off_road pisze:Chyba powinien powstać temat o jakości tras w PL i bardzo konkretnymi wytycznymi i opiniami dla ewentualnych budowniczych z których nierzadko ludzie są po prostu niezadowoleni
Szczerze? Chyba nie lecialem w polszy jeszcze ani jednej hopy, ktora bylaby zrobiona z glowa czyt. nie lecialoby sie z niej od razu na morde, albo miala rozsadne ladowanie czy pasowala do reszty trasy (pomijam lokalne wyroby na ktorych smigam od czasu do czasu).
Wydaje mi sie, ze ludzie strugajacy te "twory" mysla sobie: "ok pierdolniemy tutaj sterte pozbijanych desek, **** z tym ze to nie ma ani profilu ani najazdu, najwyzej powiemy ze jest techniczna i zrobimy objazd dla leszczy".
A co do glownego watku, to nie czytalem artykulu, ale mam ramke 180 skoku bardzo "wstecznego" jak sie to tutaj okresla, zestrojony z nia damper i spokojnie moglbym cisnac na podobnej konstrukcji (geo + zawiecho), mniejszym rowerze typu corsair marque. Jak sie ma dobrze zestrojone zawiecho to nie trzeba 2 pak z przodu i z tylu.
Ale czego oczekiwac po polskich rajderach jak kolo podchodzi do mnie na parkingu pouginal poprzerabiany w kazdym mozliwym stopniu widel w miejscu i mowi ze jego (oryginal) pracuje tak samo chujowo lol [zeby bylo smieszniej, gosc nawet nie wsiadl na rower]. Albo podchodzi ziomek wazacy na oko z 60kg i mowi mi ze co to za ch**nia, ze twardo, ze damper muli i mam sobie u niego obadac jak powinno pracowac zawieszenie (co z tego ze waze w ekwipunku kolo setki i potrzebuje innych wartosci tlumienia). Kolejny przypadek, gosciu podjezdza do mnie i kumpla, przejezdza sie po parkingu, po czym stwierdza, ze mamy ******* zawiecho bo on ma przy wadze kolo 90kg ma najmieksze sprezyny w 8mkach i olej 2,5w i mu wybiera! Zawiecha powinna byc ustawiona tak zeby w miejscu praktycznie dobijac bo inaczej go rece bola! Pozniej zaczyna biadolic, ze nowki opony schwalbe mu w ogole nie trzymaja i ze badziewie straszne. Nic dziwnego jak kola nie maja zadnego docisku... Taka jest niestety wiekszosc polskich rowerzystow. Ci ludzie by zgineli na mniejszych rowerach nawet na niezbyt wymagajacych polskich trasach.