Jak rozpoznać że tarcza hamulcowa...
Jak rozpoznać że tarcza hamulcowa...
się zuzyła??Nie ma tu mowy o takim czymś jak w motorach czy w samochodach jak jakieś rowki na tarczy.Jak sprawdzić czy tarcza już nadaje sie do śmietnika :?
Pozdrower
Pozdrower
GG 3891303 www.bike-team.kwidzyn.pl
Czy tarcza jest zużyta zobaczysz po różnicy grubości piór i powierzchni gdzie przychodzą klocki. Ale żeby się zużyła tarcza, to musisz parę lat pojeździć, albo katować hamulec w błocie i śniegu. Przejedź palcem po piórze w kierunku zewnętrznym i jak wyczujesz "przejście" to znaczy, że tarcza już troche jest eksploatowana.
just gimme some weez
gimme some sunshine, one piece...
tzn. wiecie zapytałem tak z ciekawości bo moja tarcza XT w połączeniu z klockami accenta hamuje z takim dziwnym odgłosem. Z przodu mam tarcze grimecy 200 mm a z tyłu 160 XT i praca jest totalnie odmienna. Tył jakby jakaś tarka była taki odgłos jest, alebo jakbym piasek ciągle miał w klockach czy coś takeigo. Może to iwna klocków:?
GG 3891303 www.bike-team.kwidzyn.pl
LoneWolf - bo prędzej się ją pognie niż zetrze, co jednak nie wyklucza opcji, że jest to możliwe. Miałem styczność z Hayesami z 01 lub 02 u znajomego (z Bawarii), który tak ściachał hample, że rzeczywiście było czuć takie lekkie przejście. No ale on ma chatke w górach, wstaje o 06:00, wbija się na wyciąg, pogina na jakiś szczyt i 10km ciągle w dół. I tak codziennie prawie. Kompletów klocków mówi, że zjechal chyba z 15. W końcu Hot Chili z Monsterem i on 90kg to trochę waży. ;)
bloszek - bardzo możliwe, że to sprawa klocków. Jak w swoim HFX-9 starłem oryginalne klocki i założyłem Jagwire, to hample zrobiły się od razu 2 razy głośniejsze.
bloszek - bardzo możliwe, że to sprawa klocków. Jak w swoim HFX-9 starłem oryginalne klocki i założyłem Jagwire, to hample zrobiły się od razu 2 razy głośniejsze.
just gimme some weez
-
- Kontakt:
Przeciętnie producent zastrzega sobie że tarcza na powierzchni kontaktowej z klockami ma miec minimum 1,7mm. Zmierz suwmiarką. Im ciensza tarcza tym szybciej sie grzeje, gnie, a jak bedzie bardzo cienka to moze kliknac.
http://tablica.pl/oferta/rama-specialized-big-hit-fsr-1-rozmiar-m-stan-bdb-ID2AUgz.html#60bfe7734a;r:;s:
-
- Kontakt: