jak zdjac opone??
jak zdjac opone??
witam mecze sie juz pol godziny i nie moge zdjac moze ktos wie jak sciaga sie opony:P
nie dobijaj mnie... czasem to ciezko idzie ( szeroka obrecz , opona itp ) ale z pomoca lyzek tudziez innego podobnego skomplikowanego urzadzenia da sie to szybko i sprawnei zrobic , w 30 minut dzis caly rozebralem a ty z opona sie tyle meczysz ? :D
podwaz czyms w jednym miejscu , w drugim tak samo i przesuwaj po obreczy , opona powinna zaczac schodzica po kawalku - ja mialem pedzelki do malowania i tym podwazylem ;] byle nis ostrego i z wyczuciem zeby nie pociac nic
podwaz czyms w jednym miejscu , w drugim tak samo i przesuwaj po obreczy , opona powinna zaczac schodzica po kawalku - ja mialem pedzelki do malowania i tym podwazylem ;] byle nis ostrego i z wyczuciem zeby nie pociac nic
www.mm-foto.pl
-
- Kontakt:
najmniejszy obwod obreczy jest na srodku, wez ta drotowke opony, scisnij palcami zeby znajdowala sie na srodku obreczy, wtedy jest wiecej miejsca i bez problemu kazda oponke sie zdejmuje :)
najlepiej jak w kilka osob ta drotowke przyczymiecie, zeby na srodku byla, samemu, ciezko...
najlepiej jak w kilka osob ta drotowke przyczymiecie, zeby na srodku byla, samemu, ciezko...
Lubie przeszkody,ktore nie byly budowane z mysla o jezdzie na rowerze
STREET to tylko BMX
STREET to tylko BMX
Ja w serwisie rowerowym pracując 6 lat to chyba tylko ze 2 razy użyłem jakichś narzędzi do tego. stawiasz koło na ziemi, przydeptujesz obręcz butem, łapiesz za opone u góry dwiema łapami, naciągasz ile wlezie do góry i nie puszczaqjąc wyginasz od siebie przechylając przez obręcz i potem jak już przechyliłeś to ciśniesz obiema łapami ile wlezie do dołu trzymając cały czas za wierzch opony, jak zeskoczy to przesuwasz łapy niżej az cała zejdzie. w mojej wieloletniej praktyce ta metoda była optymalna. nawet najbardziej zgrzybiałe i sparciałe opony z zardzewiałych obręczy zdejmowałem bez problemu. a jak mimo to problem masz to posmaruj czymś śliskim brzeg opony lub rant obręczy np. wodą z mydłem.
Rząd cię olewa? Straciłeś żonę? Przestań pier..... pompuj oponę :)
pitikuku => to chyba nie miales klienta z Nokianem NBX, najlepiej na obreczy DM24 :D
Znam ten bol, bo o ile wszystkie opony, z jakimi mialem do czynienia zdejmowalo sie bez problemu (albo palcami, albo tak, jak pisali - jedna lyzka w miejscu, druga jedzie po obwodzie), to NBXa bez kilkunastominutowych bojow i bez uzycia ogromnego srubokreta (oczywiscie nie polecam, bo mozna uszkodzic detke - ja naprawde nie mialem wyboru) nie udalo mi sie zdjac...
Kluczem sa dobre lyzki - np. bardzo polecane sa Pedrosy (te zolte), mi sie tez dobrze korzystalo z Authorow. Absolutnie tragiczne i niewarte zadnej kasy sa za to niebieskie Park Toole.
I taktyka:
- jedna lyzke musisz wlozyc i - co gorsze - stargac nia opone z obreczy. Po wsunieciu "stopki" opony na srodek obreczy jest to zawsze wykonalne. Lyzke zahaczasz o szpryche
- jakies 15-20 cm dalej probujesz zrobic to samo. Jak sie za cholere nie da, sprobuj blizej. Jak tez sie nie da, pomoz sobie srubokretem (im wiekszy, tym lepszy, na wszelki wypadek dobrze, jesli nie ma ostrych krawedzi, wiec najlepsze sa jakies stare)
- jesli jestes blizej polamania lyzek, srubokreta i pokrzywienia kola, niz zdjecia opony, posmaruj krawedz obreczy Ludwikiem, czy po prostu woda z mydlem (jak masz tarcze, to mozesz tez uzyc smaru, ale po co)
Jak polaczysz te 3 punkty, nie ma takiej mozliwosci, zeby opona nie zeszla.
Znam ten bol, bo o ile wszystkie opony, z jakimi mialem do czynienia zdejmowalo sie bez problemu (albo palcami, albo tak, jak pisali - jedna lyzka w miejscu, druga jedzie po obwodzie), to NBXa bez kilkunastominutowych bojow i bez uzycia ogromnego srubokreta (oczywiscie nie polecam, bo mozna uszkodzic detke - ja naprawde nie mialem wyboru) nie udalo mi sie zdjac...
Kluczem sa dobre lyzki - np. bardzo polecane sa Pedrosy (te zolte), mi sie tez dobrze korzystalo z Authorow. Absolutnie tragiczne i niewarte zadnej kasy sa za to niebieskie Park Toole.
I taktyka:
- jedna lyzke musisz wlozyc i - co gorsze - stargac nia opone z obreczy. Po wsunieciu "stopki" opony na srodek obreczy jest to zawsze wykonalne. Lyzke zahaczasz o szpryche
- jakies 15-20 cm dalej probujesz zrobic to samo. Jak sie za cholere nie da, sprobuj blizej. Jak tez sie nie da, pomoz sobie srubokretem (im wiekszy, tym lepszy, na wszelki wypadek dobrze, jesli nie ma ostrych krawedzi, wiec najlepsze sa jakies stare)
- jesli jestes blizej polamania lyzek, srubokreta i pokrzywienia kola, niz zdjecia opony, posmaruj krawedz obreczy Ludwikiem, czy po prostu woda z mydlem (jak masz tarcze, to mozesz tez uzyc smaru, ale po co)
Jak polaczysz te 3 punkty, nie ma takiej mozliwosci, zeby opona nie zeszla.
Wooyek nie zogodze się z tobą odnośnie łyżek parktool'a....używam ich częśto i sprawują się świetnie....sztywne nie wyginają sie...oczywiście te pedrosa też są świetne......co do zdjemowania opon......"super" też się ściąga z jakiej kolwiek obręczy niejąką oponkę NINJA DH.....ta opona mnie poprostu dobija jak mam ją komuś ściągnąć
Drakon-kr => jakie masz opony? Bo do sciagania pierwszych lepszych gum Park Toole sa ok. Ale w takich warunkach kazde lyzki sa ok (z kuchennymi wlacznie). Ja moje przetestowalem doglebnie, na kilku rodzajach opon (nie tylko MTB, ktore jednak byly oczywiscie najgorsze), konczac na NBX-ach, na ktorych praktycznie polegly. Co prawda nie pekly (choc co chwile mialem wrazenie, ze to zrobia, bo wyginaly sie juz o ok. 30 stopni i material od naprezen robil sie bialy), ale te "dziubki" wchodzace pod opone tak sie wygiely, ze teraz praktycznie ich nie ma - zdjecie nimi twardej opony jest zupelnie niemozliwe.
Zreszta jak prosilem o jakies cenne rady do walki z NBX-ami na grupie pl.rec.rowery, to jedna z pierwszych bylo: "wywal Park Toole" :P
Zreszta jak prosilem o jakies cenne rady do walki z NBX-ami na grupie pl.rec.rowery, to jedna z pierwszych bylo: "wywal Park Toole" :P
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt: