Połamany hak od przezutek
Mam takie pytanko. Mianowicie ułamał mi sie hak od przezutki w konie stinky dee lux.Skakalem z ponad 3 metrow, wiec udezenie bylo spore. Nie chcialbym, aby to sie powtorzylo, haki do tego typu ram sa drogie i przy okazji poszly przezutki i szprychy :/ : ( Nie wiem czy jest to wina zbyt krótkiego łancucha, czy czegos innego. Czy moglibyscie poradzic, co zmienic , aby tak sie nei dzialo?
www.NS-bikes.com
www.PJFR.pl
www.PJFR.pl
No piszcie .... to że jestem mlodszy to znaczy ze nie mozecie pisac qwa?
www.NS-bikes.com
www.PJFR.pl
www.PJFR.pl
też miałem dorobiony stalowy hak i jak mi wkręciło przerzutkę w szprychy, to urwało przeciepę, a hak się skrzywił :/ z niczego nic się nie dało zrobić...
jak włazi Ci przerzuta w szprychy, to może oznaczać, że już ma przyduże luzy.
najpierw sprawdź, czy łańcuch nie jest za krótki(ściągnij sprężynę z dampera i wciśnij, a potem ewentualnie zredukuj luze w przerzutce, albo ją wymień.
aby zredukować luzy, musisz roznitować przerzutkę i w otworach po nitach będą takie tulejki, jak nie będzie to wklep tam coś z puszki, jak będą, to wystarczy je ścisnąc kombinerkami(lekko zgnieść), albo wymienić.
jeżeli luz jest na śrubie, to kombinuj z o-ringiem...
jak włazi Ci przerzuta w szprychy, to może oznaczać, że już ma przyduże luzy.
najpierw sprawdź, czy łańcuch nie jest za krótki(ściągnij sprężynę z dampera i wciśnij, a potem ewentualnie zredukuj luze w przerzutce, albo ją wymień.
aby zredukować luzy, musisz roznitować przerzutkę i w otworach po nitach będą takie tulejki, jak nie będzie to wklep tam coś z puszki, jak będą, to wystarczy je ścisnąc kombinerkami(lekko zgnieść), albo wymienić.
jeżeli luz jest na śrubie, to kombinuj z o-ringiem...
hehe , przezutki nie maja luzów, ponieważ zostały wmielone w szprychy, ulegając ich sile, przez co zostaly zmasakrowane :p Jutro juz bede mial bika i cos jescze postaram sie pokombinowac, dzieki all
www.NS-bikes.com
www.PJFR.pl
www.PJFR.pl
Połamany hak od przezutki
Pewnie ułamał sie dlatego, ze mialem luzy na altusie , a udezenie bylo spore..
www.NS-bikes.com
www.PJFR.pl
www.PJFR.pl
Co za lamerstwo!!!!
Kurna Wojtuś!!
Jakie Ty głupoty opowiadasz!!
Aż wstyd Poznaniowi przynosisz ;/
Hak od przeżutki jest dlatego aluminiowy, i ma prawo czasem sie ułamać, dlatego że w razie jakiejkolwiek awarii ma się połamć ów hak !! a nie np cos w ramie.
I nawet gdyby to był najlepszy na świecie Karpiel lub inne tego typu cudo to tam również może się połamać hak!! Bo po to on jest!!
Że ma on w razie co się rozlecieć a nie co innego w ramie.
I nie musisz całemu śwaitu obwieszczać, że masz Konę, jakby to miał być niezniszczalny sprzęt!! I to że skoczyłeś z 3 metrów!! Mogłeś zapodać z krawężnika i tęz mógł się połamać.
Kurna po to on jest!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ma chronić ramę!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jego wytrzymałość jest specjalnie na takie okoliczności obliczona!!
Rozumiecie??
To jest do tych wszystkich, którzy kombinuja jak robić niezniszczalny hak!!
pozdro dla wszystkich!!
i nie opowiadajcie takich głupot!!
Jakie Ty głupoty opowiadasz!!
Aż wstyd Poznaniowi przynosisz ;/
Hak od przeżutki jest dlatego aluminiowy, i ma prawo czasem sie ułamać, dlatego że w razie jakiejkolwiek awarii ma się połamć ów hak !! a nie np cos w ramie.
I nawet gdyby to był najlepszy na świecie Karpiel lub inne tego typu cudo to tam również może się połamać hak!! Bo po to on jest!!
Że ma on w razie co się rozlecieć a nie co innego w ramie.
I nie musisz całemu śwaitu obwieszczać, że masz Konę, jakby to miał być niezniszczalny sprzęt!! I to że skoczyłeś z 3 metrów!! Mogłeś zapodać z krawężnika i tęz mógł się połamać.
Kurna po to on jest!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ma chronić ramę!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jego wytrzymałość jest specjalnie na takie okoliczności obliczona!!
Rozumiecie??
To jest do tych wszystkich, którzy kombinuja jak robić niezniszczalny hak!!
pozdro dla wszystkich!!
i nie opowiadajcie takich głupot!!
http://www.pinkbike.com/photo/2292274/
Kultenie Ty Kulfonie, nie rozumiesz, ze ja pytam jak temu zapobiec?? Moze to wina zbyt krotkiego łancucha? Moglbys pomoc, a to ze nie kazdy potrafi dobrze jeżdzic to nie moja wina :/
www.NS-bikes.com
www.PJFR.pl
www.PJFR.pl
ja mam pancerny stalowy hak, a do niego zwykłą przerzutkę sram 5.0 ...i od 1,5 roku jeżdząc dirt, street nic mi sie nie połamało...
kulten : hak jest po to zeby się łamał?
ale przecież łamiąc hak przerzutka ci sie najczęsciej wkręca w koło i urywa szprychy ... więc twój text jest bez sensu
hak powinien być pancerny i chu.j !
kulten : hak jest po to zeby się łamał?
ale przecież łamiąc hak przerzutka ci sie najczęsciej wkręca w koło i urywa szprychy ... więc twój text jest bez sensu
hak powinien być pancerny i chu.j !
Jak niektorym wiadomo hak jest przykrecony do ramy i jezeli sie wywracasz itp. to hak z aluminum sie lamie a hak ze stali sie nie zlamie tylko wywrie sie prawdopodobnie z czescia ramy z aluminium lub poniszczy sie przerzutka. (czyscie nie przy kazdej wywrotce) Jest to ogolnie stwierdzone wiec nie ma co tego podwazac.