jak zdjac opone??

Marcal
Kontakt:

jak zdjac opone??

Post autor: Marcal »

witam mecze sie juz pol godziny i nie moge zdjac moze ktos wie jak sciaga sie opony:P
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

nie dobijaj mnie... czasem to ciezko idzie ( szeroka obrecz , opona itp ) ale z pomoca lyzek tudziez innego podobnego skomplikowanego urzadzenia da sie to szybko i sprawnei zrobic , w 30 minut dzis caly rozebralem a ty z opona sie tyle meczysz ? :D

podwaz czyms w jednym miejscu , w drugim tak samo i przesuwaj po obreczy , opona powinna zaczac schodzica po kawalku - ja mialem pedzelki do malowania i tym podwazylem ;] byle nis ostrego i z wyczuciem zeby nie pociac nic
www.mm-foto.pl
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

Post autor: 3,143k4r2 »

wkladasz 2 lyzki do opon obok siebie z tej samej strony , podwazasz opone, jedna lyzke trzymasz w 1 miejscu a druga np prawa przeciagasz po obwodzie obreczy i automatycznie zdejmujesz opone. nie umiem prosciej wytlumaczyc :)
n0 ridE n0 fUN
> Zielony <
Kontakt:

Post autor: > Zielony < »

najmniejszy obwod obreczy jest na srodku, wez ta drotowke opony, scisnij palcami zeby znajdowala sie na srodku obreczy, wtedy jest wiecej miejsca i bez problemu kazda oponke sie zdejmuje :)
najlepiej jak w kilka osob ta drotowke przyczymiecie, zeby na srodku byla, samemu, ciezko...
Lubie przeszkody,ktore nie byly budowane z mysla o jezdzie na rowerze
STREET to tylko BMX
Marcal
Kontakt:

Post autor: Marcal »

no robie tak i nic nie moge nawet tej lyzki pophac;/
pitikuku
Kontakt:

Post autor: pitikuku »

Ja w serwisie rowerowym pracując 6 lat to chyba tylko ze 2 razy użyłem jakichś narzędzi do tego. stawiasz koło na ziemi, przydeptujesz obręcz butem, łapiesz za opone u góry dwiema łapami, naciągasz ile wlezie do góry i nie puszczaqjąc wyginasz od siebie przechylając przez obręcz i potem jak już przechyliłeś to ciśniesz obiema łapami ile wlezie do dołu trzymając cały czas za wierzch opony, jak zeskoczy to przesuwasz łapy niżej az cała zejdzie. w mojej wieloletniej praktyce ta metoda była optymalna. nawet najbardziej zgrzybiałe i sparciałe opony z zardzewiałych obręczy zdejmowałem bez problemu. a jak mimo to problem masz to posmaruj czymś śliskim brzeg opony lub rant obręczy np. wodą z mydłem.
Rząd cię olewa? Straciłeś żonę? Przestań pier..... pompuj oponę :)
Psyke
Kontakt:

Post autor: Psyke »

Marcal A spuściłeś powietrze z dętki??? :DDDD
http://www.pinkbike.com/photo/1277425/ auć :/
Wooyek
Kontakt:

Post autor: Wooyek »

pitikuku => to chyba nie miales klienta z Nokianem NBX, najlepiej na obreczy DM24 :D

Znam ten bol, bo o ile wszystkie opony, z jakimi mialem do czynienia zdejmowalo sie bez problemu (albo palcami, albo tak, jak pisali - jedna lyzka w miejscu, druga jedzie po obwodzie), to NBXa bez kilkunastominutowych bojow i bez uzycia ogromnego srubokreta (oczywiscie nie polecam, bo mozna uszkodzic detke - ja naprawde nie mialem wyboru) nie udalo mi sie zdjac...

Kluczem sa dobre lyzki - np. bardzo polecane sa Pedrosy (te zolte), mi sie tez dobrze korzystalo z Authorow. Absolutnie tragiczne i niewarte zadnej kasy sa za to niebieskie Park Toole.

I taktyka:
- jedna lyzke musisz wlozyc i - co gorsze - stargac nia opone z obreczy. Po wsunieciu "stopki" opony na srodek obreczy jest to zawsze wykonalne. Lyzke zahaczasz o szpryche
- jakies 15-20 cm dalej probujesz zrobic to samo. Jak sie za cholere nie da, sprobuj blizej. Jak tez sie nie da, pomoz sobie srubokretem (im wiekszy, tym lepszy, na wszelki wypadek dobrze, jesli nie ma ostrych krawedzi, wiec najlepsze sa jakies stare)
- jesli jestes blizej polamania lyzek, srubokreta i pokrzywienia kola, niz zdjecia opony, posmaruj krawedz obreczy Ludwikiem, czy po prostu woda z mydlem (jak masz tarcze, to mozesz tez uzyc smaru, ale po co)

Jak polaczysz te 3 punkty, nie ma takiej mozliwosci, zeby opona nie zeszla.
Szczep
Kontakt:

Post autor: Szczep »

Bleh.. mój zestaw najgorszych opon+obreczy:
- Specializedy Rollery zdejmować z DoubleTracka. dlugo szło. :/

Hehe. Psyke102 - też o tym pomyslałem. :P
[url=http://images2.fotosik.pl/215/cc7232081b005fca.jpg]..na nowej miejscówce.[/url]
siwy-84
Kontakt:

Post autor: siwy-84 »

ja sciagne kazda opone dwoma srubokretami, dwoma imbusami, dwoma kluczami plaskimi rowerowymi, lyzkami, zalezy co mam pod reka i nie ma takiej opony kturej bym nie sciagnal
Dragon-kr
Kontakt:

Post autor: Dragon-kr »

Wooyek nie zogodze się z tobą odnośnie łyżek parktool'a....używam ich częśto i sprawują się świetnie....sztywne nie wyginają sie...oczywiście te pedrosa też są świetne......co do zdjemowania opon......"super" też się ściąga z jakiej kolwiek obręczy niejąką oponkę NINJA DH.....ta opona mnie poprostu dobija jak mam ją komuś ściągnąć
Wooyek
Kontakt:

Drakon-kr => jakie masz opony? Bo do sciagania pierwszych lepszych gum Park Toole sa ok. Ale w takich warunkach kazde lyzki sa ok (z kuchennymi wlacznie). Ja moje przetestowalem doglebnie, na kilku rodzajach opon (nie tylko MTB, ktore jednak byly oczywiscie najgorsze), konczac na NBX-ach, na ktorych praktycznie polegly. Co prawda nie pekly (choc co chwile mialem wrazenie, ze to zrobia, bo wyginaly sie juz o ok. 30 stopni i material od naprezen robil sie bialy), ale te "dziubki" wchodzace pod opone tak sie wygiely, ze teraz praktycznie ich nie ma - zdjecie nimi twardej opony jest zupelnie niemozliwe.

Zreszta jak prosilem o jakies cenne rady do walki z NBX-ami na grupie pl.rec.rowery, to jedna z pierwszych bylo: "wywal Park Toole" :P
ctx:krzysiek
Kontakt:

Post autor: ctx:krzysiek »

klócza włoz poniedzy felge a opone i pchaj tylko pierw spusc powietrze
you mada faka kup se składaka

:D
Wooyek
Kontakt:

LOL, "klócza" :D

Hint1: slownik ortograficzny ;)
Hint2: moze bys dodal, jakiego "klócza" uzyc? :>
[]_ ([]) []_
Kontakt:

Post autor: []_ ([]) []_ »

to jest provokacja?!
http://www.jokejoke.prv.pl/
KIEŁ16
Kontakt:

Post autor: KIEŁ16 »

pitikuku no to w takim razie nieoddałnbym do twojego serwisu roweru :) jaki kolo <lol> a co do tematu radze poczytać jakiś podręcznik ROWEROWY
http://crbt.ovh.org/photogallery.php?photo=110 piekny lot na nowym orange

gg:3119933
Masta Blasta
Kontakt:

Post autor: Masta Blasta »

ninja dh to jest nie do ściągnięcia... połamałem 3 srubokrety aż sie zdenerwowałem a, że opona była łysa to ją pochlastałem na kole ;P
[S] single track 24' camuflage + ns coster + DT etc/71rap
bikerwashere
Kontakt:

Post autor: bikerwashere »

mam pytanie?? masz 13 lat ?
Giant Reign
Dragon-kr
Kontakt:

Post autor: Dragon-kr »

Wooyek...michelin hot s, panaracer megablaster, shwable albert, 2x kenda knarly....(na obręczach DM 24)

ściągałem tymi łyżkami także kendy flame i coś tam jeszcze......nie twierdze że nie masz racji, ale mnie jeszcze nie zawiodły
ODPOWIEDZ