ma ktoś z was doświadczenie na ile był oderwany od roweru jak miał zerwaną torebkę stawu skokowego, lub skręconą kostkę lub cokolwiek z tym stawem związane ??
dzisiaj zerwałem torebkę stawową i przyczep mięśniowy...( FuCkInG WychowanieFizyczne in da SqL)
loled ja mam noge w gipsie juz od 2 tygodni z tego powodu i jezdze z gipsem na rowerze na spokojnie juz powoli :) a za niecaly tydzien zdejmowanie gipsu ( wiec sie tak tym nie podniecaj :P)
ja na snowboardzie zerwałem torebke, skręcenie kostki i naciągnięcie wiązadeł 2-go stopnia. nigdzie z tym niebyłem przez 2 miesiące. teraz jest to już uszkodzenie trchwałe i nieodwracalne. da się z tym jeździć, ale co jakiś czas (po krzywym lądowaniu na pedał) boli. więc radze ci idź z tym jak najszybciej na pogotowie. powiedzieli mi że miałbym 2tygodnie w gipsie. a tak to chodziłem 6tygodni w takim stabilizatorze i nieda się tego naprawić.
Ja gdzies 4 tyg temu sobie koste ztegowalem, i w tym tyg czyli mniej wiecej jakies 2,5 po wypadku jak bylem an biku to jeszcze mi nie szlo, np spadalem z dropa 1 metr ledwo i noga nie wytrzymywała mi sie pedały okręcały... wiec z miesiąc przerwy mysle ze musi byc do pełnej sprawnosci...
bylem u lekarza i sie okazalo ze zerwane więzadła
w stawie skokowym i jutro mam usg czy torebka stawowa jest cała :/....
KUR** ! jak to boli ;( rwie mi całą nogę, aż mnie łeb boli...
shuvit ja mialem dopiero co rozwalona torebke stawowa w palcu, po 3 tygodniach jeszcze nie moge ruszac do konca
generalnie jak masz zerwana torebke to potem zostanie ci na niej blizna, bedzie calosc zgrubiala, torebka stwardnieje i bedziesz ja musial rozruszac, sama zmiekne z czasem
to na podst tego co tydzien temu mi lekarz powiedzial, nie wiem jak to bedzie dokladnie wygladalo na stawie skokowym
mi mówił że mi blizna niezniknie. ale to pewnie dlatego że dopiero po 2 miesiącach u lekarza z tym byłem. ale blizna tylko na mięśniu. więc nieproblem żaden.
Skręcenie kostki szybko sie powiedzmy goji !! i dużo mniej boli niż naderwanie mięśnia i wiązadeł.to mi się ostatnio przydarzyło i myślałem że z bólu zrobie wgacie!! takiego czegoś jeszcze nie czułem,tylko powstrzymywałem łzy :(( z kostką o tyle jest lepiej,że jak masz gips nawet 3 tygodnie to na rozruszanie wystarczy tydzień i możesz śmigać!!! ale polecam jakieś usztywniacze na kostke po takim urazie np; neopranowe. Są tanie a pomagają, wystarczy gdzieś ponosić przez tydzień lub 2,dopuki osłabione tkanki nie zregenerują się tak dokońca, bo wystarczy że lekko krzywo staniesz i mocno to odczójesz !!!
Ja na Biku Rozjebalem 2 Kostki prawą i lewa, Lewa mam skreconą 2 stopnia a w prawej mam 3 stopnia tj zerwanie wszystkich Wiazadeł itd :/ no niemiło :/ 7 tygodni gips , naszczescie zostaly mi jeszcze 2 tygodnie i zobaczymy co dalej, ale tak prędko na rower niewroce :/ poniewaz przez glupi rower zawalilem szkole, prawko i wiele innych spraw :/
http://www.pinkbike.com/photo/674223/ moze jeszcze kiedys wsiade na ciebie...
Witam
odswiezam bo mam podobny problem :/ pekla mi torebka stawowa w prawym kciuku. niby lekarzyna powiedzial ze 2 tyg gips ale ja mu nie wierze do konca. mial ktos cos podobnego? mam wogole jakies szanse zeby w szczyrku wystartowac? moze sa jakies stabilizatory/ usztywniacze na to?