witam mam takie pytanie bo na paru filmach( np NWD 5) widziałem jak biker robi 180 lub baunego ze 180 itp i jedzie do tyłu bez pedałowania od czego to zalezy? od piasty suportu czy czego?? gdzie takie rozwiązanie można dostać? i w jakiej cenie??? słyszałem żę takie zastosowanie jest w bmx do fatlandu czy jakoś tak :D:D:D dzieki za odpowiedzi pozdrawiam
tez mnie to ciekawi ale jedynym rozwiazaniem jakie mi do glowy przychodzi to wlasnie specjalna piasta ale nie jestem pewnien wiec niech sie ktos wypowie kto jest pewien :p
piasta freecoaster, można kupic (drog0) albo przerobic (taniej) ale jak sie przewrobi jest jakaąs 1/6 obrotu zanim korba zaąłpie co do ruchu w przód przy kopnieciu
Jak bylem maly (ok 10-11lat) to mialem BMX'a, bez CONTRY - zupełna nowosc:D W USA to byl standart:D Wydaje mi sie ze tam byl prymitywny wolnobieg (z jednym trybem) i cos mi sie rypnęło... nie wiem co, ale chyba taki "dinks" blokujący piaste (powodujący ze sie korba kreci "na wstecznym")... i jak sie to stalo to mozna bylo robic numerki bez problemu na wstecznym - tylko ze mnie to wtedy nie rajcowalo, nie wiedzialem ze wogole do tego sluzy BMX:D Problem byl taki ze jak sie za mocno depnęło po pedałach to cos strzelało w piascie i pedałowałem w miejscu:P
Ale wydaje mis ie ze poprostu trzeba cos "wyjąć" ze zwykłej piasty i dac cos co nie bedezie jej blokowalo jadąc do tyłu, ale i nie spowoduje ze pedałująć nie ruszysz do przodu:P
Musisz miec freecoaster. Taka piasta jest dosyc droga inwestycja i raczej dostepna do BMX (jak masz tarcze to juz dupa). Mozna tez przerobic zwykla ale jezeli sie nie orjentujesz za bardzo w takich rzeczach to nie radze chyba ze na jakiejs starej piascie.
innym rozwiazaniem jest przerobic kasete i wrzucic jalowy bieg... zanim prezstaniesz pedalowac zrzucasz na ten bieg robisz te 180 czy cokolwiek chcesz zrobic i jedziesz do tylu bez pedalowania. potem trzeba tylko dowijke na hamulcu i wrzucic spowrotem bieg. kiedys korzystalem z takiego rozwiazania mimo wszystko zdaje egzamin trzeba sie tylko przyzwyczaic
piasta freecoaster . kolo ma w BMX ... ja na goralu pedaluje siedzac i tez daje rade ... a co do zastosowania owej piasty do bmx itp to juz nie wiem,,,a jeszcze koles mial w trialowce MONTY piaste QUANDO tez tak chadziala
bez pedałowania... to jeszcze można obie nogi zdjąć i jechać :D...a tak na serio...to da się robić to bez freecoastera - kręcąc do tyłu...tylko trzeba wyczuć :]
najlepszym rozwiązaniem jest bieg jałowy, jak to już ktoś wspominał. dawno temu jak jeszcze jeździłem z przerzutką to też takie coś miałem. rozbiera się kasetę, wyciąga jedną najmniej potrzebną zębatkę i zamiast niej wkłada się dodatkową podkładkę dystansową. później wystarczy wrzucic to przełozenie na którym brakuje zębatki i już można pedałować w obie strony. proste :)