co wy na to ??? czy ktos juz tego probowal i czy warto cos takiego robic ?? moze zrobi sie z tego sake ;D
Wino z ryżu
Kilogram ryżu wsypać do butli i zalać 8 litrami wody przegotowanej z 2.5 kg cukru (ostudzonej), dodając 120 g rodzynek i 7 dag drożdży.
Butlę zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i postawić w ciepłym pomieszczeniu na 15 dni.
Następnie zlać ostrożnie wino, zrobić karmel z 80 dag cukru (nie przypalić) i dodać do wina, aby nabrało barwy. Zostawić do sklarowania. Rozlać do butelek.
Wino z ryżu jest smaczniejsze i mocniejsze od owocowego.
moja kolezanka robilo, tylko ze zamiast stac okolo miesiaca w gasiorze stalo ponad 3 :D taki mozgojeb ze szok :D a bylo robione z wieeelu rzeczy i bylo dobre calkiem :p
Oj ja mam doswiadczenie z tym :D Strasznie mocne ;]
Zeby jakies super dobre to bylo to nie powiem. Ale po tescie 2 winek innych domowej produkcji nie robilo mi juz to wielkiej roznicy ...
Pozdrawiam
Na ziemniakach jakąś samogone nie raz piłem, ale składu nie znam, ale moocne, smakiem dostatecznie, ale znak szczególny jak w jakimś zamkniętym pomieszczeniu nawet dużym otworzysz butelke to każdy poczuje ten szczególny zapach tego wykwitnego napoju.