Jaki napęd?
Jaki napęd?
Potrzebuje jakis dobry naped do swojego roweru .zalezy mi na szybkiej i precyzyjnej zmianie biegow , małej awaryjności. "zestaw " który zamierzam kupic obejmuje : przerzutke , kasete , łańcuch , manetke (oczywiscue tylna) najlepiej na 8 biegów ostatecznie na 9. Mam na to wszystko około 600 zł. Mozecie proponowac czesci zarowno z asortymentu shimano jak i SRAM. Czekam na wasze sugestie.
http://www.pinkbike.com/photo/6739274/
Alivio manetka - 60 zl
Kaseta sram 5.0 - 80 zl
lancuch pc 68 bodaj - nie pamietam
przerzutka - tiagra albo 105
albo jak masz kase polecam XTR ;] chociaz wydaje mi sie ze jezdzac dosc agresywnie latow mozny by ja uszkodzi ulamac , wkreci sie no ale jak masz kase to bierz , dziala super ;]
Kaseta sram 5.0 - 80 zl
lancuch pc 68 bodaj - nie pamietam
przerzutka - tiagra albo 105
albo jak masz kase polecam XTR ;] chociaz wydaje mi sie ze jezdzac dosc agresywnie latow mozny by ja uszkodzi ulamac , wkreci sie no ale jak masz kase to bierz , dziala super ;]
www.mm-foto.pl
wookie85 xtr jest za drogi jednak troche ale ten zestaw ktory zapronowałas jest znowu za tani jesli mozna tak mowic. Teraz jeżdze właasnie z manetka alvio, przerzutka triagra i kasetą sram 5.0 i nie jestem do konca zadowolony pomimo tego ze wszsytko jest dobrze wyregulowane. Czekam na nastepne propozycje.
Hmm wybralem w mojej opini dosc sprawdzony i dobry napedzik ktory mozna np po roku wymienic , co do str aj dorwalem w stanie idealnym nowszy model , 04 chyba , za 130 zl ;]
To moze juz 9 :
manetka LX , kasete tez srama bym wzialem ale trudno mowic czy 7.0 czy 9.0 jakos duzej roznicy nie widzialem w obu , lancych pc69 i do tego 105 np , ladny zestawik by byl i mysle ze 105 swietnie dala by sobie rade
To moze juz 9 :
manetka LX , kasete tez srama bym wzialem ale trudno mowic czy 7.0 czy 9.0 jakos duzej roznicy nie widzialem w obu , lancych pc69 i do tego 105 np , ladny zestawik by byl i mysle ze 105 swietnie dala by sobie rade
www.mm-foto.pl
wookie85 Różnica pomiędzy kasetą Sram 7.0 a 9.0 jest taka że 7 jest rozbieralna, 9 nie ale jest za to na kompozytowym pająku, mniej niszczącym bębenek w kasecie.
karol.fr Ten setup, który podał wookie to sprawdzony zestaw, z dość twardym łańcuchem. Wybrałbym identyczny zestaw najchętniej ale łańcuch najlepiej "oczko" niżej - PC58.
Niestety zdecydowałem się na napęd 9-rzędowy i muszę przyznać że to nie był dobry wybór...;/
Jeździłem wiele lat na 8-mce, przesiadłem się na trochę bardziej hardcorowy rower z wyższej klasy napędem 9-rzedowym i skutki były następujące:
- pęknięty wózek pierwszego dnia w XTR-ze 2002 z krótkim wózkiem...a to boli...głównie portfel :P
- Niedługo później zerwany łańcuch HG-53 (już nie tak duży ból)
i masakryczne luzy na dźwigni przerzutki Deore.
Teraz pozostałem niestety przy 9, ze względu na pozostałości niektórych częsci i bardzo żałuje że nie wybrałem setupu a'la wookie.
Posiadam manetkę LX
Łańcuch PC59
Kaseta Deore 11-32
XT 2005 krótki wózek, odwrotna...
I jak narazie z tydzień żyje :P
karol.fr Ten setup, który podał wookie to sprawdzony zestaw, z dość twardym łańcuchem. Wybrałbym identyczny zestaw najchętniej ale łańcuch najlepiej "oczko" niżej - PC58.
Niestety zdecydowałem się na napęd 9-rzędowy i muszę przyznać że to nie był dobry wybór...;/
Jeździłem wiele lat na 8-mce, przesiadłem się na trochę bardziej hardcorowy rower z wyższej klasy napędem 9-rzedowym i skutki były następujące:
- pęknięty wózek pierwszego dnia w XTR-ze 2002 z krótkim wózkiem...a to boli...głównie portfel :P
- Niedługo później zerwany łańcuch HG-53 (już nie tak duży ból)
i masakryczne luzy na dźwigni przerzutki Deore.
Teraz pozostałem niestety przy 9, ze względu na pozostałości niektórych częsci i bardzo żałuje że nie wybrałem setupu a'la wookie.
Posiadam manetkę LX
Łańcuch PC59
Kaseta Deore 11-32
XT 2005 krótki wózek, odwrotna...
I jak narazie z tydzień żyje :P
No tak nie wzialem pod uwage ze mowimy o nowy sramie na 05/06 bo ja jeszcze mialem te starsze cale rozbieralne. Na aluminiowym pajaku dobrze sie sprawdza przy kasetach z alu bebenkiem ale rzadko kto tutaj taka ma;] .
Ciekawe tylko jak z kultura pracy 7.0 i 9.0 , jesli roznica w cenie nie jest duza to moze warto wziasc ta lepsza.
Ciekawe tylko jak z kultura pracy 7.0 i 9.0 , jesli roznica w cenie nie jest duza to moze warto wziasc ta lepsza.
www.mm-foto.pl
karol.fr pisze:konexwookie85 a nie lepiej np XT z krótkm wozkiem i odwrocona sprezyna ?
Moim zdaniem będzie to dobry wybór, sam jeżdże na takowej jak już wspominałem i działa dużo lepiej niż XT 2003 z krótkim.
Naprawdę polecam, wózek 2005 wygląda bardzo solidnie, a patent odwrotnej sprężyny mimo mojego wcześniejszego uprzedzenia bardzo mi przypadł do gustu, już w pierwszym dniu uzytkowania.
To moje drugie, XT a tylko dlatego że poprzednie to było z długim (który jest bardzo,bardzo! długi w '05) dlatego zamieniłem na krótki i jest spoko :)
hm, ja śmigam na łancuchu HG-90 (XT) i kasecie XT (8ka) z 97roku i nie moge nic złego powiedzieć... a przerzutkę mam shimano Alivio jeden z pierwszych modeli z 97/98 (ta gdzie jest napisane "Shimano A") i pozatym ze ma drobne luzy to chodzi miodzio... wiec jak dasz rade to szukaj starych sprzetow... na allegro były kasety XT (po 160zł) pare dni temu z 97 (nówki) i łancuchy HG-90 albo HG-91 (po 70zł)... takze mysle ze to by było warte wuwagi... no a reszta napędu (przerzutka i manetka) te szukaj po allegro bo można kupić XT i XTRy (przerzutki) w niezłym stanie z tych starych roczników... a manetka to moze być Deore'ka, która kupisz mysle w okolicach 60zł nowke jak trafisz na aukcji...
www.feel-free.pl
Konex, bardzo mozliwe, nie jezdzilem na niej, ale czesto widze wlasnie u ludzi ta manetke, to pomyslalem ze skoro je maja to ze sa tanie (ale nie koniecznie dobre):P Ja osobiscie jezdze na starym STX'ie na 8ke i jestem bardzo zadowolony... jak sie rozleci to mam w zanadrzu druga taka sama manetke (na czarną godzinę):D
www.feel-free.pl
manetka XTR na 8 - uzywana kupilem za 95zl, albo XT na 8 uzywane, a jak ni znajdziesz to alivio nowe , chyba ze uda ci sie kupic maetke prawa na 8 biegow do szosy na prosta kierownice. ja jej nie dostalem, ale znalzlem XTR'a zreszta od jednego z forumowiczow tego forum :)
przezutka XT2003 krotki wozek 150
kaseta XTR8 - nowka 200zl XT8 150 12-32z albo 12-28
lancuch XTR8 badz jakis conex- do 80zl albo rhollf8 ale to juz droki bo 150
a to do 1 czy 3 tarcz z przodu\?? bo jak do 3 to dlugi wozek muisz miec
takze spokojnie na xtr mozesz kupic prawie wszystko do 600zl!! najgorzej manetke kupic fajna w dobrym stanie na 8.
tego problemu nie ma u SRAM gdzie na 8 jest w pyte manetek
przezutka XT2003 krotki wozek 150
kaseta XTR8 - nowka 200zl XT8 150 12-32z albo 12-28
lancuch XTR8 badz jakis conex- do 80zl albo rhollf8 ale to juz droki bo 150
a to do 1 czy 3 tarcz z przodu\?? bo jak do 3 to dlugi wozek muisz miec
takze spokojnie na xtr mozesz kupic prawie wszystko do 600zl!! najgorzej manetke kupic fajna w dobrym stanie na 8.
tego problemu nie ma u SRAM gdzie na 8 jest w pyte manetek
????
tak jak FreeMannapisal:
kaseta XTR
przezutka XT
lancuch XT(badz cos podobnego)
manetak XTR (uzywana)
mysle ze powiniene sbyc zadowolony ;p
choc szczerze powiem, ze nie wiem jak to bedzie wspolpracowalo ze soba:)
Rownie dobrze mozesz zlozyc wszystko na komponentach XT, powinno wystarczyc hajsu :)
kaseta XTR
przezutka XT
lancuch XT(badz cos podobnego)
manetak XTR (uzywana)
mysle ze powiniene sbyc zadowolony ;p
choc szczerze powiem, ze nie wiem jak to bedzie wspolpracowalo ze soba:)
Rownie dobrze mozesz zlozyc wszystko na komponentach XT, powinno wystarczyc hajsu :)
To życie i tak Cie opuści chłopak, więc odetchnij.. i tylko je kochaj:)
konex ile za nowke i ile za prawie nowke i moze jakies foty (franek13@poczta.onet.pl ps.nie nie mam 13 lat ;p)