Odległość między hopami w rytmie
Odległość między hopami w rytmie
Chcemy zrobić z kumplami wreszcie w miarę porządny dirt. Na początek trzy stoliki w rytmie. Tak 5 metrów długości każdy (od początku wybicia do końca lądowania).
I teraz pytanie:
<-------------->
Jak powinna być odlęgłość pomiędzy kolejnymi jumpami?
......................................................<-------------->
Najbardziej wartościowe będą dla mnie wypowiedz osób dużo skaczących na dircie (chyle czoła).
I teraz pytanie:
<-------------->
Jak powinna być odlęgłość pomiędzy kolejnymi jumpami?
......................................................<-------------->
Najbardziej wartościowe będą dla mnie wypowiedz osób dużo skaczących na dircie (chyle czoła).
w sumie to też troszke zależy od lądowania, co do tego pionowego lądowania to chciałbym to zobaczyć :D
luknij tutaj jak są hopy toru DS w rytmie : http://www.pinkbike.com/modules/photo/? ... age=225893
i na pinkbike w dziale Dirt Jumping poszukaj dirtów w rytmie najlepiej z jakimś rowerem obok aby porównać odległość między opami w dł. roweru
a tak na oko to chyba 2.5-3 dł. roweru od końca lądowania do początku wybicia
luknij tutaj jak są hopy toru DS w rytmie : http://www.pinkbike.com/modules/photo/? ... age=225893
i na pinkbike w dziale Dirt Jumping poszukaj dirtów w rytmie najlepiej z jakimś rowerem obok aby porównać odległość między opami w dł. roweru
a tak na oko to chyba 2.5-3 dł. roweru od końca lądowania do początku wybicia
niepisana norma na euroejskich i switowych contestach bmx jest taka ze: "odległosc pomiedzy lipem(szczytem,czubkiem) Ladowania do pierwszej hopy a lipem Wybicia drugiej ma byc 2X większa niż odległosci pomiedzy lipem Wybicia pierwszej hopy a lipem Ladowania drugiej hopy"
ale sa to normy "contestowe"..co oznacza ze odległosc ta jest zwiekszona..dla ułatwienia ogarniecia sie przed druga hopką....
hopki "trialsowe" maja odległosci mnijesze.o ile ciezko powedziec..ale jesli robiecie hopy ok.5 metrów czyli 15 feetów to doległosc do powinna byc niewieksza niz 15feetów,
ja u siebie ma 19 pomiedzy hopami....a pierwsza ma długosc 14/15....
wiadomi o mnije tym trudniej...ale tym lepszym sie stajesz dirt jumperem....
mysle za warto zrodlic mozliwe mały odstep....
pamietajcie tez zeby nie robic plaskiego fragmentu pomiedzy poszczegulnymi hopami.
niech ladowanie płynie przechodzi w wybicie.....
nie to bedzie jak miska,......... wypałaszczajaca sie na srodku i płynnie przechodzaca w pion na brzegach ( w tym przypadku bedzie to ladowanie i nastepne wybicie)
mam nadzije ze sie wam uda
pozdro
ale sa to normy "contestowe"..co oznacza ze odległosc ta jest zwiekszona..dla ułatwienia ogarniecia sie przed druga hopką....
hopki "trialsowe" maja odległosci mnijesze.o ile ciezko powedziec..ale jesli robiecie hopy ok.5 metrów czyli 15 feetów to doległosc do powinna byc niewieksza niz 15feetów,
ja u siebie ma 19 pomiedzy hopami....a pierwsza ma długosc 14/15....
wiadomi o mnije tym trudniej...ale tym lepszym sie stajesz dirt jumperem....
mysle za warto zrodlic mozliwe mały odstep....
pamietajcie tez zeby nie robic plaskiego fragmentu pomiedzy poszczegulnymi hopami.
niech ladowanie płynie przechodzi w wybicie.....
nie to bedzie jak miska,......... wypałaszczajaca sie na srodku i płynnie przechodzaca w pion na brzegach ( w tym przypadku bedzie to ladowanie i nastepne wybicie)
mam nadzije ze sie wam uda
pozdro
http://www.pinkbike.com/photo/?op=list&function=myphotos&photouserid=160013
tfu kurwa powaliłem jedna cyfre
"ale sa to normy "contestowe"..co oznacza ze odległosc ta jest zwiekszona..dla ułatwienia ogarniecia sie przed druga hopką....
hopki "trialsowe" maja odległosci mnijesze.o ile ciezko powedziec..ale jesli robiecie hopy ok.5 metrów czyli 15 feetów to doległosc do powinna byc niewieksza niz 15feetów, "
oczywiscie ostatnia licza jaka podaje to nie 15 f tylko 25F
czyli troche minije niz 2x długosc hopy..czyli 2x15
a co do tej foty to ona nic nie pokazuje nie ma tam nic w rytmie...
"ale sa to normy "contestowe"..co oznacza ze odległosc ta jest zwiekszona..dla ułatwienia ogarniecia sie przed druga hopką....
hopki "trialsowe" maja odległosci mnijesze.o ile ciezko powedziec..ale jesli robiecie hopy ok.5 metrów czyli 15 feetów to doległosc do powinna byc niewieksza niz 15feetów, "
oczywiscie ostatnia licza jaka podaje to nie 15 f tylko 25F
czyli troche minije niz 2x długosc hopy..czyli 2x15
a co do tej foty to ona nic nie pokazuje nie ma tam nic w rytmie...
http://www.pinkbike.com/photo/?op=list&function=myphotos&photouserid=160013
http://www.bikeboard.com/archiwum.php?art=1125
tutaj macie wszystko:) tak mi sie przypomniało że kiedysto tam widzałem:P
tutaj macie wszystko:) tak mi sie przypomniało że kiedysto tam widzałem:P
alez Fat pigu pamietaj ze chlopaki pewnie beda latac na takich rowerach jak ja niz jak ty wiec : dajcie troszke wiecej odstepu bo amor wam sie zlozy i dupa z latania...
co do pionowych ladowan to przy tempach sa one bardzo wazne!! zeby nie stracic predkosci... a co do reszty to fat pig ma racje.
co do pionowych ladowan to przy tempach sa one bardzo wazne!! zeby nie stracic predkosci... a co do reszty to fat pig ma racje.
www.hcfr.pl !!
Tak, będziemy oczywiście latać na moutainbikach.
W ogóle bardzo wam dziękuje za przemyślane odpowiedzi.
Lądowanie oczywiście musi być strome, ale nie tak jak wybicie. Tego by się nie dało latać!
A z tym lądowaniem wyższym od wybicia to sam nie wiem. Zastanawiam się. Bo w sumie dlaczego tak by miało być lepiej?
W ogóle bardzo wam dziękuje za przemyślane odpowiedzi.
Lądowanie oczywiście musi być strome, ale nie tak jak wybicie. Tego by się nie dało latać!
A z tym lądowaniem wyższym od wybicia to sam nie wiem. Zastanawiam się. Bo w sumie dlaczego tak by miało być lepiej?