32, 36 TO SAMO CZY JEDNAK COŚ INNEGO??

spacerowicz
Kontakt:

32, 36 TO SAMO CZY JEDNAK COŚ INNEGO??

Post autor: spacerowicz »

wiem że ten temat przemykał gdzieś tam na forum ale odpowiedzi nie były moim zdaniem wystarczająco jasne.

czy koło na 32 szprychach jest zauważalnie słabsze od takiego samego zestawu na 36 szprychach(jeśli obręcz jest mocna np. Double Track)???

słyczałem historie o jakiś osłabiających kżyrzch itp. jak jest w praktyce?? liczę na zdanie ludzi którzy to sprawdzili a nie teoretyczne rozważania. z góry dzięki za konkretne odpowiedzi.

szosa rządzi reszta błądzi...
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

nie dobry zaplot i nie ma znaczenie ( deemaxy sa np pod 28 ... ) wszystko zalezy tez od jakosci uzytych czesci , skladajac na tych samych np double track , championy i ta sama piasta na pewno kola 32 bedzie slabsze ale roznica bedzie naprawde mala na tyle ze nie ma cos sie tym przejmowac ( nie mowiac o tym ze zbyt sztywne kolo pierdolnie a nie sie wygnie i nawet nie wycentrujesz ale to tak ot ;] )
www.mm-foto.pl
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

Mam z tyłu 32 szprychy na DT i koło niepowiem, jest mocne, ale caszami gubi szprychy...jak mam je rok to w sumie 5-6 się urwało, ale oczywiście uzupełniałem braki :) Bez jednej jest jeszcze proste, ale bez dwóch to już problem większy :P Ja jednak polece 24' i 36 szprych :D
http://dhcyc.pinkbike.com
jozekrj
Kontakt:

Post autor: jozekrj »

a ja polece 48h na 20"

a tak naprawde to niema wielkiej roznicy wszystko zalezy od obreczy ,szprych i piasty(srednicy kołnierzy i szerokosci miedzy nimi)
ODPOWIEDZ