BUZER czy ZBROJA ??? (i jaka/jaki)
BUZER czy ZBROJA ??? (i jaka/jaki)
1.Zastanawiam sie co wybrac - buzer czy zbroje.
Buzery sa glownie uzywane w motocrossie a zbroje glownie w mtb - skad to sie wzielo ?
Jakie sa plusy i minusy obu rozwiazan
Modele ktore rozpatruje:
-wpierw buzery
2.axo doberman - buzer z dlugim kregoslupem i pasem nerkowym 600zl
zdj : 'przod' 'tyl'
3.ufo scorpion - buzer z ochrona na obojczyk pasem nerkowym,ochr.lokci 700zl
zdj : 'przod' 'przod na czlowieku' 'tyl na czlowieku' 'na czlowieku przod/tyl'
-a teraz zbroje
4.utika - podstawowy model ,plastikowe wzmocnienia 300zl
zdj : 'przod' 'przod na czlowieku' 'tyl'
5.axo protector jacket - zbroja na siatce,calkiem niezle wykonna,wyglada na flak jacket od rockgardn 600zl
6.axo protector jacket h - zbroja z dluzsza ochrona kregoslupa 700zl
zdj : 'przod i tyl'
7.axo safety tech - zupelnie jak przemalowana dainese,zajeb.ochr.kregoslupa -900zl
Ktora z nich najlepiej bedzie spelniac swoje zdanie w fr/dh?
Czy oplaca sie ladowac kase w wysokie modele (900zl to juz nawet lekko ponad moj limit)?
Moze macie jakies inne propozycje ?
w sumie chcialem brac od razu rockgardn ale troche by trzeba bylo czekac(usa :/) wiec najblizej mi z wyborem do axo protector,ale chetnie wezme pod uwage wasze doswiadczenie ze zbrojami przy wyborze
Buzery sa glownie uzywane w motocrossie a zbroje glownie w mtb - skad to sie wzielo ?
Jakie sa plusy i minusy obu rozwiazan
Modele ktore rozpatruje:
-wpierw buzery
2.axo doberman - buzer z dlugim kregoslupem i pasem nerkowym 600zl
3.ufo scorpion - buzer z ochrona na obojczyk pasem nerkowym,ochr.lokci 700zl
zdj : 'przod' 'przod na czlowieku' 'tyl na czlowieku' 'na czlowieku przod/tyl'
-a teraz zbroje
4.utika - podstawowy model ,plastikowe wzmocnienia 300zl
zdj : 'przod' 'przod na czlowieku' 'tyl'
5.axo protector jacket - zbroja na siatce,calkiem niezle wykonna,wyglada na flak jacket od rockgardn 600zl
6.axo protector jacket h - zbroja z dluzsza ochrona kregoslupa 700zl
zdj : 'przod i tyl'
7.axo safety tech - zupelnie jak przemalowana dainese,zajeb.ochr.kregoslupa -900zl
Ktora z nich najlepiej bedzie spelniac swoje zdanie w fr/dh?
Czy oplaca sie ladowac kase w wysokie modele (900zl to juz nawet lekko ponad moj limit)?
Moze macie jakies inne propozycje ?
w sumie chcialem brac od razu rockgardn ale troche by trzeba bylo czekac(usa :/) wiec najblizej mi z wyborem do axo protector,ale chetnie wezme pod uwage wasze doswiadczenie ze zbrojami przy wyborze
Sprzedalem Norco Shore ,zostala 'tylko' crossowka :)
Ja osobiście jeżdze w samym zółwiu i to porzyczanym od kumpla ;)
a z tego co podałeś to wzioł bym utike.
Kumpel ma, jest wygodna i nie narzeka (nie sprawdzał jej jakos extremalnie ale jakies szrowanie po ziemi juz byłu i luz). jedyny jej minus to to ze ta siatka dość łatwo się rozrywa. Inne moim zdaniem za drogie, nie dał bym tyle w protekcje! Wolał bym dołożyc na mocny sprzęt coby ino się nie wypierdalać przez niego ;)
a z tego co podałeś to wzioł bym utike.
Kumpel ma, jest wygodna i nie narzeka (nie sprawdzał jej jakos extremalnie ale jakies szrowanie po ziemi juz byłu i luz). jedyny jej minus to to ze ta siatka dość łatwo się rozrywa. Inne moim zdaniem za drogie, nie dał bym tyle w protekcje! Wolał bym dołożyc na mocny sprzęt coby ino się nie wypierdalać przez niego ;)
http://www.freeride.j.com.pl
http://tiny.pl/qr55 - w powietrzu :)
http://tiny.pl/qr55 - w powietrzu :)
bylo wiele razy -same topici a w srodku gowno,albo sie kloca ze A jest lepsze od B (rozmowa bez argumentow) albo A jest lepsze bo ja taka mam
chodzilo mi o to jakas porade, najpierw wybor miedzy buzeram a zbroja
a potem zeby polecic jakis model
jesli chodzi o 661 mialem ja na sobie i nie bardzo jestem zadowolony z oslony kregoslupa - bardzo miekka wydaje sie jak karton lub dykta, przymierzalem tez dainese i tu byla juz wielka zmiana ,super ochrona z tylu ale nie mam teraz kasy tyle,wiec do 900zl max i to chyba mega max :)
sprzet mam wiec nic dokladac nie bede, brakuje mi tylko zbroji do bezpiecznej jazdy
mozecie w ogole przejzec podane przez mnie modele ? pewnie o paru z nich nawet wczesniej nie wiedzieliscie
chodzilo mi o to jakas porade, najpierw wybor miedzy buzeram a zbroja
a potem zeby polecic jakis model
jesli chodzi o 661 mialem ja na sobie i nie bardzo jestem zadowolony z oslony kregoslupa - bardzo miekka wydaje sie jak karton lub dykta, przymierzalem tez dainese i tu byla juz wielka zmiana ,super ochrona z tylu ale nie mam teraz kasy tyle,wiec do 900zl max i to chyba mega max :)
sprzet mam wiec nic dokladac nie bede, brakuje mi tylko zbroji do bezpiecznej jazdy
mozecie w ogole przejzec podane przez mnie modele ? pewnie o paru z nich nawet wczesniej nie wiedzieliscie
BUZER:
plusy:
- przewiewny, nadaje się do np. streeta (mniejsze prędkości)
- lepiej chroni boki klatki
- niższa cena (zazwyczaj) niż w przyp. zbroi
minusy:
krótki żółw - brak solidnej ochrony pleców zwłaszcza odcinka lędźwiowego, (no chyba że kupisz AXO DOBERMANA),
- musisz dokupić ochraniacze nałokcie (które lubią się zsuwać przy glebie),
ZBROJA:
plusy:
- zintegrowane ochraniacze,
- długi żółw,
minusy:
- mało przewiewna (nadaje się głównie do zjazdów),
- nie chroni boków klaty,
- zazwyczaj wysoka cena
To tyle tak na gorąco.
:]
plusy:
- przewiewny, nadaje się do np. streeta (mniejsze prędkości)
- lepiej chroni boki klatki
- niższa cena (zazwyczaj) niż w przyp. zbroi
minusy:
krótki żółw - brak solidnej ochrony pleców zwłaszcza odcinka lędźwiowego, (no chyba że kupisz AXO DOBERMANA),
- musisz dokupić ochraniacze nałokcie (które lubią się zsuwać przy glebie),
ZBROJA:
plusy:
- zintegrowane ochraniacze,
- długi żółw,
minusy:
- mało przewiewna (nadaje się głównie do zjazdów),
- nie chroni boków klaty,
- zazwyczaj wysoka cena
To tyle tak na gorąco.
:]
niestety w moim miescie sklepy sa glownie nastawione na makrokesz i xc wiec nawet z ochraniaczami jest trudno
drugie niestety - jestem dosc chudy,180cm i 60kg ,taki chudzielec i dainese s bylo w sam raz a na allegro troche duze sa - jak nie L to XL :)
drugie niestety - jestem dosc chudy,180cm i 60kg ,taki chudzielec i dainese s bylo w sam raz a na allegro troche duze sa - jak nie L to XL :)
szkoda ze polski ebay jeszcez sie nie rozpedzil ,mozna tam znalezc takie cosutika + ochrona tylu z dainese
a tak serio to
ten model jest bardzo przemyslany
cos jak ufo scorpion z wieksza mozliwoscia regulacji
i chyba jeden z niewielu ochraniaczy na obojczyk jesli chodzi o zbroje
a tak serio to
ten model jest bardzo przemyslany
cos jak ufo scorpion z wieksza mozliwoscia regulacji
i chyba jeden z niewielu ochraniaczy na obojczyk jesli chodzi o zbroje
-
- Kontakt:
Podlaczajac sie do topicu to chcialbym sie zapytac czy ktos moze polecic jakis buzer - najwazniejsze w nim dla mnie jest ochrona barkow i obojczykow, bo mialem zlamany prawy obojczyk i zajebiscie trudno bylo go zlozyc przez co nie jest IDEALNIE ale jest dobrze, ale mam zajebiste obawy ze jak fikne przez kiere to przylutuje ff'em w ziemie, a potem barkiem i bedzie zabawa :/.
Czy buzery sixsixone (defendery) dadza rade? Interesuja mnie konkretnie te bo moze mialbym mozliwosc nabycia ich.
Nie chce zbroi.
Czy buzery sixsixone (defendery) dadza rade? Interesuja mnie konkretnie te bo moze mialbym mozliwosc nabycia ich.
Nie chce zbroi.
http://allegro.pl/show_item.php?item=47755891
-
- Kontakt:
http://www.jgsport.com.pl/ dystrybutor axo i scott'a na polske :)
klikasz na kategorie i masz ceny :) bylem przed chwila w jednym z dystrybutorow jgsports i czekam juz na dobermana
jesli chcesz potwierdzenie ceny - znajdz dobermana tutaj i napisz do nich maila http://www.motormarket.pl/ - dostana je za 1,5tygodnia
jesli chcesz potwierdzenie ceny - znajdz dobermana tutaj i napisz do nich maila http://www.motormarket.pl/ - dostana je za 1,5tygodnia