WYCENA RAMY DO DH (MARIN)

DonJuan
Kontakt:

WYCENA RAMY DO DH (MARIN)

Post autor: DonJuan »

Ile byscie dali za taką ramke http://www.brockmcnally.com/albums/albu ... .sized.jpg

Jest to Marin Team DH. Ile byscie za taka zaplacili? Stan bardzo dobry. Kilka standardowych zarysowan, nic ponad to. Z tlumikiem FOX Vanila RC. Rocznik 2002. Skok bodajze 160-240mm.

Mam okazje kupic, ale chcialbym sie dowiedziec ile sadzicie, ze jest warta. Być moze uratujecie mnie od niepotrzebnego wyrzucenia kasy w bloto.

Dzieki z gory
cyc

Post autor: cyc »

nic, bo to gówno
MaxDamageDA
Kontakt:

Post autor: MaxDamageDA »

Otoz to. Ramka jest strasznie degresywna jak ustawiona na 240.

Dokladnie tak wygladal moj dm fr 2.0 po wsadzeniu takiego samego foxa rc, ta sama dlugosc. skoku na papierze tyz 240 i co z tego...

Fajna fota i fajna jama ;]

Fogle widze przebijamy sie na godziny pisania postow, nio i wreszcie zegar dziala :ASD
www.street-roulette.pl | www.ovb.pl | www.rowerowy.com
DonJuan
Kontakt:

Heh, no chyba jednak dobrze ze zapytalem :) bo w takim razie chyba zrezygnuje z zakupu. Dzieki za opinie. Jesli ktos ma jakies inne lub podobne zdanie na temat ramki prosilbym o post, bowiem chcialbym sie utwierdzic w przekonaniu, ze slusznie postąpie nie kupujac tego... no :)
radacz
Kontakt:

Post autor: radacz »

DonJuan gdzie i za ile mozesz kupic ta rame? prosze napisz mi na maila radacz@tlen.pl pozdro :)
www.grawitacyjny.pl - free przesyłka od 300zł!
Aerozine - mega lekkie stery i korby!
konex
Kontakt:

Post autor: konex »

Moim zdaniem ramka całkiem całkiem, zależy też za jaką kasę.
MaxDamageDA
Kontakt:

Nie jest fajna, nawet za 500zl nie jest. Na cholere ci duzo skoku , ktory masz tylko na kartce ;/

Degresywna zawiecha to najgorsze co moze byc w fullu.

Mniej juz denerwuje sztywniak.
Sulring
Kontakt:

Post autor: Sulring »

Max napisz kiedys co znaczy ta twoja degresje progresja itp :D oki :)
Ssij pento
MARIO
Kontakt:

Post autor: MARIO »

progresja to znaczy ze na kazdy cm wiecej sila nacisku wzrasta a degresja ze maleje
DonJuan
Kontakt:

Ok. Zrezygnowalem z zakupu.

A czy ktos moglby mi powiedziec czy warto kupic NICOLAI LAMBDA z roku 2004? Ile jest waszym zdaniem warta taka ramka w stanie idealnym? Wraz ze sterami dobrymi i FOX-em Vanilla RC

Bede wdzieczny za pomoc
kyrys
Kontakt:

Post autor: kyrys »

na samą nazwe niicolai przechodza mnie ciarki (z powodu ceny)
http://www.pinkbike.com/photo/1335585/
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

Jeżeli ten nico jest w stanie idealnym, to nawet się nie zastanawiaj.

Miałem przyjemność pobujać się na takiej ramce na targach w kato dość dawno temu. wg mnie zawieszenie pracuje wyśmienicie, a rama fajnie się prowadzi.

A Marin - brzydal.

Co do kolegi, który pytał o progresję i degresję:

1) otóż sprawa polega na tym, że wykres stosunku siły nacisku do ugięcia dampera w przypadku gdy rama nie ma liniowej charakterystyki, jest krzywą. Jeżeli krzywa jest schodzi nad wykres liniowy, to rama jest progress, a jeżeli pod wykres liniowy, to degress.

2) w ramie progresywnej w trakcie uginania zawieszenia przełożenie skoku koła na damper maleje, a w ramie degresywnej rośnie.

3) w ramie progresywnej w trakcie uginania zawieszenia siła z jaką należy działać na koło rosnie szybciej, niż wynikałoby to z liniowej charakterystyki przy średnim przełożeniu ramy, a w ramie degresywnej rośnie wolniej.

Sry, ze tak zamotałem, ale chciałem to wytłumaczyc raz, a porządnie, a przy odrobinie wyobraźni bez problemu załapiecie o co biega.

A że nie jest dosłownie tak jak napisał Mario, świadczy to, że gdyby wraz z postępem ugięcia siła malała, to dobiłbyś zawieszenie jdną ręką, bo czym mocniej ugięta tym mniej siły ;)
liniówka wtedy przy odpowiednim obciążeniu tez dobiegła by do końca, dopiero progress wymagałby wzrostu sił.

tyle. miłego myślenia :]
DonJuan
Kontakt:

Jaca A ile myslisz jest taka ramka warta okolo? Zebym nie przepłacił...
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

1-2 roczny nico? W sumie Max będzie bardziej zorientowany, ja myślę, że 3-4tyś
MaxDamageDA
Kontakt:

Ja uwazam ze nawet 4500.

Fox rc to nie jakas rewelka, ale jest bardzo trwaly.

Mam teraz Karpiela disco volante z avalanchem i sterami stalowymi chris kinga, za 4500, to raczej przebija mocno ta lambde ( choc ta tez jest dobra, i ma duzo ustawien! ) . Karpiel ma wiecej skoku nio i damperem kasuje lambde.
ODPOWIEDZ