sztywniak DH:))
sztywniak DH:))
witam chciałbym spróbowac swoich sił w zjezdzie ( oczywiscie amatorsko:)) i zwiadomych przyczyn nie stac mnie na full i chciałbym złoyc sztywniaka w rosadnej kasie :)) jakie czesci bys cie polecali
przedewszystkim rame koła itd . ???
przedewszystkim rame koła itd . ???
rama - Drag 14', niezła geo na góry
amor - stary marcok (najlepiej coś z 2000 roku), np z3 qr20
hample - do przodu najlepiej tarcza, używany hayes mx1/mx2, może nowy mx1 jak starczy Ci kasy (Ryys ma w dobrej cenie), do tyłu starczy v-brake, ale tarcza (choćby używane shimano m475) byłaby lepsza.
piasty - hmm... poczekaj, aż ktoś inny się wypowie, jak zdecydujesz się na v-brake z tyłu, to kup starego xt ('96-98), stx rc, albo coś w tym stylu.
Obręcze i szprychy - excalibur dh, a pod v np airline 3, jezeli masz w dupie wygląd, a liczy się działanie. Szprychy tylko dt champion
przerzutka tył - cokolwiek, co dobrze działa, a nie jest zbyt drogie
korba - ciężko mi coś polecić, ja bym odłożył i kupił reborna ps4
łańcuch - tani (i tak trzeba wymieniać max co rok, a jak będziesz równo kręcił, to nie zepsujesz za szybko)
kaseta - alivio/acera (coś taniego najlepiej begów)
kiera i mostek - truvativ hussefelt 31,8 + jakiś mostek, dużo tego na rynku
stery - drag wymusza zintegrowane...
pedały - fishbone :], jakieś fajne platformy
chwyty - tania opcja - z obi za 7zł :D
klamki - jakieś stare tektro do v-brake'ów na 3 palce od kumpla za browara (działają świetnie :)
opony - 2x maxxis high roller, minion, nokian nbx 2.5, wybierz coś dobrego
dętki - hmmm...
napinacz wycinasz samemu ze stali ok 3-4mm (wariant "dla wariatów"), albo alu ryflowanego ok 4mm (miękkie, ale działa, no chyba, że masz lepsze ;)
czegoś tam pewnie brakuje :]
generalnie najważniejsza rama, amor, korba, przedni hampel, kiera +mostek, koła i opony(!)
reszta teżpowina być dobra, ale np taki napęd jak tańszy, ale zadbany i w dobrym stanie, to też działa jak powinien, siodło przydałoby się duże, ale ja dla przykładu śmigam na jakimś setlazie do xc i da się przeżyć.
amor - stary marcok (najlepiej coś z 2000 roku), np z3 qr20
hample - do przodu najlepiej tarcza, używany hayes mx1/mx2, może nowy mx1 jak starczy Ci kasy (Ryys ma w dobrej cenie), do tyłu starczy v-brake, ale tarcza (choćby używane shimano m475) byłaby lepsza.
piasty - hmm... poczekaj, aż ktoś inny się wypowie, jak zdecydujesz się na v-brake z tyłu, to kup starego xt ('96-98), stx rc, albo coś w tym stylu.
Obręcze i szprychy - excalibur dh, a pod v np airline 3, jezeli masz w dupie wygląd, a liczy się działanie. Szprychy tylko dt champion
przerzutka tył - cokolwiek, co dobrze działa, a nie jest zbyt drogie
korba - ciężko mi coś polecić, ja bym odłożył i kupił reborna ps4
łańcuch - tani (i tak trzeba wymieniać max co rok, a jak będziesz równo kręcił, to nie zepsujesz za szybko)
kaseta - alivio/acera (coś taniego najlepiej begów)
kiera i mostek - truvativ hussefelt 31,8 + jakiś mostek, dużo tego na rynku
stery - drag wymusza zintegrowane...
pedały - fishbone :], jakieś fajne platformy
chwyty - tania opcja - z obi za 7zł :D
klamki - jakieś stare tektro do v-brake'ów na 3 palce od kumpla za browara (działają świetnie :)
opony - 2x maxxis high roller, minion, nokian nbx 2.5, wybierz coś dobrego
dętki - hmmm...
napinacz wycinasz samemu ze stali ok 3-4mm (wariant "dla wariatów"), albo alu ryflowanego ok 4mm (miękkie, ale działa, no chyba, że masz lepsze ;)
czegoś tam pewnie brakuje :]
generalnie najważniejsza rama, amor, korba, przedni hampel, kiera +mostek, koła i opony(!)
reszta teżpowina być dobra, ale np taki napęd jak tańszy, ale zadbany i w dobrym stanie, to też działa jak powinien, siodło przydałoby się duże, ale ja dla przykładu śmigam na jakimś setlazie do xc i da się przeżyć.
a nie lepiej zamiast lekkiego z1bam kupić coś mocnego o skoku takim, który sprawdzi się w dh?? :/
Junior+dm ds+ 2x dt+ kiera i mostek hussefelt+ 2x Mx1 z dpbrymi klamkami i będzie bardzo dobrze :) Reszte możesz kupić troszkę gorszą i sukcesywnie wymieniać.. jednak kup odrazu dobrą korbę na isis (np. hussefelt) , bo inaczej się zamęczysz :P
Junior+dm ds+ 2x dt+ kiera i mostek hussefelt+ 2x Mx1 z dpbrymi klamkami i będzie bardzo dobrze :) Reszte możesz kupić troszkę gorszą i sukcesywnie wymieniać.. jednak kup odrazu dobrą korbę na isis (np. hussefelt) , bo inaczej się zamęczysz :P
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt: