Giant AC 06 jako maszynka do enduro ?

Stjutent
Kontakt:

Giant AC 06 jako maszynka do enduro ?

Post autor: Stjutent »

Jak w temacie. W zasadzi chodzi o zachowanie go przez troche w seryjnej konfiguracji ze względu limit kasy. Czy nada się do enduro no i lekkiego fr jak już się na górę wjedzie ? Jak jest w nim z zawieszeniem ? Zdażyło się komuś zarżnąć ramkę ?

Pozdrawiam
MaxDamageDA
Kontakt:

Post autor: MaxDamageDA »

Ramka jak najbardziej sie do tego nadaje, caly rower moim zdaniem wydaje nawet w ostrzejszym fr, jak juz sie ma troche techniki i panuje nad nim to mozna mieciutko gasic spore loty. Zawiecha ma tendencje do pompowania i to cholerenie w nim czuc, zwlaszcza na tym gownianym damperze co jest orginalnie, calosc przysiada i sie cofa, takie jest wrazenie. Zawiecha jest jednak czula i chodzi dobrze jak na taki skok.

Ogolnie za taka kase polecam, bo tanio mozna miec nowy rower na calkiem niezlych czesciach, do jazdy o ktorej mowisz moim zdaniem strzal w 10.
www.street-roulette.pl | www.ovb.pl | www.rowerowy.com
Stjutent
Kontakt:

Dzięki Max za fachową odpowiedź. Jeśli ktoś jeszcze chciałby się wypowiedzieć to będe wdzięczny.
MaxDamageDA
Kontakt:

Post autor: MaxDamageDA »

Aha i jeszcze apropo hebli, duzo ludzi na nie strasznie narzeka i mowi ze nie dzialaja, kumpel ma wlasnie takeigo ac z juniorkiem i mnie przy 60/h z manka zrzuca na nich jednym palcem.
www.street-roulette.pl | www.ovb.pl | www.rowerowy.com
Amator DH
Kontakt:

Post autor: Amator DH »

Dokładnie tak jak Max napisał.Ja mam model 2005 ale sporo w nim pozmieniałem.W nowym nie ma zbyt wiele zmian: nowe manetki Alivio,nowsze tarcze Hayes-a,kiera i sztyca Easton w nowej kolorystyce.Oponki ma teraz 26/2,3 i są to najzwyklejsze Kendy za 30zł i moim zdaniem kiepściutkie.Damper ma przynajmniej regulację tłumienia ale buja strasznie,jednak na lekkich zjazdach wybiera nieżle.Jeśli chodzi o hamulce Sole to moim zdaniem wystarczają,wystarczy dobrze ustawić.Bardzo słaby jest wkład suportu-ja wymieniłem po tym jak go prawie przekręciłem.A co do ramki-wytrzyma wiele.
Generalnie: za tą cenę nie ma nic lepszego...brać!
www.forumrowerowe.com
Stjutent
Kontakt:

To jeszcze 2 pytanka podłącze : 1. W jednym ze sklepów w Wawie umówiłem się że mi go za 3500 z pełnym serwisem puszczą, mając jeszcze 400 pln co proponowalibyście wymienić ? 2. Mam 182 wzrostu i do tej pory myślałem o ramce 18 cali , czy może jednak 19 ?
konex
Kontakt:

Post autor: konex »

Ja się dołącze do pytania... Zastanawiam się nad nową ramą,ponieważ mój dangerous mike jest w reklamacji. Po potencjalnej wymianie na nową planuje ją sprzedać i odchudzić rower.

Będe kupował lekki sprzęt do amatorskiego narazie zjazdu i freeride-u dosłownie (bez walenia karkołomnych dropów).

Czy ta rama przerzyje Boxxera 2006 z 200mm skokiem, czy to głupi pomysł?

Zalezy mi na samej ramie, cała reszta zostałaby wywalona na pewno, łącznie z damperem. Aha, do takiego zastosowania przy wzroście 188 cm jaki rozmiar ramki ? Myślałem o 18.
Amator DH
Kontakt:

Stjutent ja mam tyle wzrostu co Ty i ramka 17 jest idealna.Też myślałem,że będzie za mała do puki nie wsiadłem na 18.W full-ach to zawsze się inaczej mierzy.Ja bym wymienił wkład suportu albo przerzutki.A może damperka wymienią za dopłatą?Naprawde weż ramkę 17 tymbardziej do FR!A najlepiej to przypasuj sobie na miejscu obie to się przekonasz.
konex jak wiesz ja mam Juniora 170mm i wykorzystuje ten cały skok.A czy 200mm?Pewnie wiesz lepiej odemnie bo sam mi doradzałeś.Mysle,że dla ciebie 18 będzie git ale do enduro,bo do FR to też raczej 17.Moge Tobie pomierzyć długość rur ale najlepiej przypasować w sklepie.
Acha- Stjutent - niech wymienią Tobie conajmniej opony.
Pozdrawiam
www.forumrowerowe.com
arturl
Kontakt:

Post autor: arturl »

Mam Ac z Super T 170 mm i jakoś daje rady :-). Co do rozmiaru to tak jak napisał Amator DH 17 będzie gites, ja sam mam 18 (ale przy pomiarze od środka suportu do końca podsiodłowej wychodzi okolo 17"). Jeżeli zostana ci jak pisałeś około 400 zł to może pomysl nad zmianą dampera (ja na swój oryginalny nie nazekam specjalnie, ale np taki 3 way byłby idealny :P) i dobierz odpowiednia twardość spręzyny bo ja swoejgo przy masie okolo 75 kg i spręzyna 550 czasem dobijałem (ale probably to przez słabą technikę ) teraz mam 650 i jest lepiej.
http://tiny.pl/g1qf , 05-06 http://tiny.pl/xb5p ,
http://tiny.pl/gj1w <-- S lub Z
Maciekx
Kontakt:

Post autor: Maciekx »

konex ile chcesz na dm fr? ;D (sorki za takie pytanko nie w temacie;)
Sulring
Kontakt:

Post autor: Sulring »

Stjutentgeneralnie do lekkieo fr rower fajny. Ale w enduro troche nie tak. Ciezki bardzo. Zawieszenie raczej nie zbyt fajne do podjazdow. Osprzet taki se. Trzeba by wzucic w neigo naprawde sporo kasy zeby sie nadal. Jezeli chcesz rower fajny do enduro w podobnej cenie, a nawet tanszy to z lookaj sobie na shwinn rocket.
http://www.kross.pl/pl/rowery/porownani ... hwinn&r1=2 bardzo przyjemny rower na dobrym osprzecie. Zmienisz amor za kase ktora Ci zostanie i wypas bike. Mowie o Comp.
Ssij pento
konex
Kontakt:

Stjutent Za 400zł nadmiaru od razu kupiłbym fullface-a. Jeśli już go masz to albo lepszy damper, albo w rozliczeniu zakup Hayesów 9.

arturl Ile masz wzrostu?

Amator DH Doradzałem Ci Juniora bo to była naprawde dobra okazja, jest to amor niższy od 66, kttóre też rozważałeś czyli lepszy do ramy o seryjnym amorze 130mm. Dużo świezszy i mnijeszy od Monstera, który byłyby pomyłką do tej ramy. P.S. Z monsterem 2003 wybiłem główkę w DM-ie FR.
Junior to dobry amor, wiec myślę że jesteś zadowolony?
Mnie natomiast najbardziej ciągnie ku delikatnemu zjazdowi, lubie mieć trochę więcej skoku (zwłaszcza że się przesiadam z Monstaha..) oraz boxxer ma więcej regulacji.
Seryjny AC 2004 miał Shermana Slidera 152mm, a dodatkowe 5 cm mimo niezawysokiego Boxxera to sporo dlatego się boje o główke. Nawet nie o rozbieżność wartości skoku pomiędzy ramą a widelcem.
Jaka długość dampera jest w AC - 190 czy 200mm?
konex
Kontakt:

Maciekx pisze:konex ile chcesz na dm fr? ;D (sorki za takie pytanko nie w temacie;)
Jeśli zostanie wymieniony trójkąt na nowy to myślałem o 1600 zł za ramke, za rame ze sterami FSA the pig dh pro, sztycą i zaciskiem podsiodłowym 1700, ceny do małej neg.
P.S. Ramę sprzedawałbym z nieseryjnym damperem. Zmieniłem go na Metela R 215mm, jest świeżo po przeglądzie i wymianie części w serwisie na gwarancji.
Amator DH
Kontakt:

konex pisze:Junior to dobry amor, wiec myślę że jesteś zadowolony?
No pewnie,tego mi było trzeba.Chodziło mi o to,że lepiej się znasz na osprzęcie odemnie.Teraz czekam na damperka.
konex pisze:Jaka długość dampera jest w AC - 190 czy 200mm?
190mm,a całkowita 215mm.
konex
Kontakt:

Amator DH I jaki wybrałeś? Ja bym brał Metela RP prawdopodobnie jeśli bym się zdecydował na tą ramke.
Amator DH
Kontakt:

Chciałem RPA ale nie mają nigdzie.Zamówiłem RP i na dniach powinien być.
Miałbym już dawno,ale w sklepie ARMOT nie byli w stanie załatwić.
PS: uznali Tobie gware?
konex
Kontakt:

Amator DH Jak go zamontujesz zdaj relacje ;]
Masz moze jakieś fotki obecnego setupu? Chciałbym zobaczyć jeszcze raz jak to wygląda (bo kiedyś już chyba pokazywałeś).
Xxsin
moderator
Kontakt:

Post autor: Xxsin »

StjutentZa 400zł szukałbym lepszego dampera.. np. z platformą, albo z blokadą skoku :)
Maciekx
Kontakt:

Post autor: Maciekx »

konex czyli z damperem,sztyca i zaciskiem za 1700? niewiem czy dobrze zroumiealem wiec sie pytam:P a tak do tematu to ten schwinn bardziej by pasowal do enduro niz ac
ODPOWIEDZ