co siesmaruje w rowerze??

berens
Kontakt:

co siesmaruje w rowerze??

Post autor: berens »

Witam, mam pytanko co sie smaruje w rowerze support mam na maszynach to chyba nei musze a pozatym co trzeba smarowac w rowerze i czy do tego smarowania moze byc finish line teflon?
Lord MaGiK I
Kontakt:

Post autor: Lord MaGiK I »

smaruje sie cały naped (korbe kasete łańcuch)ja jak czyszcze bike to smaruje rure sterowa w w amorze smaruje tez amora sztycezeby łatwiej wychodziła piasty jeśli nie masz na maszynach można też srubki ale nie mam pojęcia po co:)
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

łancuch
http://dhcyc.pinkbike.com
berens
Kontakt:

Post autor: berens »

kurde wiem troche zle sie wyrazilem :P ze lancuh wiem korbe wiem amorka wiem ale amora to specjalnym smarem:P ale cos oproz tego :P
riva
Kontakt:

Post autor: riva »

Przy składaniu roweru czy przy jego użytku ?

Jeśli chodzi o składanie , to się smaruje mufę supportową , stery , amora - ale to trochę bardziej złożone...

A jeśli chodzi o użytek to tak jak wiesz... łańcuch ;p a jak jesteś wielkim fanatykiem to po deszczu możesz przeczyścić stery ;p
mrnezg
Kontakt:

Post autor: mrnezg »

powinno sie smarowac lancuch, kasete (wolnobieg <lol>), i przerzute. Ja jeszcze smaruje korbe ;]
Chrabał
Kontakt:

Post autor: Chrabał »

mrnezg pisze:powinno sie smarowac lancuch, kasete (wolnobieg <lol>), i przerzute. Ja jeszcze smaruje korbe ;]
A po co niby smarować kasetę i korbę? tam nie ma żadnej ruchomej części. Wystarczy że się wyczyści wszystko ładnie i da po jednej kropli smaru (np właśnie FinishLine'a) na każde ogniwo łańcucha. Ewentualnie można kropnąć troszkę na sprężynę tylnej przerzutki, ale to bez przymusu. I TYLE :)
http://img134.imageshack.us/img134/3203/1ffbb5e0ac.jpg
mrnezg
Kontakt:

Post autor: mrnezg »

wies zja smaruje korbe tylko jak sie w niej zgromadzi sporo piachu i to nie smarem tylko WD-40 czy Brunoxem zeby to wszystko wyplynelo i nie skrzypialo pozniej. ;]w roli scislosci ;]
karwos
Kontakt:

Post autor: karwos »

ja smaruje wszystkie gwinty oprocz srub od tarczy, isis, lancuch, sztyce. na szczescie mam singla wiec przerzutki mi odpadaja:)
felek
Kontakt:

Post autor: felek »

Lord MaGiK I śrubki się smaruje po to, aby łatwiej i mocniej można je było wkręcić, dodatkowo wodanie dostaje się do środka i nie powoduje korozji.
MadCow
Kontakt:

Post autor: MadCow »

Co powoduje ze sroba sie nie zapieka.
Chrabał
Kontakt:

Post autor: Chrabał »

To może tak dokładnie te podstawowe rzeczy:

- Smarem stałym smaruje się:
a) wszystkie rozbieralne łożyska (kulkowe, igiełkowe itp) czyli w niektórych piastach oraz w sterach.
b) łożyska ślizgowe kółeczek w przerzutce
c) gwinty pedałów i środka suportu oraz połącznie między tymi elementami - po to aby części te nie zapiekały się

- Smarem płynnym smaruje się:
a) łańcuch (po kropli na ogniwo)
b) linki przerzutek, hamulców itp

- Smarów w spray'u używa się do:
a) czyszczenia wszystkich elementów z brudu i starego smaru
b) "przedmuchiwania" pancerzy od przerzutki czy hamulców

- środki typu LockTite używa się do:
a) gwintów większości śrub (hamulce, tarcze ham.)
b) nypli - po kropelce na każdy od góry obręczy
wszystko to po to żeby to co nie powinno, nie odkręcało się samo z siebie.

PS: oczywiście każdy ma swoje sposoby i sprawdzone metody, więc to tylko przykład, ale za to praktykowany przez lata :)))
http://img134.imageshack.us/img134/3203/1ffbb5e0ac.jpg
łukiś
Kontakt:

Post autor: łukiś »

posmaruj jeszcze powierzchnie pod gripami ... zeby lepiej sie slizgały
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=9975294 rower na czesci !
ata_jg
Kontakt:

Post autor: ata_jg »

tylko jak smarujesz łańcuch to po JEDNEJ kropli na KAżDE ogniwo i łańcuch ma być posmarowany w środku a nie cały totalnie tłusty.
Sprzedam sprężyę 850 lbs dł 115 mm,mostek Hussefelt 40mm
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

Na loogike pomyśl co potrzebuje smarowania. Wszyskie praktycznie elementy ruchome,, stery, wyjścia skąd linki wychodzą, pancerze od wewnątrz, łożyska piast często po zimie...aaaaaa po co ja to pisze. Chrabał, i wszysko jasne :P
http://dhcyc.pinkbike.com
ODPOWIEDZ