. A za granicą nie ma problemu że to produkt z Polski, wręcz przeciwnie - jest to dużym plusem nawet.
Ja życzę chłopakom powodzenia i jeśli będę myślał o kupnie ramy tej klasy to na pewno jednym z pierwszych miejsc w które zadzwonie będzie właśnie antidote.
HCC Components - z dumą wyprodukowane w Polsce
www.hcc-components.pl
www.hcc-components.pl
i klopoty od samego poczatku jesli dobrze pamietam.tu masz firme ktora jest w jakis sposob obecna od blisko 3lat i poki co jedyne do czego mozna sie bylo przyczepic to pekniety wahacz pierwszego prototypu.a poniekad troche juz tym ram jezdzi po swiecie.testowal dirt,sicklines (i pare innych lokalnych pisemek,m.in.we Francji)-zdaje sie,ze im sie podobalo.Las3k_91 Ldz pisze:...były testy w magazynach, byli ludzie na zawodach
aluminiowy 2150euro (wg aktualnego kursu ok 9,5tys pln), karbonowy 3000euro (ok 13,3tys pln).w obu przypadkach trzeba doliczyc damper (elka stage5,bos stoy,cc db) 400euro niezaleznie od wyboru (ok. 1,7tys pln).
w cenie ramy jest napinacz,ti bolty,oska.
Właśnie doczytałem i jestem w szoku że ktoś pisze o "zaporowej" ceniepiotrex pisze:aluminiowy 2150euro (wg aktualnego kursu ok 9,5tys pln), karbonowy 3000euro (ok 13,3tys pln).w obu przypadkach trzeba doliczyc damper (elka stage5,bos stoy,cc db) 400euro niezaleznie od wyboru (ok. 1,7tys pln).
w cenie ramy jest napinacz,ti bolty,oska.

Po prostu śmiać się chce, skoro porównując do bardziej masowych produktów cena wcale nie odstaje od konkurencji a jednak rama chyba tak - na plus.
Tym bardziej że jak zadzwonisz i pogadasz, na pewno bez problemu kupisz tą ramę z Elką w cenie poniżej Speca Demo z damperem

www.hcc-components.pl
www.hcc-components.pl
Antidote Lifeline Alu - 11200złluke_ pisze:Właśnie doczytałem i jestem w szoku że ktoś pisze o "zaporowej" cenie
Spec Demo 2012 - 8623zł (z rabatem z rowerowego,pomijam już że mamy CC DB)
Banshee Legend - 7295 zł ( też rowerowy)
Canfield Jedi - 9600zł
Pivot Phoenix DH - 9300zł
Intense M9 -9500zł
SC V10 Carbon - 10000zł
Mondraker Summum - 7000zł
Transition TR450 - 6500zł
Na rynku droższy jest Turner,Zerode i to tyle, chociaż Zerode się nie liczy bo ma skrzynie biegów w zestawie.
Nie mówię że chłopaki nie są chętnie na negocjacje ceny bo rozmawiałem z nimi i są jak najbardziej w porządku. Przedstawiłem tylko chłodną kalkulację. Szkoda że wszystko co jest na rynku jest tańsze o przynajmniej 1000zł i kupując produkt "topowy" wiemy że za rok nie stracimy na nim 50% co w przypadku rodzimego Zumbi/Duncana było chore. Chyba nikt sobie nie wyobraża że sprzeda LL Carbona używanego za 9k

Rajsing 2011 http://www.pinkbike.com/photo/7198816/
tak, tylko że celowo pozmieniałeś ceny.
Wziąłeś jakąś chorą cenę antidote z tego co widzę, wyższą niż detaliczna a pozostałe wziąłeś też z pały.
Nie wiem czemu piszesz że przedstawiasz chłodną kalkulację, jeśli robisz to nieuczciwie. Bo nie podajesz ceny za jaką mógłbyś kupić antidote jeśli pogadasz z chłopakami, ale w przypadku innych ram już wszystkie zniżki i oferty ujmujesz.
a porównujemy takie same ceny, inaczej o kant tyłka takie porównanie, więc patrząc na ceny detaliczne/katalogowe są takie:
Antidote alu - 9500zł
demo 2012 - 10799zł
banshee legend - 7790zł
transition około 7500zł z tego co pamiętam
reszty mi się nie chce sprawdzać - ale to są OFICJALNE CENY DYSTRYBUTORÓW.
Jasne że KAŻDĄ z tych ram możesz kupić taniej - ale do PORÓWNANIA musimy wybrać te same ceny bez manipulacji. Bo tak to każdą z tych ram można przedstawić jako najdroższą.
Więc proszę następnym razem nie manipuluj.
Ja nadal uważam że cena jest normalna i adekwatna do tego co prezentuje sobą rama i nie ma co płakać, że cena jest zaporowa.
Bo jeśli chcesz tą ramę do czegoś naprawdę porównać, szukaj raczej w Nicolai niż TR-450 na przykład
Wziąłeś jakąś chorą cenę antidote z tego co widzę, wyższą niż detaliczna a pozostałe wziąłeś też z pały.
Nie wiem czemu piszesz że przedstawiasz chłodną kalkulację, jeśli robisz to nieuczciwie. Bo nie podajesz ceny za jaką mógłbyś kupić antidote jeśli pogadasz z chłopakami, ale w przypadku innych ram już wszystkie zniżki i oferty ujmujesz.
a porównujemy takie same ceny, inaczej o kant tyłka takie porównanie, więc patrząc na ceny detaliczne/katalogowe są takie:
Antidote alu - 9500zł
demo 2012 - 10799zł
banshee legend - 7790zł
transition około 7500zł z tego co pamiętam
reszty mi się nie chce sprawdzać - ale to są OFICJALNE CENY DYSTRYBUTORÓW.
Jasne że KAŻDĄ z tych ram możesz kupić taniej - ale do PORÓWNANIA musimy wybrać te same ceny bez manipulacji. Bo tak to każdą z tych ram można przedstawić jako najdroższą.
Więc proszę następnym razem nie manipuluj.
Ja nadal uważam że cena jest normalna i adekwatna do tego co prezentuje sobą rama i nie ma co płakać, że cena jest zaporowa.
Bo jeśli chcesz tą ramę do czegoś naprawdę porównać, szukaj raczej w Nicolai niż TR-450 na przykład

www.hcc-components.pl
www.hcc-components.pl
Musiałbym być chory na głowę, żeby oddać rocznego LL carboniaka za 5-6k.Cubus5 pisze: Chyba nikt sobie nie wyobraża że sprzeda LL Carbona używanego za 9k
Ten kto prognozuje taką utratę wartości na tej ramie widać, że nigdy jej na oczy nie widział, a już na pewno nie jeździł.
Znajomy jest właścicielem LL alu i miałem przyjemność na nim jeździc nie raz. Osobiście znam 4 osoby posiadające LL w tym jeden carbon. Moim zdaniem jest to najlepiej przyśpieszający full na jakim jeździłem, a jeździłem na wielu rowerach. Gdyby mnie było stać na carbona to na pewno kupułbym go. Tyle ode mnie.
Pozdro i bez spinki, świeta są

Antidote alu + DAMPER CC BD = 11 200 złluke_ pisze:Antidote alu - 9500zł
demo 2012 - 10799zł
Demo 2012 od razu z CC BD = 9 799 zł
Mówmy tu za ile można dostać, a nie o cenach dystrybutora, jak wspomniałeś, bo nie wierzę, żeby rowerowy dopłacał do demówek

no offence ale takie gdybanie jest g.. warte. Ty mozesz powiedizec,ze sie nie da kupic w cenie demo po rabacie,ja moge powiedziec ze sie da nawet ponizej ceny demowki,a prawda jest taka,ze jak ktos bedzie zainteresowany to sobie ustali cene i zapewne szacowne grono forumowiczow nigdy sie nie dowie za jaka cene rame mozna kupic-pozostanie to tajemnica pomiedzy firma a Kupujacym.i tyle.jak ktos ma zamiar kupic rame z tej polki to dzwoni,umawia sie a potem negocjuje,negocjuje i jeszcze raz negocjuje.Vin_OSW pisze:ale wątpię, żeby dojść do ceny