Kaseta - 8 zębatek
Kaseta - 8 zębatek
Siema!! Mam zamiar kupić sobie kasetę, tak jak w opisie na 8 zębatek pod przeżutkę Shimano Alivio. Nie za bardzo się oriętuję ponieważ składam swój pierwszy rower. Co mi polecicie?? Zastanawiałem się nad kasetą o tej samej nazwie co przeżutka, ale jak już wyżej napisałem nie znam sie. Bardzo was proszę o pomoc. Za odp. wielkie dzięki. ***Wesołych Świąt**
-
- Kontakt:
ja osobiście jeżdże na alivio (już 3 taka kaseta) i nie jest źle tylkoże łańcuchy wymieniam, ale da sie na tym przejechać ok 4-6k km, jeśli jesteś lekki to polecam srama 5, bo to co nieco odciąży Twój rower jeśli jesteś w miare lekki, bo pod cięższymi bikerami gną się największe zębatki, tu masz linka do tanich zestawów kaseta+łańcuch http://www.mkbike.com.pl/ (niestety teraz im serwer nie działa i nie moge dać dokładniejszego ale kaseta z łańcuchem wychodzi 85zł),
nie kupuj nic pokroju: sunrace,suntour, ventura ,bo wyrywa z nich ząbki
ps:czytałem że łańcuch 9speed będzie współdziałał z kasetą 8 biegów, ale nie sparwdzałem tego
nie kupuj nic pokroju: sunrace,suntour, ventura ,bo wyrywa z nich ząbki
ps:czytałem że łańcuch 9speed będzie współdziałał z kasetą 8 biegów, ale nie sparwdzałem tego
1. kaseta sram 5.0 + łańcuch pc-48/58
2. kaseta alivio + alivio
miałem obydwa zestawy i z obydwu jestem zadowolony.....
co do zestawu pierwszego.......SRAM jest ogólnie bardziej sztywny( przynajmniej jeżeli chodzi o łańcuchy) przez co bardziej żywoty ( nie dotyczy użytkowników napinaczy) ale też jest troszkę mniej płynna zmiana biegów
zestaw drugi....kaseta jest podobnej wytrzymałości co sram5.0 ale napewno zdecydowanie tańsza....łańcuch shimano jest bardziej elastyczny co owocuje lepszą i bardziej płynną zmianą biegów ale i krócej taki łańcuch pociągnie....
podobno fachowcy nie polecają mieszać tych dwóch firm ale osobiście mam kasetę alivio i łańcuch pc-48...i ładnie to pracuje
aha....nie kupuj byle jakiego łańucha bo zaraz Ci sie rozciągnie i zacznie przeskakiwać.....myslę że takie minimum to shimano alivio/sram pc-48
2. kaseta alivio + alivio
miałem obydwa zestawy i z obydwu jestem zadowolony.....
co do zestawu pierwszego.......SRAM jest ogólnie bardziej sztywny( przynajmniej jeżeli chodzi o łańcuchy) przez co bardziej żywoty ( nie dotyczy użytkowników napinaczy) ale też jest troszkę mniej płynna zmiana biegów
zestaw drugi....kaseta jest podobnej wytrzymałości co sram5.0 ale napewno zdecydowanie tańsza....łańcuch shimano jest bardziej elastyczny co owocuje lepszą i bardziej płynną zmianą biegów ale i krócej taki łańcuch pociągnie....
podobno fachowcy nie polecają mieszać tych dwóch firm ale osobiście mam kasetę alivio i łańcuch pc-48...i ładnie to pracuje
aha....nie kupuj byle jakiego łańucha bo zaraz Ci sie rozciągnie i zacznie przeskakiwać.....myslę że takie minimum to shimano alivio/sram pc-48
Może jeśli nie skracałeś tego łańcucha i go nie zakładałeś to będziesz mógł wymienić go w jakimś sklepie na ósemkowy. Jesli chciałbyś go zostawić to po pierwsze musiałbyś kupić kasetę na 9, a po drugie manetki na 9. Ale ja jestem za opcją nr jeden, bo od lat jestem zwolennikiem napędu ósemkowego. Tak jak większość napisała - kaseta sram 5.0.
http://img134.imageshack.us/img134/3203/1ffbb5e0ac.jpg