Czy probowal ktos juz moze wymienic oryginalny przewod Grimeci na jakis porzadny w stalowym oplocie? Zwiekszyloby to na pewno to, ze klamka nie bylaby taka miekka i wydajnosc hamulca, bo przewod by sie nie rozciagał. Prosze o gotowe rozwiazania - tzn. gdzie i za ile kupic taki kabel, jak wymienic?
Medrcom od wszystkiego i znajcych sie na wszystkim nastolatkom dziekuje :)))
PozdrROWER
stary sztywnosc klamki wcale nie zalezy od rozdzaju przewodu a to ze sie niby rozciaga to nie wiem kto Ci nagadal...Na www.rowerowy.com masz porady jak usztywnic klamke...
Wlasnie "sebonk" prosilem zeby tacy jak Ty sie nie wypowiadali bo nie masz o tym zielonego pojecia.... Niby kto mi mial nagadac? Jak naciskasz klamke to cisnienie w przewodzie rosnie, ale Einsteinie dziala tez na scianki przewodu, a jak przewod jest miekki to moze sie rozciagac... Ehh..
spoko bez narwow panowie szanujmy sie nawzajem:) owszem jak wzrasta cisnienie scianki maja prawo sie rozciagnac ale czy sadzisz ze grimeca pozwolila by na wypuszczenie taiego modelu gdyby straty sily byly az tak wielkie:> bo ja skromnie sadze ze nie:]
Nie no zgadzam sie z wami, ale zawsze moze byc lepiej. Nie twierdze , ze straty sil sa wielkie, bo nie sa, ale zawsze przewod moze byc lepszy. Poza tym przewod w staowym oplocie jest trudniej urwac... W koncu dalczego wszystkie sportowe motocykle maja takie przewody?
a jakiego masz amora?? jednopolke czy dwu?? bo szczerze mowiac po tym jak qmpel zamontowal do jednopolki hydraulika i pojechalismy na skrzyczne i tam w polowie sie wyje**l i urwal przewod jestem stanowczo przeciwny hydraulikom w jedopolkach wtedy ci nawet olowiany przewod nie pomoze:( moze troche skomlikowanie napisalem ale kto chce to sie domysli co chcialem przekazac:P
Ja mam Grimece tylko na tyle:) A urywanie przewodu - no trudno... I tak hydrauliki a mechaniczne to niebo a ziemia.... Zawsze sa jakies minusy, ale tarczowek hydraulicznych nic nie zastapi:)
kiedys czytalem(chyba na mk-bike)ze BLACK BOX ma porownywalna sile hamowania co hydraulik:] wiec wedlug niektorych cos jednak zastapi hydraulika pozdro dla tych gosci:> ja mam mechaniki na przodzie avid bb7 203 a tyl hanys mx2 203 i nienazekam hamuje wteduy kiedy trzeba i nietrzeba sie dupic z plynem:]
Kto sie dupi z plynem ten sie dupi;) Ja nigdy zadnego klopotu nie mialem z hydraulikami a z mechanicznymi nie mam dobrych doswiadczen - mialem hayesy mx2 i po 7. dniach jazdy w austrii stawy w palcach bolay mnie jeszcze przez 2 miesiace pozniej ;) I gdzie to jakas sila - chyba rąk :P
Zalezy, bo przewod moze puchnac !! Rozpatrz taka sytuacje lizzard - zamiast przewodu zwyklego masz przewod z gumy z balony i jak nacisniesz hamulec to puchnie balon, a klocki sie nie ruszaja - chyba prsote :p Wlasnie sie dowiedzialem, ze seryjny przewod w Grimece jest w stalowym oplocie, hehehehehe, zreszta jak sie przyjrzalem to racja - pod guma wszystko widac :p Elo
mowta co chceta ale blackbox ma naprawde duza sile.mysle ze porownywalna z hydraulikami,ale w zamian brak w nim modulacji.np moj nie mial jej w ogole ;p
ok mozei ma duza ale ja znam 3 minusy: klocki poszly qmplowi w atmosfere po okolo tygodniu, tak jak wspomniales modulacja zerowa, i tarcza z plasteliny jesli ktos chce tylko stawac na przednim kole i czsem przeleciec przez kiere to super sprzet ale np w gory raczej nie polecam
Haski
ech, naprawde gadassz glupoty a mowisz na mnie... przewod jest w tym wszystkim najmniej wazny, mam hampel z przewodem w stalowym oplocie a klamka jest bardzo miekka...Przewod w stalowym oplocie wbrew pozorom bardzo latwo urwac przy koncach...Kup sobie lepiej jagwire...