pomocy!!!!!!!!!fizyka!!!!!!
pomocy!!!!!!!!!fizyka!!!!!!
a wiec mam maly problem bo mam zrobic zadanai z fizyki zeby mic 4 na koniec roku .... ale neisty ich nei potrafie rozwiazac:(SadSad licze ze ktos z forum jest zapalonym fizykiem i mi to rozwiaze Mr. Green
a wiec tak
1.napiecie blyskawicy wynosi 100 000 000 V,natezenie pradu 10 000 A,ladunek przenoczony przez blyskawice 20 C(kulabow) oblicz:
a) moc blyskawicy
b)prace przez nia wykonana
oblicz prace w kWh
2.zarowka o mocy 40 W stosowana w mieszkaniu ma w temperaturze pracy opor 1210 oma a zarowaka samochodowa o takiej samej mocy tylko 3.6 oma czy to mozliwe oblicz czy to prawda
3.spirala grzejnika maszynki elektrycznej o mocy 800W ma dlugosc 2 m. czy moc maszynki spadnie (jezeli tak to o ile) jezeli spirale przetniemy w polowie i wylaczymy do sieci tylko odcinek spirali o dlugosci 1 m?
bardoz prosze o pomoc i jak najszybsze zrobeinie zadan!!! bardzo prosze !!! jestem w stanei postawic wirtualne piwa Very Happy jestem w 3 gim i ta ocena jest bnardzo dla meni wazna!!!!!
a wiec tak
1.napiecie blyskawicy wynosi 100 000 000 V,natezenie pradu 10 000 A,ladunek przenoczony przez blyskawice 20 C(kulabow) oblicz:
a) moc blyskawicy
b)prace przez nia wykonana
oblicz prace w kWh
2.zarowka o mocy 40 W stosowana w mieszkaniu ma w temperaturze pracy opor 1210 oma a zarowaka samochodowa o takiej samej mocy tylko 3.6 oma czy to mozliwe oblicz czy to prawda
3.spirala grzejnika maszynki elektrycznej o mocy 800W ma dlugosc 2 m. czy moc maszynki spadnie (jezeli tak to o ile) jezeli spirale przetniemy w polowie i wylaczymy do sieci tylko odcinek spirali o dlugosci 1 m?
bardoz prosze o pomoc i jak najszybsze zrobeinie zadan!!! bardzo prosze !!! jestem w stanei postawic wirtualne piwa Very Happy jestem w 3 gim i ta ocena jest bnardzo dla meni wazna!!!!!
1.
a) R=U/J=100 000 000/ 10 000= 10 000
P=U*U/R= 100 000 000* 100 000 000/ 10 000=1 000 000 000 000
b)
W=U*J*t
3.
jeśli przetniemy spirale w połowie to jej opor sie zmniejszy R=k*l/s
k- opor właściwy przewodnika zalezy od rodzaju materiału
l- długośc przewodnika
s- przekroj poprzeczny przewodnika
wiec korzystajac ze wzoru na moc (P=J*J*R) dowiadujemy sie ze opor maleje ale natezenie rośnie ( ze wzoru J=U/R) wiec moc tej maszynki wzrasta!!
chyba dośc jasno wyjaśniłem:D
błedow zadnych chyba nie ma ale radze sprawdzić bo przez po roku mogłem coś zapomnieć:]
Pi3tr0 do akiej ty szkoły chodzisz ja miałem takie rzeczy dopieero w 2 LO!!! normalnie sie załamałem
a) R=U/J=100 000 000/ 10 000= 10 000
P=U*U/R= 100 000 000* 100 000 000/ 10 000=1 000 000 000 000
b)
W=U*J*t
3.
jeśli przetniemy spirale w połowie to jej opor sie zmniejszy R=k*l/s
k- opor właściwy przewodnika zalezy od rodzaju materiału
l- długośc przewodnika
s- przekroj poprzeczny przewodnika
wiec korzystajac ze wzoru na moc (P=J*J*R) dowiadujemy sie ze opor maleje ale natezenie rośnie ( ze wzoru J=U/R) wiec moc tej maszynki wzrasta!!
chyba dośc jasno wyjaśniłem:D
błedow zadnych chyba nie ma ale radze sprawdzić bo przez po roku mogłem coś zapomnieć:]
Pi3tr0 do akiej ty szkoły chodzisz ja miałem takie rzeczy dopieero w 2 LO!!! normalnie sie załamałem
http://forum.bikeaction.pl/viewtopic.php?p=21586#21586 jak ktos by mi jeszcze oblicyzl ten opur zastepczy bede wdzieczny (ten na samym dole przy rysunku)