Witam. Mam pytanie TYLKO do użytkowników wymienionego wyżej roweru.
Prosze napiszcie jak Wam się ów sprzęt sprawuje. Chodzi mi tu o prace amortyzatora i tego jak hamują te tarczówki. Z góry dzięki.
Kona Scrap 2005
-
- Kontakt:
Ja mam Scrap 2004- od 2005 rózni się tylko amorem (ja miałem Marzocchi MZ Comp), blatami (u mnie było 22/32/rr) i obręczami (mam Sun Rims Sun Ditch Witch). Także na temat tych trzech komponentów się nie wypowiadam.
Ale co do reszty- jeździ mi się na nim baaardzo fajno:) Ramka robi wrażenie naprawdę porządnie wykonanej. Moi 4 kumple mają też takie Kony (Shred, Scrap i Stuff) i żaden nie ma problemów z tą częścią. Dwóch jeździ w Streecie i skacze meeega Stair Gapy i wszystko jest OK.
Co do hampli - są do dupy. Hamują kiedy same chcą a nie kiedy rider tego chce;) Jeżeli są choć leciuchno wilgotne w ogóle nie hamują. Lepiej je wymienić już przy kupnie bike'u i zaopatrzyć się np.: w Black Boxy (albo jak kto woli w Win Zipy) z tarczami 200 mm (przód) i 180 mm (tył).
Napęd też jest kapitalny- wytrzymał u mnie niesamowite katowanie. Korba jest super. Ale tu też warto zmienić jedną rzecz- pozbądź się przerzutki z przodu przy zakupie i kup napinacz. Często niestety spada łańcuch podczas skakania i ten element jest niezbędny.
Teraz części Kony (mostek, kiera, sztyca)- wsyzstko jest kapitalne- zero wygięć mimo ostrego katowania i spotkania z drzewem. Także to zostaw w spokoju.
Siodełko jets tez mega spoko- super szerokie (o klejnoty bądź spokojny;) i wygodne. Kumple mający inny sprzęt najbardziej podziwiają ten element;)
Także ogólnie Scrap to suuuper wybór. Jeżeli zmienisz te elemetny, które wspomniałem, to będzie super.
Ale co do reszty- jeździ mi się na nim baaardzo fajno:) Ramka robi wrażenie naprawdę porządnie wykonanej. Moi 4 kumple mają też takie Kony (Shred, Scrap i Stuff) i żaden nie ma problemów z tą częścią. Dwóch jeździ w Streecie i skacze meeega Stair Gapy i wszystko jest OK.
Co do hampli - są do dupy. Hamują kiedy same chcą a nie kiedy rider tego chce;) Jeżeli są choć leciuchno wilgotne w ogóle nie hamują. Lepiej je wymienić już przy kupnie bike'u i zaopatrzyć się np.: w Black Boxy (albo jak kto woli w Win Zipy) z tarczami 200 mm (przód) i 180 mm (tył).
Napęd też jest kapitalny- wytrzymał u mnie niesamowite katowanie. Korba jest super. Ale tu też warto zmienić jedną rzecz- pozbądź się przerzutki z przodu przy zakupie i kup napinacz. Często niestety spada łańcuch podczas skakania i ten element jest niezbędny.
Teraz części Kony (mostek, kiera, sztyca)- wsyzstko jest kapitalne- zero wygięć mimo ostrego katowania i spotkania z drzewem. Także to zostaw w spokoju.
Siodełko jets tez mega spoko- super szerokie (o klejnoty bądź spokojny;) i wygodne. Kumple mający inny sprzęt najbardziej podziwiają ten element;)
Także ogólnie Scrap to suuuper wybór. Jeżeli zmienisz te elemetny, które wspomniałem, to będzie super.
Siemka ja jestem uzytkowinikiem tego bika od 4 marca i doś mocno go katuje . Jesli chodzi o amor to trzeba z niego spuścic całe powietrze zeby fajnie chodzić bo jesli nie to chodzi jak mz comp z poprzedniego roku , też zależy od temperatury jak chodzi i od długości jazdy w danym dniu :) Następnie przękła mi oś w tylniej piaście po skoku z 5 metrowego dropu , chodz lodnowanie było pod duzym kątem , obrecze dostały by u mnie 7/10 duzy razy walołem nimi w kant londowania i dalej sie trzymają i mają minimalne centry ale to juz jest od początku od pierwszych schodzów . Hamulce są dupiate i chodzą gorzej niz vbreaki i prawąklamke złamałem po wywrotce z dopu gdy klamka uderzyła w kamień ( duzy kamień hehe). Wogule coś strzela ma w suporcie , jak narazie to bede zminiał 2 koła na duoble tracki na da bombie hs i potem amor na pika i kamule na hayesy magi a potem sie pomyśli o reszcie . Sorki za błedy i wogule za pierdolenie bez sensu
MUrcki BIkers :)
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=438859
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=438859